error about missing files

If you are new to Linux or new to Sabayon Linux and just not sure where to post, here ya go. Post without fear of being told to RTFM :-)

Moderator: Moderators

warbltux
Young Hen
Posts: 21
Joined: Sun Nov 22, 2009 3:58

error about missing files

Post by warbltux » Sat Jun 12, 2010 3:21

Just updated to sabayon 5.3 gnome, when i try to run

System > Administration > Authentication, it responds with a pop-up saying:

Could not launch 'Authentication'
Failed to execute child process "/usr/bin/system-config-authentication" (No such file or directory)

likewise, if i attempt to run

System > Administration > Date & Time , I get a pop-up saying:

Could not launch 'Date & Time'
Failed to execute child process "/usr/bin/system-config-date" (No such file or directory)

However, /usr/bin/system-config-authentication exists and runs if I run it from the terminal as root, whereas /usr/bin/system/config-date exists, but after I viewed it with a text editor, it appears to be a blank file, reinstalling does not fix the problem.

edit: just noticed /usr/bin/system-config-users is also a blank file, and running it from
System > Administration > Users and Groups results in: Could not launch 'Users and Groups' Failed to execute child process "/usr/bin/system-config-users" (No such file or directory)

There appears to be 2 entries for Users and Groups in System > Administration, the second one is the one affected by the error, and I'm wondering why there is two entries.

joost
Sagely Hen
Posts: 2675
Joined: Fri Nov 17, 2006 12:11
Location: The Netherlands
Contact:

Re: error about missing files

Post by joost » Sat Jun 12, 2010 8:51

I see the same thing on a fresh Sabayon 5.3 G installation.
weird.
Image
My blog | Twitter

Please support Sabayon: Image

joost
Sagely Hen
Posts: 2675
Joined: Fri Nov 17, 2006 12:11
Location: The Netherlands
Contact:

Re: error about missing files

Post by joost » Sat Jun 12, 2010 8:59

If I:

Code: Select all

ls -l /usr/bin/system*
I see a couple of broken symlinks.
Definitely a bug.
Image
My blog | Twitter

Please support Sabayon: Image

joost
Sagely Hen
Posts: 2675
Joined: Fri Nov 17, 2006 12:11
Location: The Netherlands
Contact:

Re: error about missing files

Post by joost » Sat Jun 12, 2010 9:17

Seems like app-admin/authconfig is creating the bogus symlink.
Image
My blog | Twitter

Please support Sabayon: Image

lxnay
Land Owner
Posts: 3596
Joined: Thu Oct 13, 2005 23:16
Location: Italy
Contact:

Re: error about missing files

Post by lxnay » Sat Jun 12, 2010 12:41

A new ebuild is in overlay containg the .desktop file fix.
Image
Join us on IRC (chat.freenode.net #sabayon or WebChat)
Submit bugs to our Bug Tracker
Follow me on Twitter
Add me on Facebook
Add me on Google+

warbltux
Young Hen
Posts: 21
Joined: Sun Nov 22, 2009 3:58

Re: error about missing files

Post by warbltux » Sun Jun 13, 2010 18:39

lxnay wrote:A new ebuild is in overlay containg the .desktop file fix.
Im still confused as to how to fix it? Is there an update for it?

Thev00d00
Generally Awesome (tm)
Posts: 1472
Joined: Wed Feb 21, 2007 15:52
Location: United Kingdom
Contact:

Re: error about missing files

Post by Thev00d00 » Sun Jun 13, 2010 19:22

yeah just update it. :mrgreen:
Image
Please report Bugs on the Bugzilla, not forum
Please Adopt an Unanswered thread
Website / Blog : v00d00.net
twitter: Follow Me
G+: Circle Me

meter
Baby Hen
Posts: 9
Joined: Sun Jul 04, 2010 17:49

Re: error about missing files

Post by meter » Wed Jul 07, 2010 16:44

Please pardon me if this is a newbie error, but somehow my /usr/bin/system* links are borked as well:

lrwxrwxrwx 1 root root 13 Jul 7 18:05 /usr/bin/system-config-authentication -> consolehelper
lrwxrwxrwx 1 root root 13 Jul 1 11:38 /usr/bin/system-config-date -> consolehelper
lrwxrwxrwx 1 root root 13 Jul 1 11:38 /usr/bin/system-config-keyboard -> consolehelper
lrwxrwxrwx 1 root root 13 Jul 1 11:38 /usr/bin/system-config-users -> consolehelper

I tried reinstalling authconfig in a root term:

Code: Select all

equo install authconfig
and everything seemed to go as expected. But the above links didn't change (apart from the system-config-authentication timestamp), and the related admin commands are still borked. So I tried reinstalling the whole list of dependencies:

Code: Select all

equo install --ask glib newt XML-Parser intltool desktop-file-utils gettext eselect-python-20100321
and re-reinstalling authconfig, but that didn't work either.

Is there something else I am supposed to do?
-M

warbltux
Young Hen
Posts: 21
Joined: Sun Nov 22, 2009 3:58

Re: error about missing files

Post by warbltux » Thu Jul 08, 2010 0:26

Yeah, I reinstalled as well, but the problem persists.

silasdavis
Baby Hen
Posts: 1
Joined: Tue Aug 10, 2010 12:17

Re: error about missing files

Post by silasdavis » Tue Aug 10, 2010 12:20

lxnay wrote:A new ebuild is in overlay containg the .desktop file fix.
Sorry if this is clear to Sabayon users, I'm used to plain gentoo. In which overlay? An entropy or portage one?

Post Reply