My sound is not working please some one help am new at all t

Issues Related to Hardware (Sound, Video, Printers, Scanners, Webcams, Touchpads, Keyboards, Sensors, Drives, GRUB, etc.)

Moderator: Moderators

My sound is not working please some one help am new at all t

Postby corey.p » Mon Nov 05, 2007 14:45

ok ever time i reboot it comes up and says device/dev/dsp. is not working right or cant be find and i've went to one person already and he said to type in su then root password and alaconf which i did and it went throw a few things to set up my sound card there it was but still no sound i've set it up two times .. Please some one help me i like using sabayon but if i dont have sound i got to change again lol
corey.p
Baby Hen
 
Posts: 1
Joined: Mon Nov 05, 2007 14:38

Re: My sound is not working please some one help am new at all t

Postby wolfden » Mon Nov 05, 2007 14:51

what version are you running?

did u run alsamixer or kmix after alsaconf?

what sound card?

post more info
wolfden
Sharecropper
 
Posts: 9050
Joined: Sat Jan 14, 2006 0:55
Location: Midwest USA

Re: My sound is not working please some one help am new at all t

Postby hogwartsnigel » Mon Nov 05, 2007 23:54

hi Wolfden,
Having similar issues Ihave the following system
amd 64 (K8-Deluxe motherboard)
Realtek AC97 soundcard
nvidia fx 5700 graphics
1gb ram
3 hdd (2 sata (120 gb) 1 ide (320gb))
2 monitors 1 crt Mit Diamond View 19" Dell 17" lCD
2 Usb Drives (1 Lacie 1Tb 1 Samsung 320gb)

Everything is working fine except....
No sound tells me "the familiar null sound etc."
and the display I can only landscape across both monitors rather than have them display independantly..just annoying rather than a problem.
can't live without sound though.

Thanks in anticipation Nigel
hogwartsnigel
Baby Hen
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 04, 2007 12:47
Location: Queensland Australia

Re: My sound is not working please some one help am new at all t

Postby hogwartsnigel » Mon Nov 05, 2007 23:59

Hi wolfenden,
I tried the following

in shell console typed in su
signed in with admin password
typed in alsaconfig
and it read back bash: alsaconfig: command not found.

Stuck now!!

Ta

Noobie noob nigel
hogwartsnigel
Baby Hen
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 04, 2007 12:47
Location: Queensland Australia

Re: My sound is not working please some one help am new at all t

Postby joost » Tue Nov 06, 2007 11:13

Again,

What version of sabayon did you install?

Also post a lspci.
joost
Sagely Hen
 
Posts: 2566
Joined: Fri Nov 17, 2006 12:11
Location: The Netherlands

Re: My sound is not working please some one help am new at all t

Postby FrozenFox » Tue Nov 06, 2007 12:25

You may also try removing all but barebones hardware (ie use only mouse, keyboard, monitor, speaker/headset) as occasionally that error can be caused by the soundsystem erroneously picking up some device you have connected as the sound card (in my case, it picked up the tv tuner as the sound card).
FrozenFox
Simple Hen
 
Posts: 40
Joined: Fri May 18, 2007 23:18

Re: My sound is not working please some one help am new at all t

Postby Dragons Tooth » Thu Nov 08, 2007 16:31

Hogwartsnigel, the command is "alsaconf" not alsaconfig :wink: Here's some hints for sound troubles:
    1) Check Kmix. It can be silenced or the volume can be reduced.
    2) Check alsamixer.
    3) Check settings in Sound System (start menu---> Settings---> Sound and Media (or something like that)---> Sound system). Make sure that there is ALSA as your sound card.
    4) Run "alsaconf" and after that run "update-modules". If there are problems with modules this command should easily fix it (It helped me with my sound problem described in Gamers Shed)
    5) Try re-emerging/emerging alsa libs. Newest versions can be useful ;)
"After eating jackal's corpse you are mortally poisoned. You die at level 5 of dungeon"
<gasp> Not again! ;]
Dragons Tooth
Young Hen
 
Posts: 21
Joined: Sat Nov 03, 2007 17:43
Location: Poland/Japan


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests