Newbie Question

Ogólne dyskusje o Sabayon Linux

Moderator: Moderators

Draqun
Baby Hen
Posts: 9
Joined: Mon Aug 09, 2010 11:50

Newbie Question

Post by Draqun » Mon Aug 09, 2010 11:57

Jako, że jest to polskie podforum więc piszę po polsku.

Po pierwsze: Co jakiś czas zaglądałem na to forum i dziwiło mnie zawsze dlaczego nie ma tutaj własnie działu dla Polaków chociaż z tego co pamiętam Sabayon cieszył się sporym poparciem.

Po drugie: Gdzie znajdę na tym forum jakieś konkretne informacje na temat kolejnych wydań tej dystrybucji? Forum jest rozlegle i dość dużo w mniej tematów.

Pozdrawiam.
Image

kya
Young Hen
Posts: 22
Joined: Fri Aug 06, 2010 22:48
Location: Poland

Re: Newbie Question

Post by kya » Mon Aug 09, 2010 21:45

1.Widać po ilości wątków w tej kategorii, że Polacy jedni gorzej drudzy lepiej ale jakoś sobie radzą z ang ;)
2.Ja szukałabym tutaj http://forum.sabayon.org/viewforum.php?f=49

Draqun
Baby Hen
Posts: 9
Joined: Mon Aug 09, 2010 11:50

Re: Newbie Question

Post by Draqun » Tue Aug 10, 2010 12:11

Szczerze to nieświeży ten dział News :alien:
Image

sirion
Baby Hen
Posts: 2
Joined: Tue Aug 24, 2010 20:23

Re: Newbie Question

Post by sirion » Tue Aug 24, 2010 21:34

Witam, jako że nie znam języka angielskiego na wystarczającym poziomie, postanowiłem napisać o swoich problemach tutaj.

Jak zmienić godzinę w Sabayonie 5.x na prawidłową, bo przez Adjust date and time nie idzie tego zrobić?
Jak zainstalować jakikolwiek dodatkowy program? Teraz gdy prubuję otrzymuję komunikat (link do zrzutu):
http://yfrog.com/ndzrzutekranu1np

kya
Young Hen
Posts: 22
Joined: Fri Aug 06, 2010 22:48
Location: Poland

Re: Newbie Question

Post by kya » Thu Aug 26, 2010 12:05

Ja używam gnome i nie mam z tym problemu. Na forum znalazłam o tym wątek http://forum.sabayon.org/viewtopic.php?f=86&t=19963 , jeśli dobrze tłumacze (dość pobieżnie ;P) to przetestuj, czy działa u Ciebie zmiana przy pomocy polecenia

Code: Select all

kdesu systemsettings
przy czym nie zamykaj okna od razu po kliknięciu zastosuj, tylko poczekaj aż czas zmieni się na właściwy.
Jeśli mimo wszystko nie zmieni się na poprawny wtedy skorzystaj z polecenia date

Code: Select all

date [Miesiąc][Dzien][godzina][minuty][rok]
np dla 1 lutego 2010 8:05

Code: Select all

date 020108052010
Czas sprzetowy (zapisany w biosie) sprawdzisz za pomocą polecenia

Code: Select all

hwclock
jeśli różni się od systemowego, możesz ustawić mu wartość czasu systemowego przy pomocy polecenia

Code: Select all

hwclock --systohc

sirion
Baby Hen
Posts: 2
Joined: Tue Aug 24, 2010 20:23

Re: Newbie Question

Post by sirion » Thu Aug 26, 2010 22:07

Bardzo dziękuję za pomoc Kyo :) Teraz czekam na to, aż ktoś pomoże mi z instalacją dodatkowego oprogramowania :)

kya
Young Hen
Posts: 22
Joined: Fri Aug 06, 2010 22:48
Location: Poland

Re: Newbie Question

Post by kya » Fri Aug 27, 2010 12:16

Nie zauważyłam 2 pytania :)
Co prawda entropy również nie używam (wole equo), ale spróbuj odpalić konsole i:

Code: Select all

 cp /etc/entropy/repositories.conf.example /etc/entropy/repositories.conf
equo update
Jakby equo update wywalało błędy to daj

Code: Select all

equo update --force
Zobacz czy działa entropia. Jeśli nie będzie działać spróbuj zainstalować coś za pomocą equo i napisz jakie efekty.

Draqun
Baby Hen
Posts: 9
Joined: Mon Aug 09, 2010 11:50

Re: Newbie Question

Post by Draqun » Thu Sep 02, 2010 6:43

http://wiki.sabayon.org/index.php?title=Pl:Entropy - gdy zrobisz "wszystko" co tam napisane powinno działać bez zarzutów.

Przy czym wszystko mam na myśli z umiarem, bo na niektóre rzeczy są 2 rozwiązania.
Image

Richlion
Technological Hen
Posts: 393
Joined: Sun Nov 11, 2007 2:19
Location: Manchester

Re: Newbie Question

Post by Richlion » Sun Oct 03, 2010 9:42

sirion wrote:Bardzo dziękuję za pomoc Kyo :) Teraz czekam na to, aż ktoś pomoże mi z instalacją dodatkowego oprogramowania :)
Głównym programem to instalacji pakietów w Sabayonie jest Sulfur.
Zazwyczaj po instalacji jest ikonka na pulpicie.
Nie ma potrzeby używania konsoli, chyba, że programu albo sterownika nie ma w repozytorium Entropii.
Dodatkowo po instalacji automatycznie uruchamia się aplet, który informuje o nadejściu nowych wersji, które można zaintalować. Po naciśnięciu prawym klawiszem pojawi się menu kontekstowe. Po angielsku wiem, że należy wybrać opcję "Launch Package manager" - uruchamia się Sulfur, który od razu przechodzi do aktualizacji, pokazuje listę pakietów, jakie zostaną zainstalowane. Można odznaczyć pakiety, których się nie chce aktualizować - aczkolwiek nie polecam. Po potwierdzeniu chęci instalacji pakiety zastaną zainstalowane.

Nie widziałem, żebyś napisał, że masz z tym jakieś problemy. Ja od ponad pół roku aktualizuję system za pomocą Sulfur-a włacznie z jądrem, a nawet całym KDE i nie miałem żadnych problemów z instalacją. Nie muszę nawet pobierać i instalować nowych wersji wydawanych na DVD.

Ikonka apletu wygląda jak na załączonym zrzucie pod Skypem.


Pozdrawiam.

oscar_one
Baby Hen
Posts: 8
Joined: Thu Sep 30, 2010 19:16
Location: Poland

Re: Newbie Question

Post by oscar_one » Sun Oct 03, 2010 21:03

Wtrącę jeszcze, że Entropy to jest manager pakietów.
Equo to narzędzie konsolowe do korzystania z Entropy.
Sulfur to narzędzie z interfejsem graficznym.

Equo i Sulfur korzystają z Entropy (z tego co wiem).

Dopisałem dlatego, bo widzę, że niektórzy mylą pojęcia. Pozdrawiam.

Post Reply