Video Resolution, editing xorg.conf not fixing [Solved]

Issues Related to Hardware (Sound, Video, Printers, Scanners, Webcams, Touchpads, Keyboards, Sensors, Drives, GRUB, etc.)

Moderator: Moderators

Video Resolution, editing xorg.conf not fixing [Solved]

Postby chasashmore » Mon Oct 31, 2011 6:33

I'm new to Sabayon (used Gentoo for a few months a couple of years ago). Coming from KDE Mint.
Can't get proper resolution on my laptop monitor -- I want 1280x800, but can only get 1024x768. Have read numerous posts on resolution problems and the wiki on changing resolution, without luck.

I have a system76 Gazelle Ultra laptop (gazu1) made for ubuntu, with a 13.1 inch screen, onboard intel video chip. Am using Sabayon 7 for AMD64, all works great (everything important, that is) except video resolution. I tried editing xorg.conf, putting 1280x800 first in the list of resolution under each of the different color depths, but when I reboot I still have as options only 1024x768, 800x600, and 640x480 in the system settings program.

In other systems (Mint, Kubuntu, Knoppix), the driver used is i915, and that seems to be what Sabayon is loading, at least it is listed by lsmod. Relevant parts of my xorg.conf file are as follows:

==<begin xorg.conf>========>>

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
VertRefresh 43 - 60
HorizSync 28 - 80
EndSection


Section "Device"

Identifier "SabayonVga0"
Driver "intel"
#BusID "PCI:00:02"
#Option "RenderAccel" "on"
#Option "XAANoOffscreenPixmaps"
#Option "BusType" "PCI"
#Option "ColorTiling" "on"
#Option "EnablePageFlip" "on"
# UseEvents is causing segmentation faults with
# NVIDIA 6xxx, 7xxx and >=275.xx.xx drivers
#Option "UseEvents" "True"
Option "LogoPath" "/usr/share/backgrounds/sabayonlinux-nvidia.png"

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Screen 0"
Device "SabayonVga0"
Monitor "Generic Monitor"
#Option "AddARGBGLXVisuals" "true"

DefaultDepth 24

SubSection "Display"
Depth 24
ViewPort 0 0
Modes "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubsection

<<==========================<end xorg.conf>===

Again, the 1280x800 was added by me, but does nothing.
Any help gratefully received. Thx.
Last edited by chasashmore on Mon Oct 31, 2011 15:28, edited 1 time in total.
chasashmore
Baby Hen
 
Posts: 2
Joined: Mon Oct 31, 2011 6:09

Re: Video Resolution, editing xorg.conf not fixing

Postby DanneStrat » Mon Oct 31, 2011 14:45

Hi.

Your monitor may require a different refresh rate at 1280x800 than the ones provided in your current xorg.conf.

Do this:

In xorg.conf you have this line:

VertRefresh 43 - 60

Try to change 43 - 60 to 43 - 76

then reboot.

If that doesn't work, try 43 - 81.

Good luck.
DanneStrat
Young Hen
 
Posts: 27
Joined: Sun Oct 16, 2011 21:04

Re: Video Resolution, editing xorg.conf not fixing

Postby chasashmore » Mon Oct 31, 2011 15:27

The change of refresh worked, Danne. Many thanks for the helpful and prompt reply!
chasashmore
Baby Hen
 
Posts: 2
Joined: Mon Oct 31, 2011 6:09

Re: Video Resolution, editing xorg.conf not fixing

Postby DanneStrat » Mon Oct 31, 2011 15:28

chasashmore wrote:The change of refresh worked, Danne. Many thanks for the helpful and prompt reply!


You're welcome!
DanneStrat
Young Hen
 
Posts: 27
Joined: Sun Oct 16, 2011 21:04


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests