GDM doesn't start afert X11 driver updated [Solved]

Anything that pertains to Entropy, Equo or Sulfur

Moderator: Moderators

Post Reply
enrico3791
Young Hen
Posts: 25
Joined: Sat Jun 12, 2010 14:07
Location: Milano

GDM doesn't start afert X11 driver updated [Solved]

Post by enrico3791 » Wed Jul 06, 2011 13:55

I have a freash install of Sabayon 6 Gnome and magneto proposed me to update X11 Nvidia drivers. After doing so at the next reboot I receive an error message from xorg that are some modules that can't be loaded (dri,..) and GDM doesn't start.
How can I get it fixed?
Regards
Enrico

genfool
Technological Hen
Posts: 344
Joined: Fri Apr 03, 2009 17:56
Location: Albuquerque, NM

Re: GDM doesn't start afert X11 driver updated

Post by genfool » Wed Jul 06, 2011 17:41

Hello, what has worked for others, is to switch to the older 173 drivers.

Code: Select all

equo install x11-drivers/nvidia-drivers-173.14.30#2.6.39-sabayon


You will need to adjust the kernel version to your kernel, the above command will install the .39 kernel drivers, adjust to what kernel you are running.

Can you post the model of nvidia card you are using?
This may help track down the issue.

enrico3791
Young Hen
Posts: 25
Joined: Sat Jun 12, 2010 14:07
Location: Milano

Re: GDM doesn't start afert X11 driver updated

Post by enrico3791 » Thu Jul 07, 2011 13:04

I have a NVidia 6600

enrico3791
Young Hen
Posts: 25
Joined: Sat Jun 12, 2010 14:07
Location: Milano

Re: GDM doesn't start afert X11 driver updated

Post by enrico3791 » Fri Jul 08, 2011 19:50

Code: Select all

equo install x11-drivers/nvidia-drivers-173.14.30#2.6.39-sabayon


doesn't work process stop with an error message like 'zero dived zero'

I confirm the error comes from the update to kernel linux-sabayon-2.6.39-r6 which also include the update to the latest Nvidia driver. I though to sort it via a package mask. I add the following line to /etc/portage/package.mask

Code: Select all

>=sys-kernel/linux-sabayon-2.6.39-r6


Anyway magneto include this update in the list.

Enrico

Skull Fire
Growing Hen
Posts: 131
Joined: Sun Nov 14, 2010 14:32

Re: GDM doesn't start afert X11 driver updated

Post by Skull Fire » Fri Jul 08, 2011 20:10

this worked for me with the same problem:

lxnay wrote:Found the reason:

Open /etc/X11/xorg.conf and locate:

Code: Select all

Option "UseEvents" "True"


remove that line completely.


from thread:
viewtopic.php?f=86&t=24532&start=20
multi-booting Sabayon 5.5 kde 64 bit and others
intel e6600 @ 3.0 ghz core duo
6gb ddr2 800
biostar tpower i45 motherboard
nvidia 9800 gt
3) 7200 sata's non-raid

enrico3791
Young Hen
Posts: 25
Joined: Sat Jun 12, 2010 14:07
Location: Milano

Re: GDM doesn't start afert X11 driver updated

Post by enrico3791 » Fri Jul 08, 2011 22:03

I confirm that removing from xorg.conf

Code: Select all

Option "UseEvents" "True"


sytem works perfectly
Enrico

Post Reply