Problems with Chromium Post-Upgrade [Solved]

If you are new to Linux or new to Sabayon Linux and just not sure where to post, here ya go. Post without fear of being told to RTFM :)

Moderator: Moderators

Post Reply
VolvoBirkenstock
Advanced Hen
Posts: 216
Joined: Sun Mar 31, 2013 5:34

Problems with Chromium Post-Upgrade [Solved]

Post by VolvoBirkenstock » Tue Jun 04, 2019 4:36

Hello, Sabayon Gurus.

This issue has me a bit flummoxed.

I upgrade my systems religiously/weekly. This past weekend I upgraded my desktop, but subsequent to the upgrade, Chromium was unusable with an unreadable blocky pseudo-random graphical appearance whenever any manipulation was made inside the browser. I have not upgraded the kernel in a long time, and am running a 4.9 kernel. I have also masked

Code: Select all

=sys-apps/systemd-239-r2
=sys-apps/systemd-239-r3
=sys-apps/systemd-239-r4
due to unstable behavior with this older kernel.
My desktop uses AMD cpus and gpus (Radeon).
"eselect opengl list;eselect opencl list;" returns

Code: Select all

Available OpenGL implementations:
  [1]   xorg-x11 *
Available OpenCL implementations:
  [1]   nvidia *
  [2]   ocl-icd
Do you believe a kernel upgrade is necessary? If not, please tell me what information you need in order to discern what the problem is in order to determine how I can correct it.

Thank you very much in advance.
Last edited by VolvoBirkenstock on Wed Jun 12, 2019 2:41, edited 1 time in total.

User avatar
Alexander88207
Simple Hen
Posts: 46
Joined: Tue Dec 11, 2018 19:10
Location: Germany

Re: Problems with Chromium Post-Upgrade

Post by Alexander88207 » Sat Jun 08, 2019 12:37

Hello VolvoBirkenstock,

this is a bug of Mesa 19.0.5 and is already fixed in 19.1.0-rc4, but dont worry an update to the 19.0 stable branch is coming :).

In the meantime, you can disable the hardware acceleration in Chromium.

Source: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=110721
How to create a sabayon uefi usb device: https://github.com/linuxerus/sabayon-st ... -device.md

VolvoBirkenstock
Advanced Hen
Posts: 216
Joined: Sun Mar 31, 2013 5:34

Re: Problems with Chromium Post-Upgrade

Post by VolvoBirkenstock » Tue Jun 11, 2019 5:33

Hi, Alexander88207.

I read over the bug thread and didn't see explicit command-line arguments that defeat the problem. The explicit command-line arguments appear to force the problem. Also, I can't open and run Chromium and then internally turn-off hardware acceleration because the appearance is illegible.

Do you have any explicit instructions of how I can stop the problem? Otherwise I will workaround by using Firefox until the fix is promoted to Sabayon/Gentoo.

By the way, I have performed an LFC and upgraded to the 5.0 kernel.

Thank you very much!

andreios
Simple Hen
Posts: 88
Joined: Fri May 30, 2014 17:17

Re: Problems with Chromium Post-Upgrade

Post by andreios » Tue Jun 11, 2019 14:31

Code: Select all

chromium-browser --disable-gpu
does the trick. Or just update with daily repo right now and you get mesa 19.0.6 which fixed it for me.
Last edited by andreios on Tue Jun 18, 2019 21:54, edited 1 time in total.

VolvoBirkenstock
Advanced Hen
Posts: 216
Joined: Sun Mar 31, 2013 5:34

Re: Problems with Chromium Post-Upgrade

Post by VolvoBirkenstock » Wed Jun 12, 2019 2:41

Thank you very much, andreios.
I will use the "--disable-gpu" argument for now, and wait for the weekly repo this weekend. :-)
Marking this thread "Solved". :-)

Post Reply