Nyers Sabayon telepítése

Általános tárgyalások Sabayon Linux

Moderators: Mufy, Moderators

Ritana
Simple Hen
Posts: 94
Joined: Wed Jan 16, 2013 8:19
Location: Hungary

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by Ritana » Fri Oct 04, 2013 20:52

Sehogy.

Ha használtad a Portage -et, akkor equo rescue spmsync paranccsal tudod közölni az Entropy-val, hogy mit műveltél ott.

Ha esetleg olyan csomagot telepítettél, ami a verzió szám szerint nem található meg az Entropy repókban (többnyire magasabb verzió számú, mint az Entropyban található változat), akkor a konzisztencia miatt a következő equo upgrade -nél a rendszered ezeket visszarántja majd az ajánlott verzióra.

A Portage magától nem frissül, world frissítést pedig ne végezz vele, mert ez a leggyorsabb ismert módja egy Sabayon rendszer tönkreverésének. :P

Minden más megengedett persze.
LOVE is the only socially acceptable form of insanity

3.16Ghz Intel(R) Core(TM)2 Duo E8500; 6Gb Kingston DDR2 1066 Mhz,
SAMSUNG 830 SSD, Samsung HD1109 2 Tb, NVIDIA 610gt
Linux 3.12.0-sabayon, KDE 4.12.-64 bit

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Sat Oct 05, 2013 8:08

Köszönöm szépen! Jó újra olvasni téged :)

Ühüm, akkor jól sejtettem, hogy a portage-es cuccokat nekem kell nyomon követni. Ez nem is baj, mert csak egy-két program van, amit igyekszem mindig frissen tartani. Viszont annak elkerülésére, hogy az entropy felülírja a csomagomat, nem az ún. maszkolás szolgál a package.mask-ben? Ha azt okosan :) megszerkesztem, akkor az entropy kihagyja, vagy nem jól értettem? Habár azt is olvastam, hogy időnként a package.mask-et is önhatalmúlag felülírja, tehát még azt is külön figyelnem kell - gondolom/remélem, csak entropy frissítés után. Vagy nem?

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Nyers Sabayon telepítése

Post by akernar » Sat Oct 05, 2013 8:57

A múltkori kijelentésem kissé túlzó volt, átrágva magam az anyagokon még mindig nem teljesen világos egy-két részlet.

1. Az /etc/portage/make.conf jelenleg nekem tök üres. Gondolom, ez így lesz a másik (telepítendő) rendszeren is. Ahhoz tehát, hogy a portage-t használni tudjam, ezt nyilván meg kell szerkesztenem, beleértve a globális USE, LINGUAS és egyéb változókat is. Jól gondolom? (A lokális flagek egyértelműek).

2. Kiindulási alap, hogy egy programot telepíteni szeretnék portage-val. Két megoldást is olvastam erre, amik nem egyeznek meg:
i) A csomagot és a függőségeit is emerge-vel telepítem. Ez esetben viszont lehetnek olyan újratelepített függőségek, amik bekavarnak az egész entropys rendszerbe, nem? És ha lehet is maszkolni, akkor azokat is mind fel kéne sorolni ott, de az is lehet, hogy némelyik nem fog rendesen együttműködni más entropys csomagokkal. Ha így van, akkor ez nem annyira járható út, szerintem.
ii) Felteszem entropyval a programot és a függőségeit, utána emerge-vel a programot újratelepítem. Ez jó lehet az adott példában (ott ugyanis plusz USE-flagre volt szükség), de nem sok értelmét látom, ha éppen minusz USE-flagek a célom. Hiszen egy csomó minden feltelepül, amit nem szeretnék.
Az én tippem a következő: kimazsolázom az egyező USE-flageket és a hozzájuk tartozó függőségeket felteszem entropyval. Utána a maradékot felteszem portage-val (és persze maszkolom, már ha...). Így elvileg a lehető legtöbb (esetleg másokat is érintő) függőség úgymond az entropy rendszeren belül marad, de csak annyi települ, amennyit én szeretnék. Ezzel meg az a gondom, hogy (már amennyiben egyáltalán jól logikáztam), a függőségek USE-flagekkel való egyeztetése rendkívül macerásnak látszik, szinte megoldhatatlannak :)
Mi volna tehát a helyes metódus?

Post Reply