Naplózás, tűzfal, szolgáltatások

Általános tárgyalások Sabayon Linux

Moderators: Mufy, Moderators

Post Reply
akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Naplózás, tűzfal, szolgáltatások

Post by akernar » Mon Oct 14, 2013 17:04

Üdv!

Már megint nem jutok előrébb. A rendszer nem naplóz (vagy inkább nem mindent, vagy esetleg nem tudom, hol) és nem tudom beállítani. Olvasgattam a systemd-ről, journald-ről meg syslog-ról, de már teljesen bele vagyok zavarodva, most már az sem világos, melyik felelős ezért, vagy hogyan épülnek egymásra. Mintha a journald végezné ezt, de... mittomén.

A naplózás hiányát a tűzfal kapcsán vettem észre. A /etc/systemd könyvtárban több fájlt is esélyesnek látok (journald.conf, system.conf, user.conf), de nem igazán mertem piszkálni őket. Hoztam létre kézzel fájlokat a /var/log-ban is, pl. messages, firewall, de így sem történt semmi.
A sysctl szerint a syslog.service áll, ha el akarom indítani, azt írja, hiányzik valamilyen fájl v. könyvtár. De nem is tudom, hogy ez kell nekem, vagy más szolgáltatás végzi a logolást. Találtam a fórumon egy rövid kis leírást, ami szerint a syslog.ng indításához a /etc/syslog-ng/syslog-ng.conf fájlban kell átírni néhány dolgot, de így sem volt változás, a szolgáltatást továbbra sem tudom elindítani, hiányzó fájl/könyvtár miatt.

Nem tudnátok röviden leírni, hogy hogyan is néz ki ez a Sabayonban (CDX telepítés, egyelőre a Fluxbox-szal, XDM-mel)? Általában, illetve konkrétan a tűzfal naplózáshoz mit hogyan kell beállítani? (a tűzfal szkriptben engedélyezve van)

Ehhez kapcsolódik (már amennyire), hogy a sysctl-lel tudok szolgáltatásokat elindítani, leállítani, stb. De azt hol tudom beállítani, hogy újraindítás után is megjegyezze? És hol tudok felvenni programot, amit szeretnék automatikusan elindítani (pl. urxvt, arra úgyis szükségem van, minek kelljen még kattintgatni is hozzá)?

Na igen, és a véleményetekre is kíváncsi lennék. A tűzfalban melyik a jobb megoldás? A

Code: Select all

sysctl -w ... 
-vel beállítani egyes értékeket, vagy az

Code: Select all

echo ... > fájlnév
-vel a /proc könyvtár megfelelő fájljaiban átírni? Előbbire azt írja a man, hogy futás közben is hatékony, utóbbiról meg ezt írják a neten... És ha mindkettő ugyanazt elvégzi, akkor van-e különbség egyáltalán? Vagy a sysctl is pont egy ilyen egyszerű echo-t csinál?

Előre is köszönöm!

Post Reply