Zoli, értettem, azt is, hogy miért így írtad meg

, azért is írtam, hogy kicsit ijesztő nekem, aki most akar nekiállni először egy alapból felépített rendszert összerakni. Mellesleg a vírusirtónak talán azért lehet némi jelentősége, mert mondjuk vindózos géppel cserélgetsz anyagokat, és esetleg azokban lehet kártevő, amit nem szeretnél továbbadni (hiszen észre sem veszed). Ja, ha találkozom ilyen témával, be fogom linkelni, mert tényleg nagyon tetszett.
(Nem frusztrál kicsit, hogy a fórumodon nemigen szólnak hozzá emberek, nem köszönik meg az okosságokat, nem teszik hozzá a magukét? Mondjuk a köszöngetésnek és +1-ezésnek nincs sok értelme, csak teleszemeteli a témát, de néha jólesne az embernek valami visszajelzés, nem? Nem mondom, hogy persze erre nem kell válaszolnod, ha nem akarsz, mert szerintem ez esetben ezt úgyis megírod

)
Szóval, ezért is maradok a csomagkezelős disztróknál, bár hogy melyikkel próbáljam meg, az minden nap újabb kérdésként merül fel. Tetszik ez a Sabayon/Gentoo stílus, de...
Sabayon: i) még mindig túl sokat tesz fel alapból (pl. openbox), ii) sok doksi csak gentoo alatt van meg, viszont a két rendszer között vannak eltérések (pl. a USE flagek helye, ha jól láttam), iii) ahogy írtad, a pl. grub.cfg tök bonyolult, nem sokra megyek vele, még ha nagyon profi is, vagy a sokszoros hivatkozásuk is elég fura
És ha mégis Sabayon, akkor pl. nem igazán tudom, hogy nem volna-e célszerűbb az equot használni csomagkezelésre, hiszen az kifejezetten a Sabayoné (most azt használom, és azt olvastam, ne keverjem a kettőt). Ez talán nem olyan lényeges, de mittomén...
Gentoo: gondolom, rohadtul nem nekem való elsőre
Ahogy már említettem, korábban az Archot szemeltem ki e célra, nem tudom, mi a véleményed (bár ugye akkor plö Hozzád kevésbé fordulhatok majd segítségért, ami Neked talán jó is). Az Arch csomagkezelője viszont alapból - azt hiszem - nem forrásalapú, csak van hozzá valami plusz, ami ezt megoldja neked. Márpedig azt olvastam, a forrásból a rendszeren befordított programok a legstabilabbak.
Azt hiszem, elsőre azért nem kéne nagyon a hardverelemekkel szívnom, az még nem az én szintem, azon kívül viszont jó volna minél kevesebb plusz, hogy tényleg én rakosgassam össze.
Mivel egyes programokat szeretnék frissen tartani (a több szolgáltatás miatt pl., vagy mert mondjuk a régi böngésző nem támogatja az új webes szabványokat, stb.), ezért mindenképpen továbbra is gördülő kiadású disztrót keresek. Egyelőre így aztán nincs is több ötletem...
Az ablakkezelés is kérdéses, a dwm szerintem nekem túl minimalista, C-ben nem tudok programozni, anélkül meg nem tudom alakítgatni, ezért nem hiszem, hogy egy ilyen nagy váltás után (mármint asztali környezetről) nagyon meg lennék elégedve. Ha sikerül összeraknom a rendszert, nem akarok majd visszatérni pl. a mostanira, de ehhez az kell, hogy egyes elemeiben kicsit jobban emlékeztessen erre. Elismerem, ez valószínűleg még csak egy kis Trabant lesz, de ugye nem kezdhetem Aston Martinnal.
A listát böngészve, arra jutottam, hogy nekem talán a vegyes megoldásúak közt kéne keresnem (mert ugye ott a honlapon fel vannak osztva). Már csak azért is, mivel nem tudom pontosan, melyiktől mi várható. Úgy néz ki, van köztük egy pár, amit már nemigen fejlesztenek. Az awesome-mal (mert szöveges állományokkal alakítható) és az fvwm-el szemezgetek (az már nagyon extra, talán sok is, de ezt így nehéz eldönteni, talán nem árt több lehetőség a tarsolyban).
Na és a használandó progik meg egyéb igények listája is lyukacsos, és itt most a mivel mit kérdéskörre gondolok. Ahogy korábban írtam, még soha nem láttam ilyen „típusú” rendszert működni, és alapvető kérdéseim vannak. Pl. ha terminálból indítok valamit, akkor az a futás alatt folyamatosan lefoglalja a terminált. Ez azt jelenti, hogy egy csomó terminált nyitsz, ha több programod is fut? Vagy esetleg van lehetőség fülekre? Persze az is mind külön terminál, de mégsincs tele velük az asztal. Tudom, parancsokat össze lehet kapcsolni és egymás után v. egyszerre futtatni, de megoldható ez mondjuk egyszerre böngészővel és calc-kal is? Vagy pl. ki lehet-e íratni rendszerinfókat az „asztalra” (ami esetleg nincs is), vagy mondjuk gyorsbillentyűket, amit az elején még nem fogok tudni fejből (akár különböző progikra, szkripttel megoldva)? Amint látod, ilyen alapdolgokat kell tisztáznom magammal, hogy végre hozzá tudjak fogni valaminek. Ahogy írtad, ezirányú segítség nemigen van a neten.
Ezt most nem feltétlenül kérdésként írtam meg, csak úgy, hogy min agyalok... Nyilván a készülő írásod sokat segít majd ebben, úgyhogy azt mindenképp meg fogom várni. Addig is van mit tanulnom.