Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Általános tárgyalások Sabayon Linux

Moderators: Mufy, Moderators

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by violazoli » Tue Jun 18, 2013 5:33

Na sziasztok mindenkik! Most tettem fel a Sabayont. A Sabayon_Linux_13.04_x86_CoreCDX.iso -ból telepítettem, mert nekem nem kell KDE meg Gnome, max XFCE de inkább még az sem. Igazából az én "ideám" mint "álom-disztró" a következő volna:

- működő parancssori környezet, s legyen benne MC is.
- Összes szükséges driver alapból telepítve. Szeretem a rendszert túrni, de nem a driverek érdekében.
- Működő Xorg, de semmi ablakkezelő - azt majd én telepítem magam amit akarok.
- Forrásalapú disztró legyen. (Azaz ha Sabayon, akkor nekem csomagkezelőnek a Portage kell. Remélem ebben a Core-ban az van, mert nem kérdezett meg engem a telepítéskor, hogy mit kérek...)

Ha jól értettem az olvasottakat, ez a CoreCDX majdnem ilyen. Állítólag van ugyan benne egy LXDE ablakkezelő, de azt még elviselem, állítólag elég "könnyűfajsúlyú". Még az sem lehetetlen hogy a végén megtetszik. Ez úgy kb azon múlik majd, hogy tetszőlegesen testreszabható-e nála minden beállítás SZÖVEGES config-fájlok kézi átirkálásával, különös tekintettel a gyorsbillentyűkre. Ennek ellenére örvendenék, ha valaki haladóbb Sabayon-user megírná nekem, miként törölhetek egy feltelepített programot a rendszerből. (parancssorból, természetesen.)

Ami engem illet: nem vagyok hacker, de kezdő sem. "Power user"-nek tartom magamat. Vagy 10 éve Linuxot használok. Foglalkoztam UhuLinuxszal (azzal kezdtem), majd Zenwalk, Slackware, hosszú ideig GoboLinux (ez volt a kedvencem, könyvet is írtam róla, máig azt használnám ha fejlesztenék még...) némi Debian, Ubuntu... Legutóbb a Gentooval kísérleteztem, CHROOT környezetben raktam fel, a parancssor működik is, de biztos valami PEBKAC hibát vétek, mert az X nem indul, azt írja ki hogy "No screens found". Utánanézve megállapítottam, hogy nem találja a drivereket. És igaza van, mert olyanok nincsenek. Nem tudom mi az oka, én kiadtam a parancsot hogy telepítse őket, s látszólag telepítette is. Mégsincsenek sehol... Egy barátom átnézte a kernel-configomat, szerinte az stimmel.

Ritanától tudtam meg, hogy létezik olyan is hogy Sabayon, s ez Gentoora épül. Gondoltam, kipróbálom. Ha ez alapból egy Gentoo csak némileg elő van készítve, talán pont jó lesz nekem, hogy alaposan megtanuljam, s aztán így fejlettebb tudás birtokában ha akarom, később akár a "nyers" Gentoohoz is visszatérhetek.

E sorokat még az Ubuntu alól írom, mert bár a Sabayon fent van, de még nem indítottam el, mert itt nálam már épp éjjel fél 1 van. Majd holnap lesz a nagy nap hogy pofavizit közte és köztem, oszt' majd meglát tyúk, ahogy mondani szokja az ecceri embör gyermöke...

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by violazoli » Thu Jun 20, 2013 1:07

Az első benyomások


Na végre lett egy kis időm, elindítottam a sabayont. Kernel panic...

Persze, volt annyi eszem hogy tudjam, mi a baj. Ugye nem engedtem a grubot települni, mert a másik partíción ott van nekem az Ubuntu, mondtam, majd annak a grubja elintézi. És ki is adtam ubi alatt az update-grub parancsot. De hiába, mert a sabayonnak telepítéskor nem volt annyi esze, hogy ha nem engedem installálni neki a grubot, akkor is legalább annyit megtegyen, hogy a grub.cfg -ot megcsinálja a maga partíciójára jól! Holott ezt elvártam volna tőle. Az én fogalmaim szerint az hogy ne installálja a grubot, az nem jelenti azt, hogy de akkor létre se hozza a config állományát tisztességesen! Elvégre gondolhatná, illene neki, hogy azért nem engedem csak installálni a rendszerbetöltőt, mert egy másik linux már telepített betöltőjét használom! S emiatt abban a grub.cfg állományban csak mindenféle hülyeség volt, nem a jó értékek, s nem találta meg a kernelt vagy mittudoménmit. Valamit mindenesetre hiányolt.

Szóval van még hova fejlődnie a sabayonnak...

Persze ez nem fogott ki rajtam, visszamásztam az ubiba, letöröltem a sabayon grub.cfg állományát, és csak úgy parasztosan kézzel csináltam neki egyet. Megnéztem mi van az eredeti grub.cfg-ben, de több kilométer hosszú volt s a tizedét se értettem. Nem izgatott, törlés, majd én megírom. Megírtam. Igaz hogy a grub.conf elején ott a figyelmeztetés hogy kézzel ne szerkesszük, de most micsinyájjak, ő maga nem szerkesztette meg helyettem, s különben is, efféle figyelmeztetéseken egy hacker csak röhög. Hogy Ő ne szerkesszen valamit?! Az meg milyen mááá, azért használ Linuxot hogy turkálhassa a szisztémet...
Az általam írt grub.conf mindössze 7 sor lett... Azóta se értem, mi a fenét lehetett olyan kilométereket írni az eredeti config fájljában... Az enyém 521 bájt, de ebben benne van egy rakás megjegyzés is. Az eredeti meg 5753 bájt... Több mint tízszerese... durva, na.

Aztán update-grub... restart... elindult! Minden oké. De nincs firefox. Értem én hogy alaprendszert tettem csak fel, de muszáj lett volna nekem egy grafikus böngésző, mert egy rohadt mikrotik hotspot mögött ülök, s addig nincs semmi internetem, amíg el nem indítok egy GRAFIKUS böngészőt, s a felbukkanó ablakba be nem írom a jelszót. Nem, a Lynx sajnos nem jó, kipróbáltam, ehhez a rohadt ablakhoz kell javascript...

Vissza Ubuntuba, a gobolinuxos partícióról átmásolom a firefoxot, hátha működik majd. Reboot. Persze csak terminálból indíthatom elsőként... oké, hát megint meglepetés: NINCS MC! Ez meg hogy?! Azért ha alaptelepítést végzek is, azt elvárom hogy a parancssor fel legyen szerelve minden szükséges kellékkel, s én igenis alapnak tartom az mc-t... Mindegy, leheljünk életet az internetbe, aztán majd telepítjük... firefox indít, működik! A jelszót is beírom. Oké. emerge mc
Sokáig szőröz, majd szerinte ilyen progi nincs. WTF?! Ja, előbb ugye emerge --sync
Hiába, egyetlen tükröt se talál. Vajon miért? Hm, van egy tippem, a resolv.conf-fal lesz baja bizonyára...
Vissza ubuntuba. Chroot. Ja, a resolv.conf... Anyád, az csak egy symlink az /etc/resolvconf/run/var/run/resolf.conf -ra, de az /etc/resolvconf/run egy symlink a /var/run -ra, ami egy symlink a /run-ra ! Atyaisten, s amikor még gobolinuxot használtam, állandóan azt vágták a fejemhez, hogy az a rendszer agyon van symlinkelve! Hát ENNYIRE azért nincs! És persze miért is ne úgy legyen, hogy eszerint végül a resolv.conf állománynak a /run -ban kéne lennie, de ott semmi sincs.

Na ennyire agyonbonyolított rendsuer nekem nem kell, letöröltem a (törött) symlinket az /etc -ből, s bemásoltam oda az ubuntu resolv.conf állományát. Csókolom! Ha majd látom hogy valami ezt a /run-ban keresi, majd besymlinkelem neki oszt' jóccakát. Én megszoktam hogy a resolv.conf az /etc-ben van...

Ezután csak úgy parasztosan chroot alól emerge --sync, meg is csinálta, majd emerge mc
Erre kiírt valamit hogy 2 ilyen nevű prograny is van, szerencsére kiírta melyik a midnight commander, azt emergéztem neki. Sikerült!

Korábban kiderítettem hogy van alsaconf, de zenelejátszó egy szál se. Semmi baj, most emergéli nekem a moc -ot. Már vagy fél órája, még mindig chroot alól. Kíváncsi vagyok, sikerül-e neki, amikor az "eredeti" gentoo alól próbáltam, elhalálozott a timidity++ fordításánál. Ha ezzel megleszek, jön az rxvt-unicode, majd az xbindkeys. Ha még ezek is sikerülnek, azt mondom hogy nem is olyan rossz ez a sabayon, bár határozottan nem kezdő linuxosoknak való. Ez persze nem baj. De azért kell vele trükközni... Ha majd jobban kiismerem a heppjeit, lehet hogy írok erről is egy könyvet mint korábban a GoboLinuxról.

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by violazoli » Thu Jun 20, 2013 6:51

Na ezt a postot már a Sabayon alól irom. Van már hang sikerült teleptenem a kedvenc Moc zenelejátszómat, és van internetem is, Firefoxszal. Egész megtetszett a Fluxbox is. De hogy én mit szenvedtem mig rájöttem, miként állithatok be nekije autostartot! Ugye, saját billentyűzetkiosztás kellett nekem, mert milyen ciki már, hogy azt használjam amit mindenki... Meg akkor már kellett xbindkeys is... De most már oké. Azt kivéve hogy a moc nem játssza le a midi és a sid fájlokat. Gondolom újra kell majd fordtanom, s valamit bűvészkedni az USE flagokkal. Ez holnapra marad, mert itt nálam már éjjel háromnegyed 2 van. De már most jobban tetszik a Sabayon mint az Ubuntu, úgyhogy asszem amint felpakoltam rá mindent ami nekem kell, az Ubi megy a levesbe és ez lesz az elsődleges disztróm.

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by akernar » Mon Sep 16, 2013 7:50

Szia Violazoli!

Remélem, azóta belaktad a rendszert, látom, nemigen reagáltak az infóidra. Én a magam részéről köszönöm, ezek is hozzájárultak a döntéshez, hogy sabayonra váltsak. Vagy legalábbis megpróbáljam... mert van néhány gondom. Ide írom, mint „reménybeli új user” :)

1. A legfontosabb, hogy a gnome shell már többször összeomlott és újraindítás után a bejelentkező képernyőn sem az egérre, sem a billentyűzetre nem reagál. Most live alól írok.
Van esetleg ötleted, hogy egyáltalán mivel kellene kezdenem a javítást? Az első után újratelepítettem (gondoltam, ennyi időm van, biztos elszúrtam valamit), de másodjára már nem akarom - mivel linux, elvileg nem is kell.

2. Amint a fentiekből már kiderült, a gnome változatot tettem fel. Én nem értek annyira a linuxhoz, hogy belefogjak egy konzolos telepítésbe. Igazából én is alapból szeretném felépíteni (pl. egy archot), csak hát a tudás hiánya... Teljesentök hülye sem vagyok azért, 3 évig ubuntut használtam, rövid ideig mepist, o.suset, és az utóbbi két évben chakrat. De a kde-t nem szerettem meg annyira, vissza akartam váltani gnome-ra.
A gnome változattal az a gondom, hogy millió csomagot telepít alapból, és igazából fogalmam sincs, hogyan rostálhatnám ki őket. Egyesével a neten utánanézni nekem több hetes elfoglaltságot jelent. De ez az én gondom, alighanem.
Az egyetlen komolyabb problémám a frissítővel van. A rigo nevű szörnyet indítottam el. Alapból kiír kb. 340 frissítést (legfrissebb iso!). Ezt azért sokallom 3 hét alatt, legalábbis szokatlan. Ha viszont azt mondom nekijje, hogy update, akkor elkezd ketyegni, és...
... a 350 csomag helyett kb. 440-et ir ki
... a konzolon 1/440, 2/440 stb. írogat, viszont (majdnem) minden egyes sorszámhoz HÁROM különböző fájlt tölt le, ami akkor már tkp. 1200 csomag, paff neki
... a konzolos infók az én számomra tök átláthatalanok a synaptic-hoz v. a pacman-hez képest mindenképpen
... olyan csomagokat látok köztük, amik szerintem talán még a gépen sincsenek - de legalábbis tök fölöslegesnek tűnnek
... a letöltés rohadt lassú (100 kB/s) és sehol nem látom, hogy hol tudnék kiszolgálót váltani
... érdekes módon csak egy tárolójuk van alapból + a testing (ők csak egyet használnának??)
... ha egyesével próbálom a csomagokat frissíteni, kiírja, hogy melyiknek milyen függősége van és azt is frissíteni kell - hááát, ok, ezt még meg tudom magamnak magyarázni - na de azt már nem, hogy pl. az evolution frissítésre miért ír ki egy nagy rakás kötelező függőséget, köztük pl. a chromiumot is?
... azt sem értem igazán, hogy ez most entropy v. rigo v. mi a fene - azt olvastam, ha az egyikkel kezdünk, ne nagyon térjünk át a másikra (vagy az már egy harmadik, a gentoo konzolosa?). Entropyt is kiírta a frissítendők között, azzal kezdtem, aztán továbbra sem találtam, maradtam a rigonál.

Még nagyon új a rendszer, a fórum, a wiki, viszont nekem már három napja nincs működő gépem. Na nem emiatt, de ez a végső felvonás. Ezért kérem, hogy ha tudsz infókkal szolgálni és az ezirányú tapasztalataidat megírni, azt nagyon megköszönném. Jó volna végre normálisan frissíteni egyet, na persze, ha egyáltalán be tudok majd lépni!

A javításhoz nyilván infók kellenek, csak mondd meg, mik! Összeomlás előtt minden működött (kiv. talán a bluetooth-t), szóval hardver gondja nemigen lehet. A frissítés viszont csak részben futott le, a fent leírtak miatt.

Üdv
Akernar

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by violazoli » Mon Sep 16, 2013 13:29

Húúú, ember... részben frissített rendszer esetén alig hiszem hogy másképp megmenthető lenne, mint hogy ha van backupod, abból visszapakolod... sorry! Én régen az Arch-hal jártam így. Kiadtam hogy frissítsen, ráadásul ott teljesen frissített is, de hiába mert újraindítás után kampec lett nekije. Emiatt is váltottam róla... Ha meg csak részben van valami frissítve akkor ugye ott vannak a függőségi problémák. A rendszered fele régi ami régi csomagot igényelne, de ahelyett már új van, a rendszer másik fele új ami új csomagot igényelne, de helyette régi van. És a régi meg az új nem mindig kompatibilis egymással...

Továbbá, a fentieken felül amiatt se tudok segíteni neked, mert a Gnome-ot nem használom. Legutóbbi ismeretségem vele 6+ éve volt még az UhuLinux alatt, mint kezdő linuxos. Az általad említett programokról még csak nem is hallottam, hogy "rigo", az mifene?!

De bevallom, nem is értem mi a célod. Figyelj, nem bántásból mondom, de azért jó ha tisztában vagy vele: a FORRÁSALAPÚ disztrók azoknak valók, akik nem csilivili kulcsrakész rendszert akarnak maguknak, hanem valami "speciálisat", ezt a "nagyon személyre szabott" értelemben. Na most akinek ilyen rendszere van, az ne kísérletezzen holmi automatikus frissítéssel, update-vel. Az ugyanis nagy eséllyel szétcseszi majd neki. Ubi alatt is jártam így, tök egyszerű frissítés után ment minden rendesen - épp csak a magam egyéni billentyűzethozzárendeléseimet felejtette el. Én úgy szoktam hogy EGYÁLTALÁN NEM FRISSÍTEK. Mi a szarnak?! Nem vagyok verzióbuzi. Ez egy babona, hogy állandóan frissítgetni kell. MINEK?! Linux alatt nincsenek vírusok. Biztonsági rések?! Ettől félsz?! Ember, te a Pentagonban dolgozol vagy mi?! Ha védeni akarod a privacy-dat akkor inkább a Firefoxodat szereld fel NoScript-tel azzal többre mész. Ha már tényleg ősrégi a rendszerem, telepítek egyet nulláról, úgy szoktam. 2-3 évente egyszer megtenni ezt teljesen elég szerintem.

Én tehát NEM FRISSÍTEK. Majdnem soha. Néha, nagyon ritkán, de akkor is csak egyes kiválasztott rendszerkomponenseket, kézzel, egyénileg, s azokat is csak akkor ha muszáj valami új progi feltételéhez, s előtte mindig csinálok backupot is a teljes rendszerről. Van egy külön partícióm, arra egyszerűen mindent átmásolok.

Azt se értem, mit bohóckodol a Gnome-mal, már bocs. Köztudott Linuxos berkekben, hogy az a legmemóriazabálóbb bloatware cucc ami létezik. Nem is csodálom a százegynéhány frissítendő csomagját, annál ez teljesen rendben van. De ez bocs a te hibád mert miért ezt használod. Illetve miért Sabayon alatt. Aki efféle geek-eknek való disztrót használ, az azért többnyire - mint említettem - szereti személyre szabni a rendszerét, na de arra épp a Gnome (meg a KDE) a legkevésbé alkalmas. Ahhoz ugyanis túl komplexek, túl összetettek. És nem is arra lettek kitalálva. Valami light ablakkezelőt kéne használnod. Például, én már sikeresen kigyilkoltam a Sabayonból azt a valamilyen *box ablakkezelőt amivel jött, sőt a grafikus bejelentkezéskezelőt is (azt hiszem XDM volt a neve). Most mindig a parancssor áll fel elsőnek, s innen ha akarom, a startx-szel indíthatom a grafikus felületet. Az ablakkezelőm pedig a DWM. Rém minimalista. És alaposan személyre is szabtam. Itt olvashatsz cikkeket róla magyarul, én írtam őket:

http://parancssor.info/dokuwiki/doku.php?id=dwm

(A http://parancssor.info az én doménem, van fórum is, regisztrálhatsz rá ha írni is akarsz bele, de a reg admini jóváhagyáshoz kötött, a sok troll miatt, azaz légy kicsit türelemmel).

Szóval ha tényleg a jótanácsomra vagy kíváncsi, hagyd a szarba a Gnome-ot. Azzal úgyse fejlődik a tudásod. Az általad felsorolt disztrók mind seggkinyalósak, azokból nem sokat tanulhatsz. S te gondosan kinézted Sabayonból is azt, ami lehetőleg ugyanazt a "tiszta és száraz érzést" nyújtja majd neked. Na ez pont addig működik amíg nem jön egy hiba, mert akkor kiderül hogy ja, te nem értesz a rendszerhez, nem tudod helyreállítani. Ezesetben marad a Windows-módszer: az újratelepítés.

Ha ÉRTENI akarsz a rendszerhez, akkor neked olyan kell amit használni tudsz ugyan a te meglevő tudásoddal, de CSAK és KIZÁRÓLAG annyit tesz meg helyetted amennyit nagyon muszáj, semmi többet, minden mást rád bíz, akkor is ha ez neked kényelmetlen. Így fejlődik a tudásod öregem. Ha neked kell valami extra szolgáltatás, akkor azt te magad kézzel utólag belehuzalozod a rendszerbe, értesz engem?!

Így tettem én is. Nekem kellett egy Gentoo. Meg is oldottam mindent, csak az X valamiért nem jött össze. Nem kétlem, azt is összetákolhattam volna ha többet görcsölök vele, de épp akkor erre nem volt időm. (Majd lesz, karácsony táján...) Olyan disztrót kerestem tehát ami tulajdonképpen egy Gentoo, de van benne X, s ezen kívül lehetőleg a legkevesebb más minden. Na ez volt a Sabayon. És azzal kezdtem hogy ami nekem nem kellett ebből is kiirtottam. S felraktam ami nekem kellett. Forrásból.

Ha neked Gnome kell, meg hogy mindent a rendszer csináljon, ott az Ubuntu. Ezt nem bántásból írom. Nem sértegetni akarlak. Nem azt mondom hogy hülye vagy ha nem értesz a rendszerhez, azt se hogy hülye aki Ubit használ vagy nem akarja a rendszert túrni. De a Sabayon nem erre van kitalálva.

Ne tévesszen meg téged hogy akadnak akik Sabayon vagy Gentoo alatt Gnome-ot használnak. Tuti, hogy azok messze jobban értenek hozzá mint te vagy én, és az is tuti hogy azok nem fogják csak úgy ész nélkül frissíteni egyszerre a rendszerük minden elemét.

Azóta én különben megoldottam, hogy a MOC zenelejátszóm lejátsszon minden hangállományt. Az USE-flagekkel kellett bűvészkednem, azaz úgy volt ahogy az elején gondoltam.

Szerintem tedd fel a Core-változatot a Sabayonból, s barátkozz meg az abban levő ablakkezelővel első körben. A Gnome-ot pedig felejtsd el. (lehetőleg örökre...) Én abban biztos nem tudok neked segíteni, mert nem használom, s nem is teszem fel csak emiatt. Szóval döntsd el, - egy hasonlattal élve - VENNI akarsz-e magadnak egy azonnal működő gyönyörű közlekedési eszközt készen, vagy magad akarod összetákolni, hogy olyan legyen amilyent akarsz, s ismerd minden porcikáját. Utóbbi esetben azonban kérlek, ne egy Jumbo Jet repülőgép összebarkácsolásával kezdd, hanem kezdd mondjuk egy Trabant gépkocsival. Ha az már jól megy, jöhet a Ferrari vagy egy 26 kerekű pótkocsis kamion, attól függően milyen célra kell neked. De még akkor se a Jumbo... Ahhoz azért idő kell meg sok tudás...

Remélem nem bántottalak meg. És olvasd el a DWM-es cikkeimet, hátha megtetszik neked. (Nem a cikkem hanem a DWM ablakkezelő...)

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by akernar » Mon Sep 16, 2013 20:47

Szia!

Kösz a kimerítő választ, értem ez alatt, hogy ennyit áldoztál rám. Nem volt egyáltalán bántó, igyekszem válaszolni is.

1. A rendszerrel kapcsolatban: Feltettem újra, elolvastam újra a frissítőről szóló részt a wikiben, és még gondosabban álltam neki. Csak terminált használtam hozzá és ez így is marad, azt hiszem. Egyébként most normálisan jelezte a csomagokat, észrevette, ha megszakítás után folytattam, hogy már letöltötte az adott csomagot, stb, tehát arra már rájöttem, hogy a frissítéssel eleve baj volt. Szóval most rendben van a rendszer, legalábbis alapszinten, ez már nem „live levél”. Bocs, hogy hirtelen nekiálltam írogatni a bajaimat, de hááát, időnként az ember kétségbeesik, ha nincs egy működő rendszer sem a gépén...

2. A többi, ahogy eszembe jut:
A frissítésről: Valszeg igazad van, win alatt én sem frissítgettem, csak legfeljebb egy-két csomagot. De valahogy a linuxok kapcsán mindig azt olvastam, hogy frissíts, frissíts, így aztán frissítettem szorgalmasan :)
Ennek némiképp ellentmond, hogy egyes programoknál szeretem az újabb verziót, ami jó esetben(!) többet tud, stabilabb, stb. Én irodai szoftvereket használok sokat és nagyon megkönnyíti az életem pl. egy jó táblázatkezelő. Azokat viszont pl. ubuntu alatt nehéz külön frissíteni. Tudom, vannak saját tárolóik meg ilyesmi, de nekem egyébként sem tetszett az ubuntu új irányvonala, ezért is váltottam.
A Chakra szintén rolling release, és ezt nagyon szerettem benne, idővel a frissítésektől egyre jobb lett (és néha rosszabb), ezért mindenképp ilyet szerettem volna.

A Pentagontól szerencsére „messze élek” és ettől függetlenül használok noscriptet, szerintem is nagyon hasznos :)

Gnome: Most, hogy használtam kde-t, megint úgy gondolom, általában (és az általam használt kategóriákban) a gnome-os programok nekem jobban megfelelnek, persze van kivétel, de megalkuszom vele. Nézegettem az awesome honlapját meg hasonlókat, azt sem mondom, hogy nem tetszik, de én már csak ilyen irodán felnőtt emberke vagyok, szeretem, ha kicsit látványosabb a rendszer, vagy ha néha a kezem alá dolgozik. Azért a tiszta és száraz érzésnek is megvan a maga bája :) Soha nem leszek nagy buherátor, valószínűleg, az egyedül elég macerás és rengeteg időt igényel (tudom, a számtechet egyedül tanulja igazán az ember, anno a dos-szal/dbase-zel én is így voltam, csak most már 50 felé járok). Ja, és az erőforrások, hmm. Hiszen van 4G RAM-om, soha nem bírta még egyik linux sem feltölteni, akkor meg minek fizettem ki az egészet :D Mint a fűrészlap, hát használjuk már ki az elejétől a végéig :D Szóval, persze, jó ha kevesebbet eszik, de annyira nem zavaró, és elég gyors is nálam, nem kapok agybajt, ha nem fénysebességgel jelenik meg egy ablak...

Tényleg érdekel valamennyire az egyéb ablakkezelők lelkivilága, csak azt nem tudom, azokban milyen programokat lehet használni a mostaniak helyett. Márpedig kénytelen vagyok a használni kívánt progikhoz igazítani a rendszert, vagy rosszul gondolom? Ha nem így van, nyugodtan javíts ki, tényleg örülök minden segítő szándéknak/ötletnek/infónak, ahogy tetszik.

Miért lett Sabayon? Rolling és gnome együtt nem sok van és ez tetszett meg. Na igen, és a helyzet a következő: A hétvégéig bezárólag mindig volt win is a gépemen, nagyrészt hardveres okokból (mármint perifériák miatt). Azon kívül alig használtam, de kibírtam volna nélküle. Egy vinyóm volt/van, és még amellé feltettem egy linuxot, ez már sok partíció és nem volt helyem gyakorolni, még egy linuxon, hogy a lelkivilágát kiismerjem. Ráadásul egy 0 és 20 kB között mozgó sz*r netem volt évekig, hát nem akartam kínlódni rajta túl sokat. És ha csak egy éles rendszered van, akkor arra azért vigyázol, hogy lehetőleg működjön.

Most viszont leszedtem a wint (a net is elég jó), átvariáltam a partíciókat és hagytam helyet még egy linuxnak. Ha lesz egy - jó esetben mindig - működő fő rendszerem, akkor megpróbálkozhatom majd egy másikkal, amit az alapoktól rakok össze. Ehhez idő kell, sok idő, és az ugye a legkevesebb... Tehát, szeretnék majd fejlődni, és arra már rájöttem, hogy így nem fogok eleget, hiába írogatok egyszerűbb szkripteket magamnak meg használok mondjuk konzolos csomagkezelőt. Ebben igazad van, de talán így érthetőbb, miért volt/van most így, ahogy van.

És hidd el, nagyon nehéz nekiállni, amikor tényleg nincs sok fogalmad a belső működéséről, azt se tudod, mit olvass össze hozzá. Pl. két partíciót beírtam az fstab-ba, ugyanúgy, fel is csatolja őket alapból (mert így szerettem volna), de az egyiket írhatom, mint user, a másikat nem. Tök ugyanaz a sor (már persze nem az uuid-jük és csat.pontjuk), és fogalmam sincs mi lehet a baja. Gondold el, hogy ilyen alapvető kérdéseknek is utána kell járnom, vagy annak, mi az a USE-flag, amiről beszélsz. Sajnos közben a gépet használnom kell, szóval ez csak mellékesbe megy majd, szép lassan.

De tényleg kíváncsi vagyok, hogy a DE nélküli gépeken, mondjuk egy ablakkezelővel, milyen programokat használnak és azok mit tudnak? Mert pl. nekem első a hangminőség, szóval azt számítógépen úgysem nagyon kapom meg, tehát flac és mp3 hallgatásakor ez nem olyan döntő szempont. Ráadásul hiába kerestem, ez ügyben semmit nem találtam a linuxos lejátszókról, mármint hogy valamelyik jobb lenne a többinél. A wineseknél azért van különbség. Na most, ha már nem ülök koncerten és nincs az LP a kezemben, akkor szívesen megnézem a borítóját is, zenehallgatás közben (mást úgysem csinálok, akkor az már nem zenehallgatás). És igen, tetszik, ha a lejátszó megmutatja nekem, akár szép nagyban is.

Hát, ilyenek. Nem vagyunk egyformák és ha fiatalon nem csak dos van, talán most nem itt tartok, ki tudja. És az is kérdés, ha alap, akkor mi jöhet szóba? Arch, Gentoo, Slackware... talán ez nehézségi sorrend is, nem? Más esetleg?

Köszi a választ még egyszer!
Üdv

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by violazoli » Mon Sep 16, 2013 21:44

Oké, akkor tisztázzuk a tisztázandókat.

— Én is „irodai emberke” vagyok, olyan értelemben, hogy a gépet főleg effélékre használom. Ugyanis legfőbb hobbym a regényírás. Eddig már írtam 57 regényt, és sok ennél kisebb „apróságot”.

— Én se vagyok mai csirke, hanem 48 éves.

— Nekem is 4 giga RAM-om van. Jó az néha. De már bocs az nem arra van hogy az ablakkezelő zabálja meg, hanem az ALKALMAZÁSOKNAK. Az ablakkezelő szerintem arra van, hogy az ablakokat kezelje, amint a nevében is benne van az, érted? Nekem ne vezérelgesse stikában a gépet a hátam mögött úgy mellesleg, lefoglalva az erőforrásokat!

— Én is a GTK alapú programokat kedvelem. A GTK egy programkönyvtár, erre épül javarészt a Gnome is. Meg a Gnome alatt használt legtöbb alkalmazás. Ahhoz azonban hogy ezek az alkalmazások működjenek neked, cseppet se muszáj hogy az ablakkezelőd is Gnome legyen. Neked ezekhez nem a Gnome kell hanem a GTK library. Nagy különbség. Ez olyan, hogy ha egy autóba mondjuk dízeles motort akarsz, attól még nem biztos hogy az autó ablakait és fényszóróit is a legelterjedtebb dízeles kocsikban megszokottakra kell kicserélned.

Azaz: Teljesen mindegy miféle ablakkezelőt használsz, jól jegyezd meg! Attól még simán használhatsz azok alatt bármilyen programot. Össze is szarná magát minden linuxos, ha nem úgy lenne... Az más kérdés, hogy sok ablakkezelő van, amik speciális programkönyvtárakra vannak megírva, s ezekhez készítettek olyan alkalmazásokat amik ugyanezen programkönyvtárakat használják, ezért ha ezeket favorizálod, azzal megspórolhatsz némi memóriát, mert nem kell újabb progikat betöltenie a rendszernek a háttérbe, ahhoz, hogy a te általad megnyitott - mondjuk - képnézegető alkalmazást működtetni tudja. Ha ellenben például egy nem GTK alapú ablakkezelőt használsz, s ezalatt megnyitsz egy speciálisan a Gnome alá írt s emiatt GTK-ra épülő alkalmazást, az lehet hogy betölti magának a fél Gnome rendszert ahhoz hogy működjön, s emiatt lefoglal neked simán 700 megát tegyük fel, holott neki e rengeteg cucc csak ahhoz kell hogy mittudomén a legördülő menükhöz rajzolt szövegdobozok sarkait szépen lekerekítse. Na az ilyesmiktől kapok sikítófrászt. De HA NEKED EZ KELL, akkor MEGTEHETED. És ehhez nem is kell szakértőnek lenned pajti. Egyszerűen felteszed a neked tetsző rohadtultökmindegyhogymelyik ablakkezelőt, aztán bemész a terminálba (mondjuk Sabayon alatt) és kiadod az

emerge NekemEzAMemóriazabálóGnomAlapúProgramKell

parancsot, s erre ő telepíti neked a NekemEzAMemóriazabálóGnomAlapúProgramKell nevű programot, az összes fucked GTK függőségével együtt, ha azok még nincsenek fenn a gépeden. Ha valamiért mégse tudja telepíteni, légy nyugodt, majd kiabál neked. De ha úgy lesz, annak akkor se az lesz az oka hogy te épp nem pontosan a Gnome ablakkezelőt (bocsánat: DE-t, „Desktop Environmentet” használod.

A zenelejátszókról az a véleményem, hogy a legjobb a Moc. Nekem. Neked lehet hogy nem. Illetve biztos hogy nem, ha te zenehallgatás közben borítókat akarsz nézegetni, arra ő nem képes. Mások az igényeink, tudod. Nekem a zenelejátszó arra kell hogy zenéket lejátsszon. A háttérben, miközben írom a legújabb regényemet vagy programozok, azaz én NEM borítókat akarok nézegetni.

A lejátszott zene minősége szerintem minden linuxos zenelejátszónál hajszálra egyforma, ha ugyanazt a zenefájlt játsszák le. Alapvetően ugyanis mindegyik ugyanarra a programkönyvtárra épül, csak a csicsa más, a felület amin át vezérelgetheted őket. Azaz ez se tartson téged vissza a kísérletezgetéstől. Zenelejátszóból van kismilliófajta a linuxos világban.

Ehhez hasonló okokból természetesen nyugodtan telepítheted a neked kellő LibreOffice-ot is vagy bármely más irodai programot is teljesen mindegy hogy milyen ablakkezelő alá, akármelyik disztróba. Sőt, én még azt is megmondom neked, hogyan tudod TETSZŐLEGES KÖNYVTÁRBA telepíteni: itt írtam le a wikimben:

http://parancssor.info/dokuwiki/doku.ph ... oenyvtarba

A frissítésekkel kapcsolatban említést tettem neked a „függőségekről” azt hiszem. Ezt jó ha kirészletezem neked mert rém fontos tudnod. Ehhez beidézem ide a GoboLinuxról írt könyvem egy részét:
Időnként felléphetnek különböző komplikációk, főként a függőségek (angolul „dependencies”) miatt, ami bizony a Linux operációs rendszer egyik legnagyobb rákfenéje. Csúnya szóval élve, Linux alatt ezzel, a függőségi problémákkal fogsz a legtöbbet „szívni”. No nem kell megijedni, a dolog nem annyira vészes, mint a vírusok a Windows alatt, és nem is teszi tönkre a rendszeredet, maximum az derülhet ki, hogy bizonyos progit nem fogsz tudni használni. Ennek ellenére, merem állítani, a függőségek több problémát okoznak Linux alatt, mint az összes többi létező probléma együtt.

Na de mi is az, hogy „függőség”?!
A dolog furcsa módon amiatt létezik mint probléma, mert a Linux annyira kiváló operációs rendszer. Aki Linuxot használ, az minden vicc és túlzás nélkül a számítástechnika élvonalában jár! A létező legmodernebb progikat használhatja – ha akarja. Ezzel együtt jár természetesen, hogy a rendszere mégsem okvetlenül lesz hibátlan – ha valamiből mindig a legmodernebb izémizét használjuk, előfordulhat, hogy beleszaladunk az izémizé valami rej­tett hibájába, ami még senki másnál „nem jött elő”, s így nincs kijavítva. Új dolgoknak mindig vannak kockázatai. Emiatt, különösen kezdő felhasz­ná­lóknak, megfontolandó, hogy talán ne mindig a legújabb verzióját használják valami programnak.
Erre ügyelni szoktak a disztribúciók készítői, emiatt amikor te feltelepítesz egy CD-ről vagy DVD-ről egy disztrót, abban minden bizonnyal nem a leg­mo­dernebb verziói vannak a programoknak. Ám amit oda beraktak, az nagy va­ló­színűséggel megbízhatóan működik. E telepített progikat frissítheted – azonban a saját kockázatodra...

Elképzelhető azonban, hogy mondjuk a rendszeredben van egy XXX nevű progi, az ő 0.2.6 verziójával, s te frissíteni akarod a 0.3.8 változatra, mert abban van pár új, neked tetsző funkció. Ekkor váratlan meglepetések érhet­nek. Mert lehet, hogy az XXX készítői ahhoz, hogy ezen újabb verzió mű­köd­jék az új csicsákkal-funkciókkal, felhasználtak valami másik progit vagy an­nak egy részét, azaz feltételezik, hogy a rendszer alatt amiben az újabb ver­zi­ójú XXX fut majd, jelen van egy YYY nevű progi is! És lehet hogy neked ez a progi nincs meg! Ekkor ezt is telepítened kell. Vagy épp neked megvan a rendszeredben az YYY progi, de annak csak a 2.6.8 verziója, míg az új XXX progi okvetlenül az YYY 2.7.0 változatát igényli! Ekkor bizony frissítened kell az YYY progit is, de az meg lehet, hogy a ZZZ és QQQ progik valami új változatait igényli, azok megint más akármiket, és így tovább a végtelenségig!

Hogy még jobban elszörnyesszelek, ez még a jobbik eset. Megtörténhet ugyanis, hogy te valami olyan progit akarsz a rendszeredbe integrálni, ami még egyáltalán nem volt meg. S mondjuk ez egy viszonylag régi progi. És az szól, hogy neki az YYY progi 0.4.3 verziója kéne. S neked van is YYY progid, de egy jelentősen újabb, a 2.7.0 verziójú! No most ekkor megpróbálhatsz továbblépni az XXX progi fordításával, remélve, hogy az az újabb YYY progival is együtt tud működni. Szerencsés esetben sikerül is neked a fordítás, és működni is fog. Lehet azonban, hogy bár a fordítás működik, hiba nélkül lezajlik, a progi indítás után mégsem működik majd. Vagy már a fordítási folyamat is „elhalálozik”. Ilyenkor vagy lemondasz a vágyott XXX progi használatáról, vagy eltávolítod a rendszeredből az új YYY progit, s felteszed annak azt a régebbi verzióját, amit az XXX igényel. Ez viszont azt az óriási kockázatot rejti magában, hogy egy egész rakás progi ami most jelen van a rendszeredben, s mind számít az YYY épp ezen újabb változatának meglétére – ettől a pillanattól kezdve esetleg nem fog működni! Akár az is megtörténhet szélsőséges esetben, hogy amikor legközelebb újraindítod a rendszeredet, egyszerűen nem indul majd el a grafikus felület. (A parancsor valószínűleg igen. Elvileg az is összeomolhat, de gyakorlatilag nem jellemző rá. Nagyon kevés olyan progi van csak, aminek piszkálásával a parancssor tönkretehető. Ilyen például a Glibc – azt tehát jobb, ha SOHA nem piszkáljuk! A grafikus felület megóvása érdekében pedig a GLib progit ne maceráljuk). De még ha e kockázatot fel is vállalod, már az sem biztos hogy könnyű, hogy te lecseréld az új YYY progit a régebbire, mert lehet, hogy a régebbi YYY progi meg más akármiféle progikból igényel régebbi verziókat, mint amik a rendszeredben telepítve vannak.

A fentiek kellemetlen hírek, de ez úgy van, hogy egy Linux rendszer lé­nye­gé­ben egyfajta „szoftver-alkatrészek” - programok – gyűjteménye, melyeket kü­lönböző „cégek”, tehát programozók fejlesztenek, a maguk elképzelései sze­rint. Ezeket a disztribúció készítői egy aránylag jól együttműködő egészbe össze­válogatják, de ha ezen te változtatsz, az a te saját felelősséged. S most képzeld el, hogy neked van egy Ferrari autód, és megtetszik neked egy Mercedes kocsi kormánykereke. Egyáltalán nem biztos, hogy azt be tudod szerelni működőképesen a te Ferrari kocsidba! Ha mégis, lehet, hogy emiatt ki kell cserélned az egész műszerfalat is! Ez nem azt jelenti, hogy az a kor­mány­kerék rossz, azt sem jelenti, hogy a te kocsid rossz. Egyszerűen nem valók egymáshoz. Így van ez a Linux világában a programokkal is. Nem tudsz ok­vet­lenül mindent használni minden disztribúció alatt. Néha nagyon komoly hek­kerkedéssel életet lehet lehelni egy-egy nem odavaló programba is, de nem mindig, s az már nagyon nem kezdőknek való feladat.
Továbbá: nehogy azt hidd, hogy ez a probléma valami különleges Linux-specialitás! Pontosan ugyanez megvan – ha nem is ekkora mértékben talán – a Windows világában is. Köztudomású, hogy nem fut minden program min­den Windows-változat alatt. Például akadnak progik, melyek futnak XP alatt, de nem futnak a Vista alatt, és fordítva. Sőt, bizonyos „szervízpakkok” (SP1, SP2, stb) felte­vése után is abban a rendszerben egyes programok egyszerűen nem mű­köd­nek. Ott is így van ez tehát, csak a probléma nem annyira feltűnő, mert Win­dowsból nincs annyi, mint Linux disztribúcióból.

Ha van még kérdésed, tedd fel bátran.

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by akernar » Tue Sep 17, 2013 13:06

OK, mintha kicsit felhúztad volna magad :)
Azt írtam le, amit a kevés tudásom alapján eddig gondoltam. Hogy jól, azt nem mondom, csak igyekeztem vázolni az indokaimat. Ha ezt esetleg „észosztásnak” érezted volna, az cseppet sem állt szándékomban.

A RAM-mal úgy vagyok, hogy elférnek mellette az alkalmazások is. Viszont pl. ma felfedeztem, hogy a procit is eléggé dolgoztatja, ez már nekem sem tetszik. Naivan ugyan azt gondolnám elsőre, hogy csak nálam lehet valami hiba, mert ugyan ki használna gnome-ot, ha állandóan pörgetné a procit - de lehet, hogy tévedek. Ettől függetlenül, ezt most ki akarom gyomlálni (abból is lehet tanulni), meg úgy „kerekre” összerakni, aztán valószínűleg nekiállok az alapoktól v. a közelükből egy másiknak is, ahogy már régóta tervezgetem.

Zenelejátszás. Korábban sosem éreztem igényt borítókra, vagy egyéb csilivilire. Azt nem is szeretem, hogy amelyikük pl. borítót tud mutatni, az még egy csomó számomra fölösleges dolgot is tud. Viszont én zenét nem háttérként hallgatok (háttérnek a csendet szeretem), hanem csak amikor kifejezetten zenét akarok hallgatni. Ebbe nekem belefér, hogy a borítót megnézem (persze megkereshetném valamelyik könyvtáramban is külön), vagy éppen ha nem értem, és kíváncsi vagyok a szövegre, akkor tök könnyen le tudom kérni a netről (Lisztnél nincs ilyen gond :)). De ez tényleg egyéni ízlés dolga és nem is létfontosságú kérdés egyáltalán. Igen, korábban elég sok lejátszót meghallgattam és nem vettem észre különbséget, ezért is írtam, hogy minőségileg talán nincs igazán eltérés köztük.
Az érdekelne, hogy mit értesz a use-flag-eken, mert eddig azt gondoltam, mindenféle hülye kodekfájl kell a különböző formátumok kezeléséhez. Akkor ez nem (sem) így van?

A többi dolog még inkább felkeltette az érdeklődésem. Ezek szerint el voltam tévedve ez ügyben. Azt hittem, hogy az ablakkezelők több ablakot tudnak futtatni, de azok attól még valamennyien karakteres üzemmódban vannak. Eddig azt tapasztaltam ugyanis, hogy ha egy progit fel akarok tenni, és az mondjuk kde-s (vagy helyesebben qt-s?), akkor húzná magával a kde-t, ha meg pl. gtk-s, akkor a gnome-ot. Persze most hogy így írom... jogosnak tűnik, hiszen nem húz magával xfce-t sem, pedig hát az is gtk-s... Hmm, hát igen, felejtsd el...

Láttam olyan listákat, ahol 50-nél is több ablakkezelőt sorolnak fel (talán az arch-nál). Számomra ez káosz.
A kérdésem, összefoglalásképp a következő: Tehát ezek szerint vannak gtk-s ablakkezelők is, amik a gtk-s progikat kezelik? És honnan lehet tudni, hogy a gtk-s igényli-e a gnome-ot? És akkor is használhatok grafikus programokat, ha nincs grafikus környezet a gépen? Gondolok itt pl. egy gimpre. Mi fogja grafikusan megjeleníteni ezeket a dolgokat? Az X? Azért vagyok ilyen bizonytalan, mert ha ilyen ablakkezelővel futó rendszert láttam, azon még soha nem láttam grafikus programot (és ez nem is volt még élőben, sajnos).
Tulajdonképpen a libreoffice kapcsán meg is írtad a választ, csak némi megerősítést várok, bocs.

Elolvastam a telepítésről szóló írásodat (a többire még nem volt időm). Na most, eddig úgy tudtam, hogy ha nem a csomagkezelő teszi fel az adott program megfelelő telepítőváltozatát, akkor úgymond be kell fordítani a programot az adott rendszerbe. De itt erről szó nincs, csak egyes részeket másolsz ki és futtatsz, mint nagyon régen, amikor... Ez így ugyanúgy fog működni, mint egy „hivatalos” telepítésnél? És akkor a többi programmal mi a helyzet?

A függőségek talán az egyetlen, ahol, legalábbis az idézett rész elveit figyelembe véve, nagyjából képben voltam, ez a jó hír, hehe. Na igen, nagyjából. Ha pl. külső forrásból szeretnél frissíteni, honnan fogod tudni, hogy mi van a függőségeiddel? Mert nekem ezt eddig, ahogy írtad is, megmondta a csomagkezelő... No igen, és ha csak a „kedvenc” programodat frissíted néha, a rendszert meg alig, akkor miért a Sabayont választottad, ami az egyik legnaprakészebb rendszernek tűnik? (Ez nem kötözködés, hanem kérdés.)

Megnézem majd az ajánlatodat is persze, de ezen túl tudnál-e ajánlani olyan oldalakat, ahol a különböző ablakkezelők korrekt módon össze vannak hasonlítva, beleértve pl. hogy gtk-s vagy milyen egyéb programokat kezelnek? Nem tesztet értek ezalatt, inkább statisztikaszerűséget. Illetve olyat, ahol különböző típusú programok ezekre megtalálhatók? Mert egyenként kiguglizni őket randa feladatnak látszik. Ötvenből kéne most kiszúrnom azt, amelyik majd igazán tetszeni fog, hmm.
És milyen alapot javasolsz hozzá? Mondjuk, ha én sem fluxbox-ot akarnék, és a sabayon alapverzió emiatt nem tetszene?

A partícióproblémám továbbra is fennáll, azt felteszem új kérdésként, nem ide való... Azt hiszem, egyébként lassan az egész nem ide való...

Kösz az eddigieket (is)!

Mellesleg, ezért volt olyan ismerős a neved. Találkoztam már vele a neten, bár még nem olvastam egy regényedet sem.

akernar
Simple Hen
Posts: 74
Joined: Mon Sep 16, 2013 6:57

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by akernar » Tue Sep 17, 2013 13:19

Igen, látom már... az általad linkelt dwm főoldalán ott a válasz a grafikus kérdésemre. Tetszik...

violazoli
Simple Hen
Posts: 40
Joined: Tue Jun 18, 2013 0:02

Re: Üdvözlet mindenkinek egy reménybeli új usertől

Post by violazoli » Tue Sep 17, 2013 20:12

Hú, ember, rengeteget kérdeztél! Most nincs időm válaszolni rá mert ebédszünetben vagyok csak, de késő este megírom neked jó részletesen a választ. Addig csak annyit hogy cseppet se húztam fel magamat. Egyszerűen egy ilyen „codger” vagyok. Sajnos. Asperger-szindrómás. Az egy idegrendszeri rendellenesség. Az efféle pasas gyakran nem tud viselkedni. Ez van, bocs, neked kell elviselned engem, mert te vagy a normális. Szóval inkább én kérek elnézést ha megsértettelek volna, nem akartam. Szóval majd még íropk pár óra múlva. Addig türelem, plíz!

Post Reply