Comenzi Utile in sistemul Linux si Sabayon Linux.

Discutii Generale si suport tehnic pentru sistemul de operare Sabayon Linux !

Moderators: BlackNoxis, BGS, Moderators

Post Reply
BlackNoxis
Growing Hen
Posts: 110
Joined: Tue Oct 06, 2009 10:37
Location: Cluj-Napoca, Transylvania, Romania
Contact:

Comenzi Utile in sistemul Linux si Sabayon Linux.

Post by BlackNoxis » Fri Jan 27, 2012 20:07

Mi-am propus sa familiarizez userii de Windows/Linux (in cazul asta, sa re-familiarizez) cu niste comenzi utile pe Linux *si* Sabayon. Banuiesc ca nu trebuie sa va zic ca urmatoarele comenzi sunt pentru utilizare in Terminal/Konsole si dupa aceea tastati 'sudo su' pentru logarea ca si administrator:). Nota Personala : nu e necesar sudo in rularea comenzilor.

Pentru inceput, comenzile de baza sunt :
ls si ls -a - pentru a vedea continutul unui folder. Il puteti folosi in acest fel (exemplu) : ls /home <-- arata continutul folderului /home.

cd - pentru a intra in foldere. Se poate folosi in acest fel : cd /home <-- intra in folderul home. Se mai poate folosi si pentru anumite returnarea pe folderul principal din system (pe root) : cd /

rm si rm -r - comanda pentru a sterge fisiere si foldere. Exemplu : rm /home/fisier.txt <-- pentru a sterge un fisier. rm -r /home <-- NU incercati asta, va sterge tot folderul cu tot cu continut /home. Si un ultim exemplu rm -r /home/* <-- steluta inseamna ca dileste tot ce e in folderul respectiv.

equo install <program> - va instaleaza un program (si toate de care are nevoie). Exemplu : equo install git va instala programul numit GIT

equo search <program> - va cauta un program care-l precizati. Exemplu : equo search firefox va cauta programul firefox.

equo remove <program> - va sterge un program (dar nu cu toate de care are nevoie, ci doar si pe cele care depind de el). Exemplu : equo remove git <-- va sterge programul GIT, dar si cele care depind de el.

equo deptest && equo libtest - in caz ca un program va da eroare, aceasta comanda va va salva de multe, important e sa o aveti tot timpul la indemana in caz ca un program vi se strica (nu prea au fost cazuri). Daca se strica un program, il puteti reinstala cu equo install program.

equo update --force - actualizeaza la cele mai recente servere de programe. O veti folosi in caz ca e nevoie de actualizari de programe.

equo upgrade - dupa folosirea comenzii equo update, aceasta comanda va va actualiza propriu zis toate programele

equo repo mirrorsort sabayon-weekly - va ajuta sa va conectati sabayonul instalat la cel mai stabil server de programe. Acesta este DOAR in caz ca nu merge equo update sau equo upgrade.

nano - editeaza un fisier. Exemplu : nano /home/fisier.txt - va edita fisierul fisier.txt din folderul /home. Cat timp sunteti in fisier, ca sa puteti salva, apasati butoanele (consecutiv)' Ctrl + O ' pentru a salva, si dati enter. Pentru a iesi din fisier apasati Ctrl + X.

cat - va arata continutul unui fisier. Exemplu : cat /etc/X11/xorg.conf <-- arata continutul fisierului xorg.conf din folderul /etc/X11. Aceaasta comanda in aplicatie cu "| pastebunz" in acest mod cat /folder/fisier.txt | pastebunz va crea un link (in caz ca sunteti conectati la internet) cu ce contine fisierul fisier.txt. Este folosita sa usureze rezovlarea problemelor si detectarea lor cand cereti ajutor cuiva de pe #sabayon.

locate - Aceasta comanda o aveti doar daca instalati pachetul mlocate. O puteti folosi sa cautati anumite fisiere. In aplicatie cu "| less" veti putea scrolla in sus si in jos in caz ca sunt prea multe fisiere cu numele asemanator celui cautat. Exemplu locate fisier | less <-- va va arata toata fiserele cu numele ce contin "fisier".

Lucrul cu repository :. Intai si intai sa va definesc ce servere de repositorii avem. sabayon-weekly - Serverele de programe stabile, cel mai indicat pentru cei noi in Sabayon. sabayonlinux - programele actualizate la zi, cele mai recente, dar nu cele mai stabile. limbo - pachetele/programele experimentale, in stadiul experimental, nu sunt recomandate pentru userii noi sau non-avansati.
Astfel ! Fisierul /etc/entropy/repositories.conf contine totalitatea serverelor de pe care luati pachete. Puteti schimba ori prin editarea fisierului ori prin comanda : equo repo mirrosort sabayon-weekly sau sabayonlinux.org sau sabayon-limbo. Oricare ar fi, alegerea voastra

pkill Este functia de inchidere a programelor. O puteti folosi in acest mod : pkill wine. Puteti afla numele programelor prin comanda: top.

Toate comenzile de mai sus au fost cele mai simple comenzi, fara complicari mari, pentru userul incepator de Sabayon. Acum ma voi "intinde" un pic la comenzi mai avansate:
Stiu ca au fost probleme cu placile video, cu modulele de wireless, cu nucleele si asa mai departe. Aici va voi prezenta *cum* sa faceti fata la probleme de genul. Intai si intai va prezint comenzile de equo mai avansate :

equo install <program> --nodeps sau --relaxed - instaleaza in mod fortat un program fara cele de care depinde el (--nodeps) sau cele mai putine programe de care depinde (--relaxed). Astfel, avem exemplul : equo install wine --nodeps <--instaleaza doar WINE sau equo install wine --relaxed <-- instaleaza si cele de care depinde wine *Foarte* mult.

kernel-switcher este functia care va schimba nucleele de linux. O puteti folosi in acest mod kernel-switcher switch linux-sabayon-<versiune>. Acesta va instala un nucleu diferit (cel care-l precizati cum trebuie, cu toata versiunea daca l-ati cautat.) si va instala tot ce va fi necesar sa poata sa mearga Linuxul iar.

equo install <video>-drivers - este obligatorie sa o stiti in caz ca nu veti putea intra in Sabayon. Exemplu : equo install ati-drivers sau equo install nvidia-drivers. Asta este DUPA aplicarea kernel-switcher-ului !

Precizare : In caz ca vreti sa nu instalati toate upgrade-urile, puteti face in felul urmator : equo install linux-sabayon-<versiune> si apoi equo install <video>-drivers, inainte de full-upgrade, ca orice s-ar intampla cu actualizarile tuturor programelor, sa aveti un mediu grafic orice ar fi. Exemplu : equo install linux-sabayon-3.2-r1 && equo install nvidia-drivers si ca sa fim siguri de o treaba, userii de nvidia puteti tasta si nvidia-xconfig pentru setarea optima a setarilor NVIDIA.

eselect - functia eselect, cea mai importanta functie de schimbare de variabile in sistemul Sabayon. Exemplu o functie importanta de strangere a informatiilor despre mediul grafic eselect opengl list <-- va va arata o lista cu o optiune bifata. Acele doua optiuni pot fi xorg-x11 si <video>-driver. Exemplu :
blacknoxis SpecialPackages # eselect opengl list
Available OpenGL implementations:
[1] nvidia *
[2] xorg-x11

Aceasta functie va arata si va seteaza ce grafica vreti sa fie activata, cea cu acceleratie grafica sau cea fara acceleratie (xorg-x11). Se seteaza in felul urmator eselect opengl set 1 sau 2, 1 este nvidia si 2 este xorg-x11.
Daca tastati simplu eselect, va arata *tot* ce puteti schimba, toate variabilele de sistem schimbabile in Sabayon, de la grafica pana la editoare si module. Urmatoarea chestiune importanta in colectarea datelor despre sistem este :
eselect kernel list <-- aceasta va va arata ceva in gen :
blacknoxis SpecialPackages # eselect kernel list
Available kernel symlink targets:
[1] linux-3.1.0-fusion
[2] linux-3.2.0-sabayon *
Acestea sunt nucleele instalate actualmente pe Sabayon. Le puteti schimba intre ele daca aveti nevoie de modulele unuia spre deosebire de altul in acest fel eselect kernel set 1 sau 2 , 1 reprez ..-fusion si 2 reprez ..-sabayon.

In caz ca luati eroare de Python (adica, la ce ma refer) : programul nu-stiu-care se opreste si primesti eroare.PY la capat. Asta inseamna ca Python-ul tau nu este setat bine. Deci, mergi in Terminal/Konsole, te loghezi cu 'sudo su' in root, si scrii : eselect python list si va va da ceva in gen:
blacknoxis SpecialPackages # eselect python list
Available Python interpreters:
[1] python2.6
[2] python2.7 *
[3] python3.2
Cel *NORMAL* este python2.7, deci obligatoriu (chiar daca este stabilit cu steluta), veti folosi eselect python set 1,2,3, cel care reprezinta python2.7. Si apoi, evident, pentru verificare equo deptest && equo libtest. Garantez ca va merge programul :)


Urmatoarea chestiune ce trebuie discutata este *MASCAREA* programelor de managerul de programe Entropy Store / Sulfur. Mascarea reprezinta evident o mascare a programelor si a oricaror versiuni de programe de care vreti sa scapati si care vreti sa nu fie actualizate, sterse sau modificate in timp ce folositi Entropy Store. Recomand *MAXIMA* atentie ce vreti sa mascati.
Pentru inceput, folderul unde sunt toate fisierele de configurare pentru Entropy/Sulfur este /etc/entropy/packages/ iar fisierele se numesc package.use, package.mask, package.unmask, etc.. Fisierele asupra carora ne vom concentra in explicarea mascarilor sunt packages.mask si packages.unmask. Asadar, pentru mascarea unui program, trebuie sa intrati cu nano /etc/entropy/packages/package.mask in fisier, si oriunde, in spatiul liber puteti scrie ce vreti sa fie mascat in acest mod:
=app-emulator/wine-<versiune> <-- aceasta va masca (datorita egalului) 'exact' versiunea curenta care o dati acolo
<app-emulator/wine-<versiune> <-- aceasta va masca (datoria semnului mai mic <) versiunile mai vechi de cea care o dati d-voastra.
>app-emulator/wine-<versiune> <-- aceasta va masca viitoarele versiuni strict mai mari decat cea care o scrieti.
<=app-emulator/wine-<versiune> <-- va masca toate cele vechi + versiunea curenta care o scrieti
>=app-emulator/wine-<versiune> <-- va masca toate viitoarele versiune incepand cu cea curenta.
Odata ce ati scris o linie dupa exemplul de mai sus, in gol si oriunde in fisier, salvati fisierul cu Ctrl O si apoi iesiti din el cu Ctrl X si voila, aveti mascata versiunea care nu v-o doriti de la program, cu tot cu program. Dar daca simtiti ca o versiune anterioara merge prost, puteti actualiza la una curenta, iar daca vreti sa pastrati o versiune curenta, puteti sa o mascati cu =...-versiune-curenta. Iar daca una din viitoarele versiune nu va merge, nu va convine, nu face ce va doriti, aveti optiunea instalarii vechii versiuni cu comanda :

equo install =app-emulator/wine-<versiune-veche> <-- in acest caz, egalul = face diferenta deoarece va instala *EXACT* versiunea care o dati acolo. Am dat exemplu de app-emulator si de wine, dar poate fi orice categorie gen sys-libs, sys-devel, sys-kernel si orice program dintr-o categorie, ca de exemplu games-fps/xonotic-999 sau sys-devel/gcc-4.6.2. Este important sa stiti exact categoria din care face parte programul ce-l doriti mascat., categoria o puteti face rost foarte usor citind din equo search programul-dorit. Ca de exemplu : aveti wine versiunea 1.3.37 si vreti sa va intoarceti la o versiune mai veche :
equo install =app-emulation/wine-1.3.36 <-- va va instala versiunea 1.3.36 peste versiunea 37. Categoria, versiunea si =-ul sunt obligatorii.

DE-Mascarea se va face cu fisierul package.unmask dupa aceeasi metoda cu mascarea. Dar in general nu este nevoie sa lucrati cu acest fisier daca mascarea o veti face direct in fisierul package.mask, veti putea pur si simplu sterge tot ce ati mascat in package.mask si de-mascarea este gata. Simple as that :)Urmatorul lucru ce trebuie sa-l stie utilizatorii de Sabayon : modulele. Uneori modelul rolling-release (versiune-continua) va instala driverele *INAINTEA* nucleului, ceea ce in general nu este bine, de aceea fie instalati *MANUAL* nucleul nou, fie folositi kernel-switcher , dar obligatoriu dupa instalarea nucleului cel mai nou este sa va instalati manual driverele video si wireless.. Am explicat intr-un post anterior despre Modulul B43 pentru Broadcom wireless, e singura problema cu wireless-ul pe Sabayon.

BlackNoxis
Growing Hen
Posts: 110
Joined: Tue Oct 06, 2009 10:37
Location: Cluj-Napoca, Transylvania, Romania
Contact:

Continuare: Comenzi Utile in sistemul Linux si Sabayon Linux

Post by BlackNoxis » Sat Jan 28, 2012 9:48

Ca si o scurta aplicatie / un model de rezolvare a problemelor in Sabayon, propun sa urmariti modul de desfasurare:

De exemplu, aveti o problema grafica si nu va apar tot felu de iconițe pe ecran si ati intrat pe channelul #sabayon. Primul lucru ce trebuie sa-l faceti este sa intrebati direct problema, fara sa puneti intrebarea "Can I ask ?", intrebati pur si simplu direct, nimeni nu se supara. Si sa zicem ca intrebati de ce nu va apar iconitele.
In momentul acela un cunoscator in Sabayon vă va zice sa verificati daca aveti un anumit pachet/program : NU stati pe ganduri, si porniti Entropy Store / Sulfur direct si cautati pachetul care vi se cere scriind la SEARCH numele lui. Daca este in categoria Available, atunci nu-l aveti instalat, iar daca este in categoria Installed, este evident ca-l aveti instalat. Daca nu-l aveti instalat, este evident ca trebuie sa-l instalati. Dupa cum am zis, toate acestea dureaza cateva secunde, nu minute, deci va rugam sa fiti prompti. In cazul nostru problema cu iconitele a existat, si a trebuit reinstalat pachetul numit gdk-pixbuf (detalii despre el pe Google). Daca cineva are problema asta, din acest post va intelege cum sa o rezolve.

Un alt exemplu:
Nu va booteaza in mediul grafic hopa, ce-i de facut. Este simplu, folosind metodele de cautare a fisierelor (si anume comanda locate ce am explicat-o in post-ul anterior) veti cauta fisierul Xorg.0.log. Mare atentie, este case-sensitive, deci conteaza daca litera este mare sau mica ! Fara a mai cauta in continuare, va zic ca Xorg.0.log il veti gasi in /var/log/Xorg.0.log. Ok, l-ati gasit, ce faceti ? Simplu, folosind comanda cat veti scrie in felul urmator:
cat /var/log/Xorg.0.log | pastebunz <-- aceasta comanda va crea un link (daca aveti internet), si voi va trebui sa dati linkul celui care va explica metoda de rezolvare a problemei. Exemplu concret :
blacknoxis blacknoxis # cat /var/log/Xorg.0.log | pastebunz
http://pastebin.sabayon.org/pastie/8160
Linkul de mai sus il veti scrie cuiva de pe #sabayon . Toata aceasta manevra v-ar tine cam 1 minut maxim, daca depasiti un minut, va sugerez sa mai invatati Linux :). Desigur, oricine are rabdare sa va ajute, dar sa nu uitam, sunteti pe un sistem nu atata de usor ca si Ubuntu, deci vrem ca userii sa stie cat de cat niste comenzi de baza sa le aplice.
Combinatia de comenzi de mai sus cat /var/log/Xorg.0.log | pastebunz este facuta din cat ce se uita intr-un fisier si va arata direct pe ecran tot; din fisierul propriu-zis; si din "| pastebunz" care da copy paste cu ajutorul comenzii cat direct in pastebin-ul de la Sabayon. Odata ce creeaza link-ul, vor putea toti sa vada ce problema exista defapt. In momentul acela, un user cunoscator va va zice sa instalati X pachet si automat veti raspunde la aceasta cerere cu "equo install pachet". Foarte logic, nu-i asa ? :)

Sa zicem ca intrati in Sabayon, nu va booteaza mediul grafic, sunteti prins intr-un black screen of death, ce este de facut ? Usor, dati Ctrl Alt F1 sau F2 ca sa va duca intr-o linie de comanda. Va logati cu userul 'root'. Si daca aveti conexiune la internet, primul lucru de facut este conectarea la internet prin comanda dhclient eth0. Binenteles, poate sa fie eth1 sau eth2, puteti afla ce conexiune va permite Sabayon-ul prin comanda ifconfig -a, daca aveti wireless, aceea va fi wlan0, daca va merge placa de retea, veti avea 2 conexiuni una lo cu care nu aveti treaba, si cealalta eth0. In momentul in care toti acesti pasi au fost trecuti, puteti propriu-zis sa vedeti care este problema defapt. Folosind comanda lspci -v | less, va va arata toate informatiile despre hardware-ul d-voastra si veti putea scroolla in sus sau in jos cu sagetile pentru a vedea tot.

iliehar
Baby Hen
Posts: 5
Joined: Tue Jul 05, 2016 20:20

Re: Comenzi Utile in sistemul Linux si Sabayon Linux.

Post by iliehar » Wed Jul 06, 2016 20:36

Multumim

Post Reply