Macbook Pro Unibody No Sound.

If you are new to Linux or new to Sabayon Linux and just not sure where to post, here ya go. Post without fear of being told to RTFM :-)

Moderator: Moderators

Post Reply
nsillej
Baby Hen
Posts: 2
Joined: Sun Jul 25, 2010 9:03

Macbook Pro Unibody No Sound.

Post by nsillej » Sat Jul 31, 2010 6:01

Ok, I'm fairly new to all the this Linux stuff but I'm trying to learn.

I just downloaded and installed sabayon 5.3. I have a newer Macbook Pro 13" (not the newest 1 release back) and I am unable to get the sound to work. I have played around with all of the sound preferences and also with alsamixer with no luck.

Thanks for your understanding and help.

pepe999
Advanced Hen
Posts: 259
Joined: Fri Mar 06, 2009 19:24
Location: Manchester
Contact:

Re: Macbook Pro Unibody No Sound.

Post by pepe999 » Sat Jul 31, 2010 12:27

Past in the outputs(as root) of:

Code: Select all

aplay -l

Code: Select all

lspci | grep -i audio

Code: Select all

cat /proc/asound/cards

Code: Select all

cat /proc/asound/modules

Code: Select all

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep -i codec
Dell L502X - Core i7-2840QM/8GB DDR3/GF 540M 2GB/Corsair GT 240GB/Full HD
Debian 7
Win 7 still installed
Linux user no. 491024

nsillej
Baby Hen
Posts: 2
Joined: Sun Jul 25, 2010 9:03

Re: Macbook Pro Unibody No Sound.

Post by nsillej » Sun Aug 01, 2010 2:05

pepe999 wrote:Past in the outputs(as root) of:

Code: Select all

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: Cirrus Analog [Cirrus Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: Cirrus Digital [Cirrus Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

Code: Select all

lspci | grep -i audio
00:08.0 Audio device: nVidia Corporation MCP79 High Definition Audio (rev b1)

Code: Select all

cat /proc/asound/cards
0 [NVidia ]: HDA-Intel - HDA NVidia
HDA NVidia at 0xd3480000 irq 23

Code: Select all

cat /proc/asound/modules
0 snd_hda_intel

Code: Select all

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep -i codec
Codec: Cirrus Logic CS4206

User avatar
Fitzcarraldo
Sagely Hen
Posts: 8095
Joined: Sat Mar 10, 2007 5:40
Location: United Kingdom
Contact:

Re: Macbook Pro Unibody No Sound.

Post by Fitzcarraldo » Mon Aug 02, 2010 18:26

Did you run alsaconf before running alsamixer? If so, what was displayed?

pepe999
Advanced Hen
Posts: 259
Joined: Fri Mar 06, 2009 19:24
Location: Manchester
Contact:

Re: Macbook Pro Unibody No Sound.

Post by pepe999 » Sat Aug 07, 2010 13:37

Good news.
http://www.kernel.org/doc/Documentation ... Models.txt

Code: Select all

Cirrus Logic CS4206/4207
========================
  mbp55		MacBook Pro 5,5
  imac27	IMac 27 Inch
  auto		BIOS setup (default)
You have to edit "alsa.conf"

Code: Select all

gedit /etc/modprobe.d/alsa.conf
at the end add this entry:

Code: Select all

options snd-hda-intel model=mbp55
or

Code: Select all

options snd-hda-intel model=imac27
or

Code: Select all

options snd-hda-intel model=auto
I don't know which one is going to work so you have to try all of them. Start with the first one, reboot and see how it works, then choose another one...
Dell L502X - Core i7-2840QM/8GB DDR3/GF 540M 2GB/Corsair GT 240GB/Full HD
Debian 7
Win 7 still installed
Linux user no. 491024

Post Reply