emerge digikam fails

Anything that pertains to Portage

Moderator: Moderators

emerge digikam fails

Postby rashan » Sat Aug 18, 2007 15:09

I've gone and messed up my digikam somehow... trying to emerge digikam 9.2, spits out

Code: Select all
!!! ERROR: media-gfx/digikam-0.9.2 failed.
Call stack:
  ebuild.sh, line 1614:   Called dyn_compile
  ebuild.sh, line 971:   Called qa_call 'src_compile'
  environment, line 4886:   Called src_compile
  digikam-0.9.2.ebuild, line 79:   Called kde_src_compile
  kde.eclass, line 170:   Called kde_src_compile 'all'
  kde.eclass, line 340:   Called kde_src_compile 'myconf' 'configure' 'make'
  kde.eclass, line 336:   Called die

!!! died running emake, kde_src_compile:make


and a whole long mess of other errors and warnings. Relative newbie, and not sure where to look next... any ideas? running sabayon_x64 3.3 (thinking about just jumping up to 3.4 soon anyways...)

thanks,

rashan
rashan
Baby Hen
 
Posts: 18
Joined: Tue May 08, 2007 16:29

Postby wolfden » Sat Aug 18, 2007 15:27

No idea why people paste that as their error message when the actual stuff needed is above that and it even says to paste the top most part cause that part doesn't tell us squat.

:?
wolfden
Sharecropper
 
Posts: 9051
Joined: Sat Jan 14, 2006 0:55
Location: Midwest USA

Postby rashan » Sat Aug 18, 2007 15:46

wolfden wrote:No idea why people paste that as their error message when the actual stuff needed is above that and it even says to paste the top most part cause that part doesn't tell us squat.

:?


might have something to do with the "relative newbie" part... there's like 1820 lines in the output buffer, hard to tell what's what in all that, and I'm doing my best to learn as I go. I appreciate your patience. :)

i've attached the full build.log from the emerge to this reply in the hope that it helps.

again, I appreciate any ideas or help y'all might have.

edit: hmm... the attachment didn't seem to take. strange. anyways, hosted the log here then.
rashan
Baby Hen
 
Posts: 18
Joined: Tue May 08, 2007 16:29

Postby wolfden » Sat Aug 18, 2007 15:56

wolfden
Sharecropper
 
Posts: 9051
Joined: Sat Jan 14, 2006 0:55
Location: Midwest USA

Postby rashan » Sat Aug 18, 2007 16:04

wolfden wrote:http://pastebin.ca/

:roll:



ok.... if you prefer. just lookin for some help...

http://pastebin.ca/662271


:?:
rashan
Baby Hen
 
Posts: 18
Joined: Tue May 08, 2007 16:29

Postby DontPanic » Sat Aug 18, 2007 16:30

I usually try to check gentoo forums for build errors. They often will have already run across a problem I'm having before.

Check this gentoo forum thread:

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-576530-highlight-digikam.html

Where they say to 'remove string media-libs/lcms ~x86', you may need to do something like 'remove string media-libs/lcms ~amd64'
DontPanic
Old Dear Hen
 
Posts: 742
Joined: Mon Jul 09, 2007 20:29
Location: Mobile, AL, USA

Postby rashan » Sat Aug 18, 2007 16:39

DontPanic wrote:I usually try to check gentoo forums for build errors. They often will have already run across a problem I'm having before.

Check this gentoo forum thread:

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-576530-highlight-digikam.html

Where they say to 'remove string media-libs/lcms ~x86', you may need to do something like 'remove string media-libs/lcms ~amd64'


ah, thanks for this. I'll try to keep an eye on that thread and bug. hopefully it gets sorted before too long.
rashan
Baby Hen
 
Posts: 18
Joined: Tue May 08, 2007 16:29

Postby DontPanic » Sat Aug 18, 2007 16:44

There was a simple solution buried in there you could try from APolozov:

remove string media-libs/lcms ~x86
from /etc/portage/package.keywords
and
emerge lcms digikam


except, in your case, you probably have ~amd64 instead of ~x86, but I'm not sure.
DontPanic
Old Dear Hen
 
Posts: 742
Joined: Mon Jul 09, 2007 20:29
Location: Mobile, AL, USA

Postby rashan » Sat Aug 18, 2007 16:51

DontPanic wrote:There was a simple solution buried in there you could try from APolozov:

remove string media-libs/lcms ~x86
from /etc/portage/package.keywords
and
emerge lcms digikam


except, in your case, you probably have ~amd64 instead of ~x86, but I'm not sure.


saddly, this didn't do the trick for me. the bugtracker for this bug recomends downgrading to media-libs/lcms-1.16... which I'm not exactly sure how to do, but I'm going to try to figure that out. ;)
rashan
Baby Hen
 
Posts: 18
Joined: Tue May 08, 2007 16:29

Postby DontPanic » Sat Aug 18, 2007 17:12

Try:
Code: Select all
emerge =media-libs/lcms-1.16
DontPanic
Old Dear Hen
 
Posts: 742
Joined: Mon Jul 09, 2007 20:29
Location: Mobile, AL, USA

Next

Return to Portage|Emerge Package Managers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests