Problemy z siecią bezprzewodową, moje ostatnie doświadczenia

Ogólne dyskusje o Sabayon Linux

Moderator: Moderators

Post Reply
Richlion
Technological Hen
Posts: 393
Joined: Sun Nov 11, 2007 2:19
Location: Manchester

Problemy z siecią bezprzewodową, moje ostatnie doświadczenia

Post by Richlion » Sun Feb 27, 2011 19:52

Witam,
pragnę się podzielić moimi ostatnimi problemami z siecią bezprzewodową po instalacji SL5.5 z KDE 4.6 na laptopie.
Po instalacji SL5.5 sieć na laptopie nie działała Przed instalacją miałem SL5.3 i wszystko było w porządku.
Wszelkie próby rozpoznania mojej sieci kończyły się fiaskiem. Przycisakałem klawisz sieci, żeby ją uruchomić, przez chwilę lampka migała, mogłem ujrzeć swój router, po wybraniu sieci, parametrów i hasła lampka od WI-FI gasła.
Postanowiłem z powrotem zainstalować SL5.3, SL5.4 - z takim samy efektem. Pogodziłem się nieomal z faktem, że moja sieć zdechła.
Jakże mnie zdzwiło, kiedy przy ponownym uruchomieniu instalatora SL5.5 lapmka od sieci zaczęła się palić non-stop. No i okazało się, że po instalacji sieć działa. Widaje mi się, że podczas instalacji SL musi być sieć włączone, bo inaczej jest problem.

Jest też problem z pierwszym ustawieniem sieci WI-FI. Nie udało mi się na SL doprowadzić to tego, aby po zalogowaniu do systemu sieć WI-FI się podłączyła. Może jest jakiś problem z apletem do sieci na KDE. Po instalacji i skonfigurowaniu sieci konieczny jest restart komputer. Potem już jest ok.

Z apletem sieci KDE 4.6 tym razem jest kolejny problem. Kiedy konfiguriję połączenie, zawsze zaznaczam, że chcę się automatycznie podłączać do sieci. Po zalogowaniu się do systemu wyskakuje mi ciągle okno z hasłem do sieci. Pierwsze kliknięcia na OK nic nie daje, najechanie na aplet Network Interface ponownie wymusza okno z hasłem i dopiero za drugim razem sieć jest podłączona.

Pozdrawiam

raman
Advanced Hen
Posts: 236
Joined: Mon Sep 06, 2010 17:18
Location: Poland

Re: Problemy z siecią bezprzewodową, moje ostatnie doświadcz

Post by raman » Mon Feb 28, 2011 19:13

Tak pisali o tych problemach juz tutaj na forum. Dotycza KDE i apletow wifi.

Post Reply