Nyers Sabayon telepítése

Általános tárgyalások Sabayon Linux

Moderators: Mufy, Moderators

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Wed Sep 25, 2013 16:38

Hát üdv mindenkinek!

Bevezetésként: Elolvastam az „Üdvözlet egy reménybeli...” témában Zoli által készített/fordított és belinkelt írást, amit érdemes minden kezdő linuxosnak elolvasnia. Zoli, itt is megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem. Az írás érdekes, és tényleg nagyon hasznos azoknak, akik a linuxra való áttérést fontolgatják. Meg azoknak is, akik áttértek, aztán rájöttek, hogy - csak példaképp - egy „gyári Ubuntuval” sem fenékig tejfel az élet. Az egyik fiam nemrég a spórolt pénzén vett egy notebookot és kérte, hogy tegyek rá linuxot. Különböző indokok miatt ez Ubuntu lett, de igazán többet vártam tőle. És ő sem elégedett maradéktalanul. Mint ahogy én sem vagyok az új gnome-mal. Látom, hogy ez nem vezet jó irányba, és ebben Zoli írása is megerősített. El fogom a fiammal is olvastatni, mert szerintem komoly lökést ad majd neki, hogy ne adja fel, és igyekezzen jobban elmélyülni a linux világában (hiszen csak egy gyerek, aki eddig vindózon „játszott”).

Viszont. Amellett, hogy ez nagyobb rálátást ad a dolgokra, én egy kicsit mélyebbek iránt szeretnék érdeklődni. Úgy gondolom, csak akkor tanulok komolyan, ha közben művelem is a dolgot. Tehát szeretnék összerakni egy rendszert, nagyjából az alapoktól (ezt persze már mondtam). Alapvető hiányosságaim vannak, amiken nem igazán segítettek más ”kezdőlinux” anyagok sem a neten. Másfelől meg biztosan vannak olyan írások, amiket az én tudásszintemen nem értek meg. Valahogy épp a köztes lépcsőfokot nem találom és ebben kérem a segítségeteket.

Előre bocsátom, hogy ekkora munkát (mint Zolié) természetesen nem várhatok senkitől. Linkeknek is nagyon örülnék majd a témában - csak próbáljatok olyat küldeni, amit egy halandó is fel tud fogni. Mert csak az egyszerűtől tudok haladni a bonyolultabb felé. Az általános kérdésekre valami jó (pláne magyar nyelvű) „könyvnek” is örülnék, a speciálisakhoz meg persze akár wikis hivatkozásoknak is.

Ahogy nézegettem, nekem az volna a szimpatikus telepítés, amit egy másik rendszer alól csinálok, a Sabayonnak van erre külön leírása.
Telepítés után kapok mondjuk egy parancssoros felületet. Na már most, hogyan tovább!? Rendben, le van írva (a C-vel is szöszmötölök mellette, de kikapcsolódásként erre is szeretnék készülni tudásilag), csak éppen... ott megadnak parancsokat, hogy pl. tegyél fel hálózatot: üsd be a terminálba ezt, stb. Közben utána nézhetek annak a parancsnak, de ettől még mindig csak részleteket fogok látni. Beütöm a parancsot, lefut, jó esetben sikerrel. OK, mittomén lett tőle hang a gépen, na de miért? A másolásból nem fogom megtanulni, és ha esetleg nem lehet egy az egybe másolni, akkor megint meg leszek lőve. Vagy csak csináljam végig, aztán ha lesz kérdésem, nézzek utána? De valahogy csak lehet rá előre készülni, nem?

Szóval, olyasmi érdekelne, amit ti a tudásotok/tapasztalatotok/rálátásotok alapján egy gyakorlatias módszerként tudtok leírni, és amellett mégis ténylegesen tanulok belőle (legalább annyit, hogy utána a hivatalos anyagot megértsem). Gondolok itt pl.:
1. a rendszer működését érintő fontos bash parancsok és legáltalánosabb használatuk (hardver felderítésétől, lemezek kezelésén át, jogosultságok, stb.). Ezeket azért meg lehet találni, csak kíváncsi lennék, hogy egy ilyen pőre telepítésnél mik azok, amik nélkül biztosan nem fogok boldogulni.
2. a fájlrendszer felépítése (azon felül, hogy az /bin-ben az akármilyen parancsok találhatók, szóval kicsit részletesebben)
2a. és ha már itt tartunk, a beállítófájlok helye, illetve, hogy
2b. hol adhatók meg ill. tilthatók le automatikusan induló programok és szolgáltatások?
3. mire érdemes figyelni a függőségeknél, mi tartozik pl. konkrétan a gnome-hoz v. kde-hez, ill. van-e ilyen sajátos függősége az xfce-nek és társainak is, na meg persze egyéb hálózati nyalánkságok vagy médiás vackok vagy éppen gtk-s, qt-s dolgok - a USE flageket megértettem és nagyon szuper dolognak tartom, nyilván a flagek értelmezésére majd rá kell szánnom az időt, de pl:
3a. Konkrétan hol találom a Sabayonban a USE flageket, mert a Gentoos leírásban csak a Gentoo-beli helye szerepel. Tehát hol tudom globálisan, lokálisan, illetve programonként egyesével beállítani?
3b. És ehhez a portage-et kell használnom, vagy az equo is rávehető flag-ek szerinti mazsolázásra? Vagy ha már ezt a fajta telepítést kezdem el, maradjak inkább a portage-nél?
4. A grafikus programok óhatatlanul többet kívánnak. Egy gimp nyilván nem megy gtk nélkül, hiszen ők vezették be. Mennyire gond azonban, hogy gtk2 és mondjuk gtk3 programokat keverek esetleg? Vagy pláne ha raknék mellé egy qt-set is (legyen pl. Opera v. Calibre, mert az olvasóra időnként könyveket konvertálok, és nem tudom, parancssorból mivel váltható ki)? Mert azt ugye már tudom, hogy van különbség „DE” meg „WM” között, és hogy gnome meg kde együtt nem szerencsés (még önmagukban sem), meg hogy a grafikához kell a x.org, csak azt nem tudom, hogy a pluszban gtk-ra/qt-re épülő programok mennyire terhelik a rendszert, különösen keverve.

Most hirtelen ennyi, nektek valószínűleg még lesz egyéb ötletetek, amire figyelni kell... Ezek egy része tutira a wikiből is kimazsolázható (és meg is kell tanulni), de ahogy írtam, a gondom az elindulással, a gyakorlati szemlélettel van. Eddig felraktam egy grafikus rendszert, ami „kinyalta a ...” - és pont ez a baj, agyilag nem haladtam vele túl sokat előre. Csak azt látom, hogy én mást szeretnék, mint amit így készen kapok...
Tudom, ez megint túlzás talán, de ha esetleg időtök, kedvetek van és megosztotok velem ez ügyben némi infót, annak nagyon örülnék. Előre is köszönöm!

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by violazoli » Thu Sep 26, 2013 13:42

Na akkor előszöris hadd kérdjem meg: ezt elolvastad-e?:
http://parancssor.info/dokuwiki/doku.ph ... bemutatasa

Tudniillik mert egy árva szót se írtál róla, hogy elolvastad-e, se ide se az én fórumomra. Ennyit még akkor is megérdemeltem volna ha nem tetszett neked, mondjuk hogy "Elolvastam, de szerintem szar". Annyit legalább még abból is tudtam volna hogy legalább rászántad az időt. De nem, semmi visszajelzés.

Most gyorsan annyit, hogy:

- az USE flagekkel kapcsolatos fájlokat Sabayon alatt az /etc/portage könyvtárban találod. Ez is le van írva szerintem a fentebb említett leírásban amire nem reagáltál.

- Az USE flagek szerintem nem használhatóak (nincsenek figyelembe véve) ha nem emerge-vel telepítesz, ugyanis akkor ha nem forrásból fordítasz, előre fordított bináris állományok települnek neked, amik már tehát készek, azokat korábban valaki lefordította a SZERINTE helyes USE flag beállításokkal. Ez olyan hogy ha veszel magadnak egy palotát és veszel bele egy kocsit is a garázsba készen, az olyan lesz amilyennek a gyárban összeállították, nem olyan amilyent te pakolsz össze magadnak.

- Azzal ne nagyon kísérletezz öregem, hogy grafikus felület nélküli Linuxot telepítesz, aztán felrakod mellé az Xorgot a driverekkel meg mindent, s mindet forrásból, ráadásul egy másik disztró alól CHROOT környezetben! Az ilyesmi már az „IGEN ERŐSEN HALADÓ VERY EXPERT USER-ek” kiváltsága! Én így szoktam csinálni, hogy így rakom fel a disztrót, de talán írtam már hogy kifejezetten a grafikus felületet nekem se sikerült megcsinálnom Gentoo alatt. Épp emiatt tettem fel végül Gentoo helyett Sabayont mert abban már van Xorg. Márpedig azért ha megbocsátod a beképzeltségemet, én egy picit azért talán többet tudok mint te. Ezek után nem mernék rá fogadni hogy akkor majd neked sikerülne, ami nekem se. Ezt nem dicsekvésként írtam, hanem hogy lebeszéljelek egy csomó felesleges szívásról amit elkerülhetsz. Nem vitás persze hogy ez a végső cél, ezt jól látod, de előbb sokkal könnyebb dolgokkal próbálkozz hogy tapasztalatokat szerezz és sikerélményhez juss. Én majd nekifutok ennek megint a télen valószínűleg, s ha úgy lesz le is írom mire jutottam. De tudod ez nem a te szinted még. Egy 60 kilós siheder ha edzeni akar, ne a 250 kilós súlyok emelgetésével kezdjen az elején. A grafikus felület nem csak az Xorg feltevéséből áll, kérlekalássan, pedig az is rohadt dolog szerintem, hanem mellé még megfelelő kernelt is kell fordítani, driverekkel. Nekem nem ment. Szerinte nem voltak telepítve driverek. Elküldtem a megfelelő adatokat egy nálam messze tanultabb linuxos barátomnak, szerinte mindent jól csináltam. Aha. Épp csak nem működött. Na most te mit csinálnál ilyen esetben, hm?

Szóval kérlek olyan feladatba kezdj ahol van esély neked a sikerre, oké?

Tedd fel a Sabayon "Core" verzióját, abban van valami egyszerű WM, azt hiszem valamilyen "box", fluxbox vagy blaxbox mittudomén. Ezután ezt TÖRÖLD LE belőle, és az XDM nevű grafikus bejelentkezéskezelőt is. Lesz egy sima parancssoros Sabayonod, aminél azonban jó neked a kernel, és telepítve van az XORG, azaz emellé felrakhatsz magadnak akármilyen ablakkezelőt is. DWM például, de más is lehet ha neked az nem tetszik.

De persze te döntöd el, mit csinálsz, a te rendszered, a te életed...

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Thu Sep 26, 2013 18:21

Zoli!

A másik témánál valóban csak ennyit írtam, azonnal, miután az üzenetedet a linkkel megkaptam:
Szuper! Most pont nemigen érek rá, de remélem, estére el tudom olvasni. A bevezetőn túl vagyok, azért csak kíváncsi voltam, de el kell mennem.

Zoli, nagyon szépen köszönöm, hogy ennyit fáradoztál miattam (bár persze ez másnak is hasznára válhat)!

(Ha úgy adódik persze, a linket mindenképp terjeszteni fogom.)
Még aznap délután elolvastam, egy ültő helyemben, kivéve, amikor a feleségemnek idéztem belőle ezt-azt... Aztán azért nyitottam ezt az új témát, hogy valamennyire áttekinthető maradjon maga a fórum. Ha ugyanis mindent egy témába írunk, a végén semmit nem fogok benne megtalálni. Új probléma, új téma, így gondoltam jobbnak.
Na és itt az első bekezdésben mindjárt kitérek az írásodra, gyakorlatilag ezzel kezdem:
Bevezetésként: Elolvastam az „Üdvözlet egy reménybeli...” témában Zoli által készített/fordított és belinkelt írást, amit érdemes minden kezdő linuxosnak elolvasnia. Zoli, itt is megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem. Az írás érdekes, és tényleg nagyon hasznos azoknak, akik a linuxra való áttérést fontolgatják. Meg azoknak is, akik áttértek, aztán rájöttek, hogy - csak példaképp - egy „gyári Ubuntuval” sem fenékig tejfel az élet. Az egyik fiam nemrég a spórolt pénzén vett egy notebookot és kérte, hogy tegyek rá linuxot. Különböző indokok miatt ez Ubuntu lett, de igazán többet vártam tőle. És ő sem elégedett maradéktalanul. Mint ahogy én sem vagyok az új gnome-mal. Látom, hogy ez nem vezet jó irányba, és ebben Zoli írása is megerősített. El fogom a fiammal is olvastatni, mert szerintem komoly lökést ad majd neki, hogy ne adja fel, és igyekezzen jobban elmélyülni a linux világában (hiszen csak egy gyerek, aki eddig vindózon „játszott”).
Így utólag úgy látom, valóban jobb lett volna ezt talán mindjárt oda írni, ahol kaptam az anyagot. Azért került ide, mert a következő nagy hülye hozzászólásomhoz is fontosnak éreztem ezt tisztázni. Az viszont ebbe került, na szóval, talán érted. Kicsit össze vagyok ám már zavarodva, bocs... a linux, a c, a vim, a telepítés, USE flagek, fórumtémák...

Ne haragudj, ha a reakcióm beleveszett volna az egyebek dzsungelébe, nem volt szándékos. Valóban nagyon hálás vagyok az anyagért, és részben azért nem írtam bővebben róla, mert így is rettentő sokat „pofázok” ebben a kis közösségben (másrészt... kicsit később...). Tényleg nehéz eldönteni, érdekel-e bárkit, ha pl. a saját kis dolgaimról kell olvasnia, márpedig ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy egy kicsit az én szemszögemből lássa az adott kérdést (amit mondjuk felteszek).

De hogy az anyagodra visszatérjek:
Azt gondolom, ez az anyag elsőrendű azoknak, akik vindózt használnak, vagy esetleg láttak már linuxot és csak fanyalogtak, mert (pláne egy KDE-s rendszer révén) nem igazán vettek észre túl sok különbséget még külsőre sem - na és, itt is kattintgatni kell, meg ott is. Az emberek többsége nem érti, hogy ez csak a felszín. Ez az írás ráébresztheti őket és nagyon jól összefoglalja az előnyeit, na meg azt is, hogy ehhez milyen hozzáállás szükséges.
Ne haragudj, hogy ezt írom, (mert hát ez van), én ezen a részén már túljutottam. Lassan hat éve elsődleges rendszerem a linux, olyannyira, hogy a vindózt a nem támogatott szkennerem működtetésére (amit lecseréltem), mp3-as fájlok tagelésére (amit már ki tudok váltani az elvárt tudásszinten), meg a 6 év alatt összesen(!) néhány hét játékra használtam. Persze az első félévben még elindítottam egy-két másik programot rajta, de ez nagyon gyorsan elmaradt. Szóval az utóbbi években a win gyakorlatilag szinte soha nem volt bekapcsolva.
A tanulással kapcsolatos figyelmeztetések, az érvek arra, hogy az emberek miért ne várják el, hogy tanulás nélkül bármelyik rendszerük jól fog viselkedni, szintén nagyon fontosak és jól megfogalmazottak! De bocs, ezzel a részével is tisztában vagyok. A bajom épp az, hogy egy komplett grafikus rendszer esetén nem igazán tudom, hogyan fogjak hozzá a lényegi dolgokhoz, mert olyan bonyolultak, hogy csak pillanatok alatt összecseszném az egészet. És ahogy írtam, egy működő rendszerre szükségem van. De most átgyúrtam a winchestert, van netem, van helyem, és megvan a lehetősége, hogy egy másfajta rendszert akár 20-szor is nekiálljak újból feltenni. Én csak így tudok igazán a tanulásába energiát ölni.

Persze voltak emellett olyan részei az írásodnak, amik újak voltak - egész odáig, amíg itt ezen a fórumon össze nem futottunk!! Mert voltál olyan kedves, hogy ezek nagy többségére már korábban a hozzászólásaidban kitértél, gyakorlatilag felkészítettél, emiatt már nem hatott releváns erővel. De azok is a te írásaid voltak, sőt sok esetben a nagy egész egy-egy részét osztottad meg velem előre, tehát ez nem kisebbíti az írás erényeit egyáltalán!

Talán a sok hülye kérdésemből nem derült ki, hogy ezt a fajta elméleti kérdéskört én már rég rendeztem magamban a linux javára (most jön a másrészt... másrészt azért is szabtam szűkre a reakciót, mert hazudni nem akartam, de téged megbántani sem!). Csak az derült ki talán, hogy hülye vagyok hozzá. Mármint a rendes használatához. Szégyellem is.

Az írásod nagyon klassz, élvezetes, informatív. A másik fiamat pl. nem érdeklik ezek a dolgok, ő csak használni szeretné a gépet, és neki a vindóz tökre megfelel, mert azt látja, hogy a linux-szal is mindig gond van (sic). És háttértudás nélkül persze hogy így látja! Na most, én hiába beszélek neki, mert az apja vagyok. Viszont neki is kiadtam, hogy olvassa el az írásodat, ha másért nem, hát azért, mert mivel mégiscsak használja azt a k*va gépet valamire, hát legalább ennyi fogalma legyen már a dolgokról. És azt gondolom, az írásod az ilyenek (mint tudod, a nagyon nagy többség) számára igenis sokat mond, és elgondolkodtathatja őket – már azt, aki még egyáltalán képes rá ebben a robotizált világban.
Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy még el fogom olvasni, mert ez egy egyedi mű, összeszedett, könnyen emészthető - ha az ember elkedvetlenedik néha a kudarcok miatt, akkor ez alkalmas arra, hogy lelkileg felrázza és újból nekiálljon az adott problémának.

És még valami. Ez fontos. Lehet, hogy az írásod már nem hozott eget rengető újdonságot a számomra. De ha előbb olvasom, akkor valószínűleg sokkal előbb állok neki valami módot találni a „parancssoros” linux-szal való ismerkedésnek! Sőt, ha még korábban találkozom vele, akkor a linuxnak is. Mert pl. mondta ezt nekem még anno a rendszergazdánk, hogy jön a linux, tök jó, érdemes megtanulni, stb, de én utána még kb. 2-3 évig azért a vindózt használtam. Szóval rohadtul nem mindegy, ki és hogyan beszél róla. Te ebben nagyon jó vagy! És az írással nincs semmi baj, épp csak egy icipicit későn jött. És bocsáss meg, én sem szeretek udvariaskodni!
DE nehogy azt hidd, hogy nem vagy hatással rám. Belekezdtem a C-be, igyekszem ezután vim-mel írni az adott szövegeket, feltettem az mc-t és használom is, stb... És már most érzem, hogy ez nekem jó lesz, sokszor tapasztalom, hogy gyorsabban, egyszerűbben mennek így a dolgok! Ezt eddig úgy hittem is meg nem is. Egyszer-kétszer pöntyögtem kicsit, aztán „meguntam”. A telepítésen kívül nemigen használtam a parancssort. Jó, írtam egy-két szkriptet, kiváltottam vele grafikus programokat (pl. konvertálás, mentés), de ennyi. A te hatásod az is, hogy ilyen türelmetlenül készülök annak a bizonyos másik rendszernek az összerakására. Ezek kicsit túl vannak azon, amit írtál, illetve ahogy már említettem, a hozzászólásaid hogy úgy mondjam, lelőtték a poént :)

Szóval nagyon sokat köszönhetek neked ezzel a hatalmas, kidolgozott anyaggal együtt, és azon felül is! És kérlek ne haragudj, ha megbántottalak volna!

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Thu Sep 26, 2013 18:59

Azért nem volt világos a USE flag kérdés (equo/portage), mert az említett wikiben ez áll:
So you will be using portage and/or want to have the same portage settings used to build your sabayon packages? Very well, here's how!
meg kicsit lejjebb ez:
If you want to change some USE flags on certain packages you should:
update your /etc/portage/package.use
mask the package in /etc/entropy/packages/package.mask
so that emerge will use your specified USE flags and entropy will not handle the specified package again.
Rosszul értelmeztem, hogy az equo is figyelembe veszi a USE flageket? Ez mondjuk bármelyik telepítésnél (akár utólag a mostaninál is) érdekes. Vagy egyszerűbb a portage-et használni, aztán kész... De még mindig nem igazán értem, miért van kétféle telepítő (na jó, Gentoo/Sabayon) és mit csinálnak másképp. És ha egyszer Sabayonom van, akkor miért nem az equot célszerű használni hozzá, hiszen az az elsődleges csomagtelepítője, és ahogy láttam, az is forrásból fordít. Vagy ezt már megint „benéztem”?

A telepítéssel kapcsolatos tanácsodat köszönöm! És hogy tudd: azért szoktam kérdezni, hogy hallgassak az okosabbakra, tehát ez az ötletem ezek szerint megy a süllyesztőbe :) Azt írták, hogy az alap gentoo, amit feltesz, az már nagyjából mindent tartalmaz, ami a hardverhez kell. Ezek szerint a grafikát nem értették hozzá. Hát jó, akkor marad a CoreCDX.

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by violazoli » Fri Sep 27, 2013 4:17

Nos, nézd, a helyzet az, hogy bár én most a Sabayont használom, de mint már sokszor említettem, ez a szememben tulajdonképpen csak egy IDEIGLENES megoldás, egy "félkész" állapot az életemben, mert gyorsan le akartam cserélni egy normálisabbra a "most már tele van a tököm veled" Ubuntut, és a Gentoonál becsődöltem épp az Xorg, tehát a grafikus felület alapjának a felrakásával. Semmiképp sem kétlem hogy ha több időt rászánok, sikerült volna, de ÉPP AKKOR nekem momentán NEM VOLT TÖBB rászánható időm. A munkám amit végzek erősen szezonális jellegű, és tombolt a szezon, naponta nem tévedés néha 13-nál is több órát dolgoztam, amikor csak 10-et örültem hogy van időm pihenni...

Szóval, nem volt időm többet görcsölni vele, ugyanakkor nagyon kellett valami az Ubi helyett. Olyan Gentoo kellett amiben van Xorg. Na ez a szememben a Sabayon. Erre kellett nekem a Sabayon, semmi másra.

Ebből egyenesen következik, hogy mert nálam a végső cél a "nyers" Gentoo felrakása, eszem ágában sincs itt a Sabayon alatt szerencsétlenkednem más telepítési módszerrel mint az emerge, azt se tudom mi az az equo, KI SE PRÓBÁLTAM. Arról tehát jobb ha engem nem kérdezel. Mert halvány kisegítő segéd pót lila dunsztom sincs róla. De én úgy értelmeztem az olvasottakat, hogy a Sabayonnak van egy forrásból telepítős csomagkezelője - na ez az emerge - ez gyakorlatilag ugyanaz mint a Gentooé. És van egy másik aminek már a nevét is elfeledtem, eszerint ez lesz az equo ha nem kevertél össze valamit, mindenesetre ez a másik BINÁRIS csomagokat telepít. (Bár az általad idézett rész alapján annak a bináris csomagtelepítő izének nem equo a neve hanem entropy...)

Na és értsd meg, bináris csomagok nem fognak módosulni a kedvedért a telepítéskor, és azt se képzelheted hogy a Sabayon csomagrepójában létezik ugyanannak a programnak 148576362 féle variációja előre lefordítva, minden lehetséges USE-flag kombináció esetére hogy azt rángassa le neked és tegye fel a gépedre!

E véleményemet az idézeted is megerősíti. Szegényes angol tudásom alapján az ugyanis az jelenti, hogy van az entropynak valami fájlja, ahol te kimaszkolhatsz bizonyos csomagokat, hogy azokkal ne foglalkozzon, amennyiben azokat te egyéni USE-flag beállításokkal óhajtod fordítani, TERMÉSZETESEN AZ EMERGE SEGÍTSÉGÉVEL. Ez tehát azt mondja meg az entropynak, hogy te A SABAYON KÉSZÍTŐINEK HATÁROZOTT FIGYELMEZTETÉSE ELLENÉRE mégis olyan „mastermind” hackernek képzeled magadat, hogy van bőr a po... bocsánat, szóval hogy van elég tudásod ahhoz hogy felvállald a kétfajta csomagkezelő egyidejű használatának kockázatát (le a kalappal előtted öregem, ÉN nem merném vállalni... de lehet hogy te élvezed a káosz szépségét... Nem matematikus vagy véletlen aki épp a káoszelmélettel foglalkozik?) és így megmondhatod az entropynak, mely csomagokkal ne törődjön.

De ettől még a lehetséges problémák 80%-a fennáll majd, bocs most nem részletezem mik mert külön cikket kívánnának, annyi léphet fel kétfajta csomagkezelő együttes használata esetén...

Szóval öregem: világosan kell látnod, a Sabayon egy Gentoo, amit direkt azért csináltak hogy a nem annyira profi userek is használhassanak Gentoot. Ez nekem épp bejött, mert van egy Gentoom, grafikus felülettel. Nekem ez kellett. Neked is ez kell, mert te se vagy még maga a Nagy Hacker. Lehet hogy egyszer az leszel, de az még odébb van.

Ellenben a Sabayon mégse az én szintemet célozta meg hanem a nálam még kezdőbbekét, amennyiben úgy vélte betesz egy bináris csomagkezelőt is a rendszerbe, azoknak, akik még a Gentoo alatt szokásos emergével történő forrásból telepítést se akarják megtanulni, azaz akik nem igénylik a rendszer annyira testre szabását, amennyire azt az USE flagekkel meg lehet csinálni. Az Entropy ezeknek való. Biztos vannak akik épp ezt igénylik, de jó ha látod, ezesetben épp a Gentoo egyik legnagyobb előnyéről mondasz le!

Döntsd el, ezt akarod-e. Az Entropy kezelése biztos sokkal egyszerűbb, ezesetben azonban azt kapsz amit eléd pakolnak, nem szakács leszel hanem étekpusztító vendég az étteremben. Akkor neked lesz egy Ubuntura hasonlító rendszered, legfeljebb más WM-et vagy DE-t pakolsz fel magadnak.

A legrosszabb biztos az ha vegyesen használod a két csomagkezelő rendszert. Ezesetben felejts el engem, mert tisztelem mindenki szabad akaratát, s ha valaki önként kútba ugrik, nem fogom visszatartani, mert aki öngyilkos akar lenni, annak ahhoz szerintem joga van. Egyrészt mert lehet hogy ezt élvezi, másrészt ha nem élvezi mégis megteszi, nos, akkor úgy fogom fel hogy vannak génsérültek akik jobb is ha nem szaporodnak. Az tuti hogy nem fogom magamat szivatni MESTERSÉGESEN GENERÁLT problémák megoldásával, amik elkerülhetőek lettek volna, érted?
(Bocs de el se tudod képzelni, mennyi temérdek dolgom van, de tényleg... regényírásra se jut időm jelenleg, pedig mint tudod én azt tartom a fő teendőmnek...)

Attól félek, túl sok mindenbe akarsz belekapni egyszerre. Ez nem fog menni. Szerintem egyelőre tedd a következőket:

1. Kis időre felejtsd el a VIM-et. Használd helyette az MC editorát, az sokkal könnyebb.
2. Átmenetileg hagyj fel a C tanulásával is.
3. Tegyél fel egy Core Sabayont ahogy írtam, irtsd ki belőle a WM-et, s az XDM bejelentkezéskezelőt
4. Tedd fel magadnak a DWM-et a honlapomon írtak szerint (ehhez nem okvetlenül kell tudnod C-ben programozni, ha lépésről-lépésre követed amiket leírtam).
5. Sabayonod alatt kizárólag emerge-vel telepíts programokat, felejtsd el a bináris csomagkezelőt. Az a számodra NINCS, nem létezik! TISZTÁTALAN, érted? Az fúj-fúj kakis, ne nyúlj hozzá kisfiú! Értsd meg, hogy Igaz Kocka csak forrásból telepít, s te úgy vettem ki a leírtakból, igazából az szeretnél lenni. Na most van egy bölcs szabály: „Ha be akarsz kerülni egy társaságba, akkor tégy úgy (viselkedj úgy!) mintha már régóta benne volnál!”
Vagyis mert a Kockák forrásból telepítenek, neked is azt kell tenni.

Ha aztán már magabiztosan használod e rendszert a DWM-mel, továbbléphetsz. Mondjuk a VIM megtanulása lehet a következő cél, az nagyban növeli a "geek-faktorodat", az "E-penis" méretedet. A VIM-nek tekintélye van a linuxosok közt, még sok igazán hozzáértő nagy öreg róka se mer belekezdeni a megtanulásába. Ha azt magabiztosan kezeled, máris valakinek érezheted magadat. Pláne ha te nem olyan "tömegembereknek szánt konzumtermék" alatt "tolod a Linux szekerét" mint a Gnome, Unity vagy a KDE, hanem a DWM az ablakkezelőd! Hohó, arról magyar leírás sincs (kivéve a honlapomon írtakat, de az is nemrég keletkezett), a DWM-et csak forrásból lehet felrakni (legalábbis ha konfigurálni akarod a magad igényeire), szóval az is már a profik eszköze.

Amint ezekkel megvagy, tegyél fel magadnak a rendszerbe (emerge-vel) minden progit ami kell neked, amitől otthonosan érzed majd ott magadat, rendezd be úgy, hogy mindent meg tudj csinálni itt is mint amit Ubuntuban megcsináltál. Ha ezzel mind megvagy, és a rendszert nem érzed kevésbé barátságosnak mint az Ubuntut, akkor kezdhetsz neki annak, hogy na most ezt megpróbálod összerakni egy másik partíción az ELEJÉTŐL, hogy minden meg legyen benne amivel jelenleg is rendelkezel, de SEMMI FELESLEGES ne legyen benne.

Nagy meló lesz. Rengetegszer elszúrod majd. De akkor legalább már lesz reményed a sikerre. AKKOR. Nem most.

Szóval kérlek hajtogasd össze a türelmetlenség szőnyegét, és rejtsd el a türelem ládájába, s takard le az egészet a nyugalom fátylával...

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Fri Sep 27, 2013 12:17

Entropy igazából a csomagkezelő neve, ennek a konzolos kliensét hívják Equonak, én csak ezt használom, ezért írtam mindig így. Sajnos az angoltudásom nem elég jó, nem jól értelmeztem a bemásoltakat, most hogy így szépen lefordítottad, már világos, kösz.
Már említettem párszor, a vegyes használattól a wikiben is óva intenek, ezért nekem eszem ágában sincs megpróbálni. Csak hogy egyértelmű legyen: tehát ha a telepítés után csak és kizárólag a portage-et használom, akkor az úgy jó lesz? Nem számít, hogy maga a Sabayon telepítő előtte miket „mahinál” össze a gépen?

Azt már én is látom, hogy sok lesz egyszerre. A vim marad, hiszen editort használnunk kell, tehát legalább alapszinten kezelni akarom, addig legfeljebb lassabban megy a „szövegírás”. Nekem az mcedit nem nagyon tetszik, talán csak a színe miatt, alig látom... gondolom, valahol meg lehet változtatni, de ahogy eddig néztem a vim olyan profin színezi a kódot, hehe. A C-t talán tényleg érdemesebb lesz akkor folytatnom, ha az új rendszer elkészült. Viszont a dwm-en még mindig gondolkodom, lehet, elsőre az is sok nekem. Most előszedtem az alap linux leírásokat, újra átolvasom, mert hiszen az ember elfelejti, amit nem használt, aztán majd nekivágok.

Egyébként a magam kedvéért szeretnék többet tudni, a magam kényelmét megteremteni. Bár némileg az is szerepet játszik, hogy végre én is tudjak majd pl. egy fórumon segíteni másoknak, vagy esetleg egyszerű kis mechanikus feladatokat felvállaljak a „fejlesztésben”. De már az is nagy eredmény lenne, ha a fiam ubuntus kérdéseire tudnám a választ kapásból, vagy azt, hogyan tudom azt a gépen kideríteni. Ez a világ így működik, és nem feltétlenül jó érzés mindig csak haszonélvezőnek lenni. De nem akarok kocka lenni, és a geek-faktor sem érdekel. Csak példaképp, a vim nagyon érdekes elsőre, ha szándékaim szerint alakul, megtanulom és használom majd. De nem akarok ezzel másoknak „villogni”, vagy jól lenézni őket, mert ők mással szerkesztenek (esetleg sokkal különb dolgokat mint én).

Köszi az útmutatást, nagy segítség!

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by violazoli » Fri Sep 27, 2013 22:58

Nézd, a te életed, a te döntésed. Ha nem érzed soknak hogy rögvest VIM-et használj, az jó dolog. De ha nem DWM lesz az ablakkezelőd, akkor kérlek engem ne nyaggass ablakkezelőkkel kapcsolatos kérdésekkel, mert nem tudok majd úgyse segíteni benne neked, és eszembe se lesz feltenni egy másik valamit azért, hogy megtanuljam és segíteni tudjak benne neked.

De abban ne nagyon reménykedj, hogy ha te sabayont használsz, majd segíthetsz a fiadnak ubis kérdésekben. Más világ a kettő.

És ha megtanulod a VIM-et, akkor akár akarod akár nem, félig kocka leszel máris majdnem mindenki szemében. Nem kell direkt "villogni" vele, elég ha valami hozzászólásodban amit valaki kezdőnek írsz egy fórumra, így fogalmazol:

"és akkor most szerkeszd ezt az állományt valami parancssoros szövegeditorral, mondjuk a VIM-mel, az feltehetőleg már telepítve van a rendszeredbe, úgy, hogy..."

és akkor ebből kiderül hogy te értesz a VIM-hez. Akinek meg írod, feltehetőleg nem ért hozzá, s rögtön felnéz rád. Ami nem árt, mert ha a Mestert tiszteli benned, nem fog ellenkezni hogy mégse azt tegye amit tanácsolsz neki, s ez akkor neki jó, mert megspórol magának egy rakás időt.

A vim esetén meg ha értékeled a színezését, próbáld ki a desert színsémát, nekem az jött be a legjobban.

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Thu Oct 03, 2013 16:47

Ja, igen, Zoli, igyekszem majd nem nyaggatni olyasmivel, amivel nem foglalkozol :) Gnome-ról se kérdezek, mert te sem használod, meg Ritana sem. De nem is izgat most különösebben, egyelőre használható, amíg a másikat össze tudom rakni (csak éppen nem bírtam megszeretni).

Viszont: Mivel még igen hiányos a tudásom, feltétlenül maradok az általad javasoltnál. Vagyis felteszem a Sabayon CDX-et, aztán igyekszem magamnak berendezni. Ahogy elnéztem, abban is van bőven fölösleg, de mindegy - egy Gentoo telepítés még tényleg nem nekem való.
Egy valami nem világos. Ha Sabayont teszek fel, akkor az ugyebár nem forrásból fog települni nekem. Tehát a fent lévő csomagok az entropyval érkeznek. Utána meg a portage-et szeretném használni, hogy a USE flagekről is legyen fogalmam, és ne tegyen fel mindent, amit nem akarok. Igen ám, de akkor tulajdonképpen vegyes lesz a rendszer, részben forrásból, részben meg binárisan telepítve. Hogy oldod meg, hogy ne kavarjanak be egymásnak?
Ha jól értettem, a maszkolással kéne megcsinálni, de nem teljesen világos, hogy ez mit is jelent konkrétan. Egy példán keresztül le tudnád írni? Hogy mit kell maszkolnom/unmaszkolnom (szépen jól magyarul) és mit nem? A rendszer feltelepült részeit mind ki kéne jelölni maszkolásra, aztán meg azt is, amit utána akarok feltelepíteni? Vagy hogyan is kell a két csomagkezelőt összeházasítani? És - bár a frissítés ellen vagy - de ha mégis, egyes részeket akár, frissíteni szeretnék, akkor hogy oldom meg, hogy melyik részt melyik frissítse? Vagy egyáltalán, pl. a fluxboxot mivel szedem le? Entropyval, mivel azzal települt?

A másik: a Gentoo honlapján felsorolják az összes USE flaget, a lokálisakat is. Viszont a Sabayonnál, ha megnézünk egy konkrét csomagot, ott egész más flageket írnak. Pl. maradjunk csak a LibreOffice-nál. A Sabayon egy rakás (számomra szükségtelen) nyelvi fájlt is felsorol a USE-flagek között, míg a Gentoo-nál nem is találtam ilyen flageket egyáltalán. Nekem az tűnik logikusnak, hogy ha emergézek, akkor csak a Gentoo flagjeivel kell foglalkoznom. Na de akkor hol vannak a nyelvi fájlok, pl?

Leírtad, hogy te nem használod az entropyt, na de pont az a kérdés, hogy akkor hogyan? Hiszen magával a rendszerrel a telepítéskor már azt használtad, tehát akkor nálad is vegyesen van a kettő? Telepítés után nem csináltál pl. rendszerfrissítést? És ha igen, azt is az emergével? Én sem keverni akarom a kettőt, csak most úgy értem, hogy ez óhatatlan, hiszen nem Gentoot telepítettünk, ugyebár...

Ha van időd/kedved, meg tudnád ezt a két dolgot kicsit világítani nekem, mert így elég zavaros, és már azt sem tudom, mit olvassak, hol találom meg a választ a kérdésemre. Eddig igyekeztem újra elolvasgatni minden régi linuxos anyagomat, meg persze a Gentoo/Sabayon telepítéssel kapcsolatos dolgait is (mert valahol el kell kezdeni), de most már lassan nekiállnék a gyakorlatban próbálkozni, mert úgy az igazi... Viszont ezek alapkérdések, mindjárt a rendszer telepítése után tudnom kéne, hogyan tovább. A Sabayon leírása nem jó, mert ők az entropys folytatást preferálják.

Előre is köszönöm, és persze, Ritana, ha újból felbukkannál itt köztünk, a te tanácsaidat is szívesen venném ez ügyben. Aztán igyekszem majd mindent egyedül megoldani, csak még a fentiekben, ha segítenétek, az nagyon jó volna.
Last edited by akernar on Thu Oct 03, 2013 17:04, edited 1 time in total.

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Thu Oct 03, 2013 16:58

violazoli wrote:A vim esetén meg ha értékeled a színezését,
A színezés egy dolog, de egyébként is egészen odavagyok, hogy mi mindenre képes. Időközben barátkoztam vele is, a könyveden nagyjából átrágtam magam (persze még nincs az egész a fejemben), és az nem is a teljes tudása, ahogy írtad, de így is elképesztő, hogy egyes dolgokat milyen egyszerűen meg lehet csinálni benne és milyen összetett feladatokat is meg tud oldani. Tényleg nagyon jó progi, jó hogy felhívtad rá a figyelmem! Már csak a sok gyakorlás van hátra, hehe...

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Thu Oct 03, 2013 19:31

Nem értem, mindig akkor találok meg valami jó anyagot, amikor már kérdeztem. Valahogy nem ismerem ki magam a wikin, de most felfedeztem a leírást az entropy-portage témában. Már csak azt nem tudom, hogyan lehet frissíteni, külön kell az entropys csomagokat és külön a portage-dzsel telepítetteket?

Post Reply