Sabayon 5.2 Loading Problems [Solved]

Installer Issues via Installer -- Not for global upgrades or upgrading individual packages -- ONLY ISSUES WITH INSTALLATION OF THE OS -- Can't get Sabayon installed, than post here, otherwise use correct forums

Moderator: Moderators

Post Reply
Harley51
Baby Hen
Posts: 16
Joined: Wed Oct 24, 2007 1:32

Sabayon 5.2 Loading Problems [Solved]

Post by Harley51 » Sun May 30, 2010 15:43

After installing 5.2 on reboot I get Please insert system disk and hit any key to continue. It looks like it didn't install grub to the root partition. I can't seem to find a good tutorial to reinstall grub from a live CD?? Any help.
Last edited by Harley51 on Mon May 31, 2010 15:31, edited 1 time in total.

joost
Sagely Hen
Posts: 2669
Joined: Fri Nov 17, 2006 12:11
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Sabayon 5.2 Loading Problems

Post by joost » Sun May 30, 2010 16:24

That would be something like:

grub2-install /dev/sda (from a live root shell)

genfool
Technological Hen
Posts: 344
Joined: Fri Apr 03, 2009 17:56
Location: Albuquerque, NM

Re: Sabayon 5.2 Loading Problems

Post by genfool » Sun May 30, 2010 18:09

To be honest, may be worth re-installing. The issue can be resolved by chroot into it from a live cd.
Since you just installed, will only take a few min. to do it again.
I never try to suggest re-installing to correct an issue....this is one example where I will.

Pay attention to the installer program when asking about grub. In most cases the defaults are fine.
How is your system setup?
Is this a dual boot with windows, or is this a single boot with linux only?

If you want to fix the install, there is a how to on the wiki

http://wiki.sabayon.org/index.php?title ... tore_Grub2

This requires you to boot a live cd and chroot into your install and repair it.
May be that another install is what you need.

Harley51
Baby Hen
Posts: 16
Joined: Wed Oct 24, 2007 1:32

Re: Sabayon 5.2 Loading Problems

Post by Harley51 » Mon May 31, 2010 0:56

When I try to mount /dev/hdb3 /mnt/gentoo it says mount point /mnt/gentoo does not exit. any Help?
This a duel boot system and Sabayon is to be installed on /dev/sdb3.

User avatar
Fitzcarraldo
Sagely Hen
Posts: 8091
Joined: Sat Mar 10, 2007 5:40
Location: United Kingdom
Contact:

Re: Sabayon 5.2 Loading Problems

Post by Fitzcarraldo » Mon May 31, 2010 13:10

You have to create the mount point first:

Code: Select all

mkdir -p /mnt/gentoo


BTW, see my post Re: Grub2 grub-mkconfig creating incorrect grub.cfg [Solved]; according to the Gentoo Handbook an extra step is required when chrooting that is not mentioned in the current SL Wiki article on how to restore Grub2.

Harley51
Baby Hen
Posts: 16
Joined: Wed Oct 24, 2007 1:32

Re: Sabayon 5.2 Loading Problems (Solved)

Post by Harley51 » Mon May 31, 2010 15:32

Thank you very much for your time and efforts. This solved the grub problem. The system is up and running.

Post Reply