Package Managers en andere mysteries... [Solved]

Algemene gesprekken over Sabayon Linux

Moderator: Moderators

ReemZ
Old Dear Hen
Posts: 701
Joined: Mon Oct 27, 2008 10:50
Location: Here! No, here! Over heeeeeeere!

Package Managers en andere mysteries... [Solved]

Post by ReemZ » Mon Mar 16, 2009 18:20

HELP!

Ik begrijp echt he-le-maal geen ene flikker meer van die package managers, ik google me suf, zoek me rot op 't forum, vind óf helemaal niets, óf veel te veel info (ik kan geen info scheiden, ik verzuip erin) en bovendien als ik al wat vind, is 't duidelijk gericht op mensen die al honderd jaar ervaring hebben met Gentoo. Zal ook te maken hebben met de zoektermen, ik weet vaak slecht uit te leggen wat m'n probleem is en weet nog vaker al helemaal niet wat de juiste term is.
"Uitleg" bárst van de technische termen, en als ik die weer probeer op te zoeken word ik niet wijzer, eerder overspoeld met wéér nieuwe termen. Bovendien kan ik het onderscheid absoluut niet maken tussen Sabayon-specifieke, Gentoo-specifieke, Linux-algemene, equo-gerelateerde of emerge-gerelateerde termen (en met name het onderscheid tussen die laatste twee schijnt nogal belangrijk te zijn).
Met elke regel die ik lees voel ik me dommer en dommer, de frustratie wordt met de dag groter en m'n systeem is nu nog stééds niet zoalstie moet zijn.

Linux is geweldig, ik weet 't, maar ik snap d'r geen reet van. Wie oh wie wil deze fucktard ff aan 't handje nemen en 's GOED uitleggen wat ik nou wel en niet moet doen?
Ik begrijp ook dondersgoed dat jullie allemaal tijd tekort hebben en een aantal van jullie hebben al de nodige tijd in me gestoken om me door 'n paar dingen heen te helpen, maar ook dit was 'n kris-kras van informatie, waarbij ik op 'n gegeven moment maar op de automatische piloot opdrachten ben gaan opvolgen, zonder nog te snappen waar ik mee bezig was.
Ik durf het gewoonweg niet meer aan om maar wat te gaan proberen, trial-and-error is voor mij dé manier om m'n hele systeem te verneuken.
Ik kan namelijk niet eens herkennen óf er iets fout gaat, laat staan wat, maar m'n systeem is niet al te stabiel, en zo traag als dikke stront door 'n trechter.

De problemen waar ik mee zit, concreet:

1. Equo vs Emerge: ik krijg constant te horen dat je ze niet mag mengen, behalve als je weet wat je doet. Dat laatste is op mij overduidelijk NIET van toepassing :cry:
De wiki's betreffende beide PM's zijn op z'n zachtst gezegd niet op mongolen zoals ik gericht, zeer summier van opzet (geen verwijt!) en in voor mij té technisch Engels.
Het enige dat ik inmiddels doorheb (soort van) is het onderscheid tussen source en binary, maar daar houdt 't ook ver mee op.
Voorbeeldje: LMMS. Op de site: nieuwste versie is 0.4.3, versie in equo (niet geïnstalleerd) is 0.3.2-r2, versie in emerge (uiteraard ook niet geïnstalleerd) is dan weer 0.4.3. Normaal zou je dan zeggen 'installeer via emerge, dat is tenslotte de nieuwste versie', maar ik heb ook begrepen dat je, als je net zo weinig verstand van zaken hebt als ik, met je klauwen van emerge moet afblijven.
Output 'equo search lmms' en 'emerge --search lmms' op [Deleted]

2. Equo: camdriver installeren. Heb dit gedaan, trektie behalve qc-messenger-usb (of zoiets) ook nog 'n kernel tevoorschijn??? Na reboot zie ik die echter niet terug, maar volgens mij was 't 'n kernelnummer dat ik hier al had. Ook dat begrijp ik trouwens niet, bij opstarten zie ik twee verschillende kernelnummers, maar ik heb zelf niet aan kernels zitten prutsen. (Begrijp zelfs nog maar half wat 'n kernel nou precies doet, weet alleen dat 't vitaal is voor m'n compie dus ik blijf d'r met m'n fikken vanaf!) Cam doet 't overigens wel, dat dat me gelukt is verbaast me waarschijnlijk volgend jaar nóg...

3. Equo world (--pretend)
Ik zie eerst staan 'Packages involved: 176' en dan ineens zijn 't er 204? Bovendien zie ik in die lijst 'n paar keer 'n kernelnummer voorbijkomen dat ik niet eens draai (.27, terwijl ik boot in .28)
Verder heb ik al begrepen dat zo'n beetje het stomste dat je kunt doen, blind 'equo world' ingeven is, dus dat heb ik dan ook nog niet gedaan. Vraag is dan: wat moet ik dan wél doen?
(Ter info: 'equo update' gedaan, was allemaal in orde)
Output 'emerge world --pretend' op [Deleted]

4. Firefox: opstarten duurt 'n halve eeuw. Dit lijkt me met 'n dual core processor van 2 GHz niet normaal, of ik ben gek. Toegegeven, ook van hardware snap ik niks =)
Ow...en FF is me al 'n paar keer eruit geploft, gewoon ineens, boem, weg. Kan 't wel weer launchen, maar dat lijkt me niet de bedoeling. En niet dat ik 'n melding krijg 'Error zusenmezo', nee, gewoon pleite, terwijl ik met 'n compleet andere app bezig ben zie ik ineens FF uit de taskbar verdwijnen.
Nog zoiets: als ik gmail open zie ik 'n balkje: 'Additional plugins are required to display all the media on this page.' en een button 'Install Missing Plugins'.
Klik d'rop, venster opent: 'No suitable plugins were found.' Dit krijg ik ook maar niet opgelost, heb al overal geklikt en gezocht, maar ik kom er niet uit. Of die plugin nodig is om gmail te laten werken weet ik niet eens (zo lang heb ik dat account nog niet), maar dat gele balkje is verrekte irritant en doet mij geloven dat FF niet in orde is. Versie is trouwens 3.0.7.

5. Boot: ik wil graag de .28 kernel bovenaan in 't bootscherm (grub, geloof ik?), mocht ik ff niet zitten opletten tijdens boot (je hebt maar drie seconden ofzo) moetie natuurlijk wél de goeie kernel laden, maar ik heb geen idee hoe.

6. Nog meer, dat me effe niet meer te binnenschiet.Ik begin langzaamaan wanhopig te worden, ik weet niet meer waar ik het zoeken moet. Ik wil graag alles leren, misschien wel teveel tegelijk, misschien wel dingen die voor mij voor altijd en eeuwig te hoog gegrepen zullen blijken te zijn, maar op dit moment voel ik me als 'n kind van drie tussen 'n zootje professoren. (Kan ook wel kloppen, ik heb 't idee dat ik zo'n beetje de *enige* hier ben die *geen* 'kompjoetursaaiuns' heeft gestudeerd.) Het gevoel van 'Ik zal het nóóit snappen' wordt met de dag groter, en dan praten we godverboodonstevloekuh over 'n linuxdistro die, volgens de berichten, je oma van 85 en je neeffie van 5 nog kunnen installeren. Andere distro's hoef ik niet eens aan te beginnen op zo'n manier, en terug naar windhoos? Dan liever de lucht in!
Ik wil dit OS dolgraag behouden, goed leren kennen, en verspreiden, maar voor dat laatste is natuurlijk wel 'n vereiste dat ik de 'ontvanger' ondersteuning kan bieden.
En ja, meer dan alleen 'jfgi' of 'vraag maar op irc', ik wil 't zélf kunnen! Maar waar moet ik in godsnaam beginnen?Sorry voor het kinderachtige gejank, verwacht je niet van 'n volwassen vent, maar ik zit in het rationeel-vs-emotioneel scala nou eenmaal heel erg aan de rechterkant, zeker als ik de zaak niet meer in de hand heb :oops:
Ik heb dit trouwens met 'n reden op 't .nl forum geplaatst ipv het internationale: ik krijg toch 't liefste "les" in m'n moerstaal, ik heb gemerkt dat m'n Engels, hoewel goed, niet toereikend is als 't om dit soort technische zaken gaat. Eerst al die honderdduizend termen maar 's leren, denk ik...
Last edited by ReemZ on Fri Jan 27, 2012 22:18, edited 3 times in total.
Handtekening? Zeg...ik ga niet op m'n monitor schrijven!

ReemZ
Old Dear Hen
Posts: 701
Joined: Mon Oct 27, 2008 10:50
Location: Here! No, here! Over heeeeeeere!

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by ReemZ » Mon Mar 16, 2009 18:29

Poe...heel verhaal geworden, hoop maar dat ik de servers niet overbelast :mrgreen:
Kleine toevoeging nog, ik werk het liefst met CLI, krijg je tenminste nog output. Niet dat ik die altijd weet te interpreteren, maar 'n ander vast wel :lol:
GUI-based PM's als Spritz zal ik niet snel gebruiken, ik zie dan helemaal niet wat er gebeurt, Konsole is 'n stuk prettiger voor mijn behoorlijke gevoelige ogen en bovendien typ ik liever dan dat ik klik.
Plus, van CLI kan ik tenminste wat leren (hoop ik tenminste toch...)
@Joost: no offence, ik weet dat je je 'n slag in de rondte werkt aan dat ding, waarvoor respect! Maar geef mij jouw andere geesteskindje, equo, maar ;)
Handtekening? Zeg...ik ga niet op m'n monitor schrijven!

sjieke
Technological Hen
Posts: 321
Joined: Thu Mar 01, 2007 10:46
Location: Maldegem, Belgium

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by sjieke » Tue Mar 17, 2009 9:33

1. Equo vs Emerge
Zoals je al weet is equo binary en emerge source. Equo installeert programma's en libraries (ook pakketten of packages genoemd) over het algeem sneller en met minder problemen dan emerge. Emerge moet namelijk alles nog compileren van source naar instructies voor jou pc. Dit compileer process kan lang duren bij grote pakketten (zoals KDE) en er kunnen ook verschillende dingen fout gaan (meestal niet maar het kan, afhankelijk van hoe jou configuratie is). Als het compileren mislukt is, kan het pakket ook niet geinstalleerd worden en heb je toch wat kennis nodig om de fout weg te werken. Dit kun je alleen maar leren door veel te lezen en te proberen met mogelijks enkele herinstallaties tot gevolg.
Als je equo gebruikt dan hebben de sabayon devs dit reeds voor jou gedaan, wat het voor jou dus veel eenvoudiger maakt. Vandaar dat de suggestie meestal is om equo/entropy te gebruiken in plaats van emerge/portage. Dus je zou kunnen zeggen dat equo hetzelfde is als emerge maar reeds gecompileerd en getest op conflicten en eventuele andere problemen door de sabayon devs.
Waarom wordt er dan aangeraden om niet te mengen? Zoals je al gezien hebt kunnen emerge en equo verschillende versies bevatten. Emerge zal of dezelfde of een nieuwere versie hebben. Equo loopt namelijk een klein beetje achter doordat de sabayon devs het nog moeten compileren en testen in een 'sabayon' omgeving om zeker te zijn dat het voor hun gebruikers (equo) goed werkt.
Als je echter niet kan wachten tot de nieuwere versie in equo verschijnt en je via emerge de nieuwste versie installeert (nog niet in equo) zal dit in de meeste gevallen werken en alle nodige 'dependencies' zullen geupdate worden naar versies die mogelijks ook niet in equo zitten. Nadat je met emerge geinstalleerd hebt moet je equo vertellen wat je gedaan hebt zodat hij op de hoogte blijft van de juiste versie die op jou systeem staat. Als je daarna echter weer een update doet met equo zal deze proberen om die oude versie weer te installeren. Equo ziet namelijk dat de laatste versie beschikbaar bv versie 0.3 is, maar de geinstalleerde versie (via emerge) is 0.4. Equo zegt dan, dit klopt niet en kan voor problemen zorgen met andere pakketten, dus ik zal 'downgraden' naar 0.3, dan ben ik zeker dat alles nog werkt. Dit is te omzeilen door de juiste configuratie files aan te passen waarin je tegen equo kan zeggen dat hij dat specifiek pakket niet mag downgraden naar 0.3. Vandaar dat je dus moet weten waarmee je bezig bent. Je moet namelijk configuratie files wijzigen en zelf zeker zijn dat alles nog compatibel is met elkaar. Als je enkel equo gebruikt, dan gebeurt dit allemaal automatisch voor jou.

2. Equo: camdriver installeren
Een kernel is eigenlijk de 'core' van het volledige operating systeem. Zelfs windows heeft een 'kernel'. Een kernel bestaat grotendeels uit standaard ingebouwde drivers, maar soms moet je zelf een driver toevoegen, zoals voor je webcam. Deze drivers moeten samenwerken met de kernel, en daarom is het belangrijk dat ze gecompileert zijn voor de kernel die jij gebruikt. Daarvoor hebben alle drivers in equo op het einde van hun naam het kernel nummer staan (bv '#2.6.28'). Zo weet equo voor welke kernel die driver is. Soms installeert equo bij een update dezelfde kernel opnieuw. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de devs een paar ingebouwde drivers hebben toegevoegd.

3. Equo world (--pretend)
Eerst gaat equo op zoek naar alle pakketten waarvan hij een nieuwere versie heeft. Dit zijn die 176. Elk pakket heeft een aantal 'dependencies'. Dit zijn op pakketten die het origineel pakket nodig heeft. LMMS bijvoorbeeld heeft volgende dependencies

Code: Select all

 ## Dependencies:
>>    ##           [0] media-libs/alsa-lib
>>    ##           [0] >=media-libs/sdl-sound-1.0.1
>>    ##           [0] =x11-libs/qt-3.3*
>>    ##           [0] media-libs/libsdl
>>    ##           [0] media-libs/flac
>>    ##           [0] media-libs/libvorbis
>>    ##           [0] >=media-sound/jack-audio-connection-kit-0.99.0
>>    ##           [0] media-libs/libsamplerate:0
Dit zie je als je 'equo search lmms' uitvoert.
Een nieuwere versie kan ook een nieuwe dependencie hebben die nog niet op je pc geinstalleerd staat en dus ook geinstalleerd moet worden. Dit is het tweede aantal dat je ziet (204). Voor zover ik weet kan equo world geen kwaad. Je moet alleen in het ook houden of er een nieuwe kernel geinstalleerd wordt. Indien dit het geval is moet je soms sommige drivers opnieuw installeren zodat die werken met die nieuwe kernel.

4. Firefox: opstarten duurt 'n halve eeuw
Dit zou inderdaad niet zo lang mogen duren. Firefox updaten/herinstalleren met behulp van equo kan helpen.

5. Boot
Om de .28 kernel bovenaan te hebben moet je de file '/boot/grub/menu.lst' wijzigen. In deze file zie je de verschillende opstart mogelijkheden. Je kunt het blokje met de .27 en het blokje met .28 omwisselen en dan is de volgorde veranderd. Let er wel op dat je alle lijnen die bij elkaar horen bij elkaar laat staan, want anders krijg je een niet bootable systeem. Een ander alternatief is de default veranderen. Ergens vanboven staat er 'default=0'. Dit wil zeggen neem de eerste entry (computers tellen bijna altijd vanaf 0) als de gebruiker niets zelf selecteerd. Als je dit veranderd naar 'default=1', dan zal hij de 2de als default nemen.


Hopelijk helpt dit je een beetje vooruit. Als je nog vragen hebt stel je ze maar, ik zal mijn best doen om ze te beantwoorden voor zover mijn kennis rijkt.

ReemZ
Old Dear Hen
Posts: 701
Joined: Mon Oct 27, 2008 10:50
Location: Here! No, here! Over heeeeeeere!

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by ReemZ » Tue Mar 17, 2009 10:07

Enorm bedankt voor je uitleg! Heb er gelijk 'n mooi naslagwerkje bij :mrgreen:
Ik heb wel nog 'n paar vraagjes:
sjieke wrote:Voor zover ik weet kan equo world geen kwaad. Je moet alleen in het ook houden of er een nieuwe kernel geinstalleerd wordt. Indien dit het geval is moet je soms sommige drivers opnieuw installeren zodat die werken met die nieuwe kernel.
.......en als 'equo world --pretend' output oa het volgende bevat:

Code: Select all

>>  # (108/177) sys-kernel/linux-sabayon-2.6.27#2.6.27-sabayon >>> Sabayon Linux Official Repository
>> 	Versions:	 2.6.27 / 2.6.27-sabayon / 11 ===> 2.6.27 / 2.6.27-sabayon / 12
>> 	Action:		 Upgrade
terwijl ik .28 draai, geen probleem?
sjieke wrote:4. Firefox: opstarten duurt 'n halve eeuw
Dit zou inderdaad niet zo lang mogen duren. Firefox updaten/herinstalleren met behulp van equo kan helpen.
Done, launcht idd wel wat sneller, ben benieuwd of dat 'n lucky hit was of dat 't zo blijft ;)
Plugin-probleempje (gmail) is overigens nog steeds aanwezig. Heb de link in 't 'probeer-te-installeren' schermpje gevolgd, en in de site waar ik terecht kwam (FF plugin find ofzo) googletalk ingevuld, de naam van de vermiste plugin. Die blijkt echter nog experimental te zijn, zie https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... lk&cat=all
sjieke wrote:/boot/grub/menu.lst
Default aangepast naar 3 (ik moet het vierde menu-item hebben), wat me wel opviel is dat overal staat 'title ' (dus met spatie), behalve bij .28, dan staat er 'title=' (zonder spatie, maar nu met = teken). Zal niet veel uitmaken denk ik, booten heeftie keurig gedaan tot nu toe, ik heb nog geen reboot geprobeerd na het aanpassen van menu.lst.

Nogmaals bedankt!

Peace, ReemZ :D
Handtekening? Zeg...ik ga niet op m'n monitor schrijven!

sjieke
Technological Hen
Posts: 321
Joined: Thu Mar 01, 2007 10:46
Location: Maldegem, Belgium

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by sjieke » Tue Mar 17, 2009 13:02

ReemZ wrote: .......en als 'equo world --pretend' output oa het volgende bevat:

Code: Select all

>>  # (108/177) sys-kernel/linux-sabayon-2.6.27#2.6.27-sabayon >>> Sabayon Linux Official Repository
>> 	Versions:	 2.6.27 / 2.6.27-sabayon / 11 ===> 2.6.27 / 2.6.27-sabayon / 12
>> 	Action:		 Upgrade
terwijl ik .28 draai, geen probleem?
Normaal gezien is dit geen probleem. Voor zekerheid kun je het volgende doen.
Met

Code: Select all

eselect kernel list
kun je alle beschikbare kernels zien die geinstalleerd staan en ook welk momenteel gebruikt wordt.
Met

Code: Select all

eselect kernel set x
kun je de te gebruiken kernel voor je systeem configureren (deze moet hetzelfde zijn als die waarmee je opstart). De 'x' vervang je door het nummer dat je gevonden hebt in het vorige commando.
Na updates kun je dan verifieren of dit nog juist staat. Indien niet zet je het juist. Als het verkeerd stond kun je best de video drivers opnieuw installeren zodat het de juiste zijn voor jou kernel.
Na installatie van video drivers kun je best je de opengl settings controleren met

Code: Select all

eselect opengl list
en

Code: Select all

eselect opengl set
.
Voor nvidia moet het op nvidia staan, voor ati op ati en voor de rest op xorg-x11.

Ik vraag mij nu eigenlijk af waarom je nog een upate krijgt voor de .27 kernel terwijl je de .28 gebruikt. Anders de kernel setting (eselect kernel list) eerst controleren en goed zetten voor de .28 kernel en opnieuw 'equo update' en 'equo world --pretend' uitvoeren. Het kan zijn dat die er dan niet meer bijstaat.
Als je kernel instelling juist stond kan het zijn dat de update nog geinstalleerd wordt omdat je de .27 kernel nog altijd op je systeem hebt staan (ook al gebruik je hem niet). In dat geval zouden bovenstaande controles voldoende moeten zijn.

ReemZ
Old Dear Hen
Posts: 701
Joined: Mon Oct 27, 2008 10:50
Location: Here! No, here! Over heeeeeeere!

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by ReemZ » Tue Mar 17, 2009 19:20

elesect kernel/opengl geven allebei de goeie aan, dus daar hoef ik dan niet bang voor te zijn.

Heb 'equo world' maar 's opgestart en ik zie 'n paar interessante dingen voorbijkomen:

Code: Select all

>> ++ (32/206) >>> app-misc/sabayon-music-4-r1
>>  ## Unpacking package: app-misc:sabayon-music-4-r1~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## A new service will be installed: /etc/init.d/music
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: app-misc/sabayon-music-4-r1
>>  ## Updating database: app-misc/sabayon-music-4-r1
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
 * Song by: Pornophonique
 * Album: 8-bit lagerfeuer
 * Title: Rock 'n Roll Hall of Fame
 * Visit: http://www.jamendo.com/en/album/7505
>>  ## Updating {conf.d,init.d} mtime ...
>>  ## Cleaning: app-misc/sabayon-music-4-r1
Gaat er nu eindelijk 'n muziekje spelen tijdens boot? :D Dat werkte tot nu toe namelijk (nog) niet.

Code: Select all

>> ++ (40/206) >>> app-mobilephone/gnokii-0.6.27-r1
>>  ## Unpacking package: app-mobilephone:gnokii-0.6.27-r1~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
 * >>> SetUID: [chmod go-r] /usr/sbin/mgnokiidev ...                                                                          [ ok ]
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: app-mobilephone/gnokii-0.6.27-r1
>>  ## Updating database: app-mobilephone/gnokii-0.6.27-r1
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
 * Make sure the user that runs gnokii has read/write access to the device
 * which your phone is connected to.
 * The simple way of doing that is to add your user to the uucp group.
>>  ## Regenerating /etc/ld.so.cache
>>  ## Cleaning: app-mobilephone/gnokii-0.6.27-r1
Hmm...klinkt als Nokia...en daar heb ik d'r "toevallig" eentje van =)
Nou heb ik altijd wel via m'n usb-kabeltje en Konqueror files kunnen uitwisselen tussen foon en pc (muziek, foto's), heeft dit er iets mee te maken?
(En hoe kan ik zien of m'n user in de uucp group zit?)

Code: Select all

>> ++ (84/206) >>> media-libs/gst-plugins-bad-0.10.9
>>  ## Unpacking package: media-libs:gst-plugins-bad-0.10.9~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
 * Updating desktop mime database ...
 * Updating shared mime info database ...
>>  ## Installing package: media-libs/gst-plugins-bad-0.10.9
>>  ## Updating database: media-libs/gst-plugins-bad-0.10.9
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstinterleave.so - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstreplaygain.a - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstreplaygain.la - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstinterleave.a - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstinterleave.la - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstreplaygain.so - cannot overwrite
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
 * No GNOME 2 GConf schemas found
 * Updating desktop mime database ...
 * Updating shared mime info database ...
>>  ## Regenerating /etc/ld.so.cache
>>  ## Cleaning: media-libs/gst-plugins-bad-0.10.9

(...)

>> ++ (94/206) >>> media-plugins/elisa-plugins-good-0.5.30
>>  ## Unpacking package: media-plugins:elisa-plugins-good-0.5.30~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: media-plugins/elisa-plugins-good-0.5.30
>>  ## Updating database: media-plugins/elisa-plugins-good-0.5.30
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/python2.5/site-packages/elisa/plugins/__init__.py - cannot overwrite
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
>>  ## Cleaning: media-plugins/elisa-plugins-good-0.5.30
>> ++ (95/206) >>> media-plugins/elisa-plugins-bad-0.5.30
>>  ## Unpacking package: media-plugins:elisa-plugins-bad-0.5.30~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: media-plugins/elisa-plugins-bad-0.5.30
>>  ## Updating database: media-plugins/elisa-plugins-bad-0.5.30
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/python2.5/site-packages/elisa/plugins/__init__.py - cannot overwrite
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
>>  ## Cleaning: media-plugins/elisa-plugins-bad-0.5.30
>> ++ (96/206) >>> media-plugins/elisa-plugins-ugly-0.5.30
>>  ## Unpacking package: media-plugins:elisa-plugins-ugly-0.5.30~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: media-plugins/elisa-plugins-ugly-0.5.30
>>  ## Updating database: media-plugins/elisa-plugins-ugly-0.5.30
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Collision found during removal of /usr/lib/python2.5/site-packages/elisa/plugins/__init__.py - cannot overwrite
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
>>  ## Cleaning: media-plugins/elisa-plugins-ugly-0.5.30

(...)

>> ++ (205/206) >>> x11-themes/sabayon-artwork-4.0.95
>>  ## Unpacking package: x11-themes:sabayon-artwork-4.0.95~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: x11-themes/sabayon-artwork-4.0.95
>>  ## Updating database: x11-themes/sabayon-artwork-4.0.95
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/Sabayon40.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/hand2 - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Sabayon4/index.theme - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-800x600.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/menu_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-left-maximized.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-maximize-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/CREDITS - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/1600x1200.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/sb_right_arrow - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-shutdown.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-1024x768.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmallDoubleRound/metacity-1/maximize_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/close.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-close-pressed.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1600x1200.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-menu-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmall/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-menu-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/maximize.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/pixmaps/splash/gnome-splash.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/based_arrow_down - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-1280x1024.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-reboot-active.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmallDoubleRound/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-left-shaded-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-minimize-pressed.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/sb_h_double_arrow - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/fleur - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRoundedLessFramedIcon/metacity-1/menu-mur.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/copy - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/restore.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1400x1050.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmall/metacity-1/maximize_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-maximize-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/frame-bottom-mid-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-minimize-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRounded/metacity-1/menu-mur.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-800x600.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-mid-shaded-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/circle - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/luxisri.ttf - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRoundedLessFramed/metacity-1/menu-mur.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/left_ptr - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-language.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/based_arrow_up - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRoundedIcon/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-left-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-session-active.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1024x768.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-1680x1050.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-shutdown-prelight.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmall/metacity-1/metacity-theme-1.xml~ - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-reboot-prelight.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-right-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-maximize-pressed.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-menu-pressed.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-left-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-close-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/menu_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-mid-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/backgrounds/sabayonlinux.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmall/metacity-1/menu_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmall/metacity-1/minimize_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-reboot.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/menu.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1680x1050.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmallDoubleRound/metacity-1/close_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-close-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-left-shaded-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmallDoubleRound/metacity-1/metacity-theme-1.xml~ - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-session.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-mid-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/frame-bottom-right-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRounded/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/restore.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/frame-left-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/close.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRoundedLessFramedIcon/metacity-1/menu.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/question_arrow - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmall/metacity-1/close_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/left_ptr_watch - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-language-active.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/1024x768.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-right-shaded-unfocused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1280x800.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/sb_up_arrow - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/800x600.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/top_right_corner - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/metacity-theme-1.xml~ - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/menu.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-right-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmallDoubleRound/metacity-1/minimize_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/right_ptr - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/top_left_corner - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-1280x800.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/close_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/Thumbs.db - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/sb_v_double_arrow - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Murrina-CleanEyes/gtk-2.0/gtkrc - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/frame-right-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-1400x1050.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-1600x1200.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmallDoubleRound/metacity-1/restore_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-left-shaded-focuse.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/X_cursor - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/1280x800.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmall/metacity-1/restore_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/xterm - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1280x1024.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/button-minimize-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-right-shaded-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/watch - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1920x1200.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/crossed_circle - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/maximize.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/frame-bottom-left-focused.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/metacity-theme-1.xml~ - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/minimize.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/StormCloud/metacity-1/titlebar-right-maximized.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/verbose-1440x900.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/metacity-theme-1.xml~ - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/1440x900.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRoundedLessFramed/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRoundedLessFramedIcon/metacity-1/metacity-theme-1.xml - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/GdmGreeterTheme.desktop - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/1400x1050.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/hand1 - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-session-prelight.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedSmallDoubleRound/metacity-1/menu_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/1280x1024.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/sb_left_arrow - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/1680x1050.cfg - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /etc/splash/sabayon/images/silent-1440x900.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/BlendedDoubleRound/metacity-1/minimize.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-language-prelight.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/gdm/themes/Sabayon_Linux/icon-shutdown-active.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRoundedLessFramed/metacity-1/menu.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/MurrineRounded/metacity-1/menu.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/themes/Blended/metacity-1/close_small.png - cannot overwrite
>>  ## Collision found during removal of /usr/share/cursors/xorg-x11/entis/cursors/sb_down_arrow - cannot overwrite
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
>>  ## Cleaning: x11-themes/sabayon-artwork-4.0.95
Collision...botsing...is dit iets waar ik me druk om moet maken?

Hier begon Konsole 'n paar keer te piepen (letterlijk, as in geluid)

Code: Select all

>> ++ (135/206) >>> sys-boot/grub-0.97-r17
>>  ## Unpacking package: sys-boot:grub-0.97-r17~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
 *
 * To avoid automounting and autoinstalling with /boot,
 * just export the DONT_MOUNT_BOOT variable.
 *
 *
 * Your boot partition, detected as being mounted as /boot, is read-only.
 * Remounting it in read-write mode ...
 *
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: sys-boot/grub-0.97-r17
>>  ## Updating database: sys-boot/grub-0.97-r17
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
 * *** IMPORTANT NOTE: you must run grub and install
 * the new version's stage1 to your MBR. Until you do,
 * stage1 and stage2 will still be the old version, but
 * later stages will be the new version, which could
 * cause problems such as an unbootable system.
 * This means you must use either grub-install or perform
 * root/setup manually! For more help, see the handbook:
 * http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=10#grub-install-auto
 * Copying files from /lib/grub, /usr/lib/grub and /usr/share/grub to //boot/grub
/var/tmp/entropy/packages/x86/4/sys-boot:grub-0.97-r17~0.tbz2/portage/sys-boot/grub-0.97-r17/temp/environment: line 3042: 1278 Done          egrep -v '^[[:space:]]*(#|$|default|fallback|initrd|password|splashimage|timeout|title)' "${grub_config}"
   1279 Segmentation fault   | /sbin/grub --batch --device-map="${dir}"/device.map > /dev/null
 * Grub has been installed to //boot successfully.
 *
 * To interactively install grub files to another device such as a USB
 * stick, just run the following and specify the directory as prompted:
 *  emerge --config =grub-0.97-r17
 * Alternately, you can export GRUB_ALT_INSTALLDIR=/path/to/use to tell
 * grub where to install in a non-interactive way.
>>  ## Cleaning: sys-boot/grub-0.97-r17
Wederom: iets waar ik me druk om moet maken?

Dit zal wel geen probleem zijn, maar ik gooi het er voor de zekerheid maar bij:

Code: Select all

>> ++ (140/206) >>> x11-drivers/nvidia-drivers-180.37-r1#2.6.28-sabayon
>>  ## Unpacking package: x11-drivers:nvidia-drivers-180.37-r1#2.6.28-sabayon~1.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Reconfiguring OpenGL ...
Switching to xorg-x11 OpenGL interface...ln: creating symbolic link `./libGL.so': File exists
!!! Error: Failed to create //usr//lib/libGL.so
>>  ## Installing package: x11-drivers/nvidia-drivers-180.37-r1#2.6.28-sabayon
>>  ## Updating database: x11-drivers/nvidia-drivers-180.37-r1#2.6.28-sabayon
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Reconfiguring OpenGL ...
Switching to nvidia OpenGL interface... done
>>  ## Regenerating /etc/ld.so.cache
>>  ## Updating moduledb ...
>>  ## Running depmod ...
>>  ## Cleaning: x11-drivers/nvidia-drivers-180.37-r1#2.6.28-sabayon
Iemand die me gerust kan stellen? ;)

Code: Select all

>> ++ (164/206) >>> x11-drivers/xf86-input-virtualbox-2.1.4
>>  ## Unpacking package: x11-drivers:xf86-input-virtualbox-2.1.4~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: x11-drivers/xf86-input-virtualbox-2.1.4
>>  ## Updating database: x11-drivers/xf86-input-virtualbox-2.1.4
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
 * You need to edit the file /etc/X11/xorg.conf and set:
 *
 *   Driver "vboxmouse"
 *
 * in the Core Pointer's InputDevice section (Section "InputDevice")
 *
>>  ## Cleaning: x11-drivers/xf86-input-virtualbox-2.1.4

(...)

>> ++ (195/206) >>> x11-drivers/xf86-video-virtualbox-2.1.4
>>  ## Unpacking package: x11-drivers:xf86-video-virtualbox-2.1.4~0.tbz2
>>  ## Ebuild: pkg_preinst()
>>  ## Ebuild: pkg_prerm()
>>  ## Ebuild: pkg_postrm()
>>  ## Installing package: x11-drivers/xf86-video-virtualbox-2.1.4
>>  ## Updating database: x11-drivers/xf86-video-virtualbox-2.1.4
>>  ## Cleaning old package files...
>>  ## Ebuild: pkg_postinst()
 * You need to edit the file /etc/X11/xorg.conf and set:
 *
 *  Driver "vboxvideo"
 *
 * in the Graphics device section (Section "Device")
 *
>>  ## Cleaning: x11-drivers/xf86-video-virtualbox-2.1.4
Section "InputDevice" ontbreekt geheel in xorg.conf, probleem of niet?
Section "Device" geeft Driver "nvidia", weet ff niet of ik dat moet laten staan of veranderen in vboxvideo (geen idee wat dat is namelijk)Goed, dat was weer 'n boek, 'equo world' is klaar, 36 conf files needing update =)
Tijd voor 'equo conf info' denk ik............done:

Code: Select all

Sm0kerZ-ParadiZe ~ # equo conf info
>> @@ These are the files that would be updated:
>> (1) file: /etc/mplayer/mplayer.conf
>> (2) file: /etc/skel/.kde3.5/share/config/kdeglobals
>> (3) file: /etc/skel/.config/xfce4/xfkc/xfkcrc
>> (4) file: /etc/skel/.mozilla/firefox/uq3g6doz.default/prefs.js
>> (5) file: /etc/skel/.ooo-2.0/user/registry/data/org/openoffice/Setup.xcu
>> (6) file: /etc/skel/.emerald/theme/theme.ini
>> (7) file: /etc/hal/fdi/policy/10-ntfs3g.fdi
>> (8) file: /etc/ardour2/ardour.menus
>> (9) file: /etc/ardour2/ardour2_ui_light.rc
>> (10) file: /etc/ardour2/ardour-sae.menus
>> (11) file: /etc/ardour2/ardour2_ui_dark.rc
>> (12) file: /etc/ardour2/mnemonic-us.bindings
>> (13) file: /etc/init.d/rpc.statd
>> (14) file: /etc/init.d/NetworkManager
>> (15) file: /etc/init.d/git-daemon
>> (16) file: /etc/init.d/nfs
>> Automerging file: /etc/init.d/._cfg0000_nfsmount
>> (17) file: /etc/gconf/schemas/gnome-volume-manager.schemas
>> (18) file: /etc/gconf/schemas/pointer-capture-applet.schemas
>> (19) file: /etc/gconf/schemas/notification-daemon.schemas
>> (20) file: /etc/gconf/schemas/tomboy.schemas
>> (21) file: /etc/xdg/autostart/gnome-volume-manager.desktop
>> (22) file: /etc/conf.d/git-daemon
>> (23) file: /etc/scim/config
>> (24) file: /etc/splash/sabayon/1600x1200.cfg
>> (25) file: /etc/splash/sabayon/1024x768.cfg
>> (26) file: /etc/splash/sabayon/1280x1024.cfg
>> (27) file: /etc/splash/sabayon/800x600.cfg
>> (28) file: /etc/splash/sabayon/1440x900.cfg
>> (29) file: /etc/splash/sabayon/1400x1050.cfg
>> (30) file: /etc/splash/sabayon/1680x1050.cfg
>> (31) file: /etc/splash/sabayon/1280x800.cfg
>> (32) file: /etc/dbus-1/system.d/NetworkManager.conf
>> (33) file: /etc/dbus-1/system.d/pommed.conf
>> (34) file: /etc/X11/gdm/Xsession
>> (35) file: /etc/X11/gdm/Init/Default
>> (1) [auto:False] file: 1
>> (2) [auto:False] file: 2
>> (3) [auto:False] file: 3
>> (4) [auto:False] file: 4
>> (5) [auto:False] file: 5
>> (6) [auto:False] file: 6
>> (7) [auto:False] file: 7
>> (8) [auto:False] file: 8
>> (9) [auto:False] file: 9
>> (10) [auto:False] file: 10
>> (11) [auto:False] file: 11
>> (12) [auto:False] file: 12
>> (13) [auto:False] file: 13
>> (14) [auto:False] file: 14
>> (15) [auto:False] file: 15
>> (16) [auto:False] file: 16
>> (17) [auto:False] file: 17
>> (18) [auto:False] file: 18
>> (19) [auto:False] file: 19
>> (20) [auto:False] file: 20
>> (21) [auto:False] file: 21
>> (22) [auto:False] file: 22
>> (23) [auto:False] file: 23
>> (24) [auto:False] file: 24
>> (25) [auto:False] file: 25
>> (26) [auto:False] file: 26
>> (27) [auto:False] file: 27
>> (28) [auto:False] file: 28
>> (29) [auto:False] file: 29
>> (30) [auto:False] file: 30
>> (31) [auto:False] file: 31
>> (32) [auto:False] file: 32
>> (33) [auto:False] file: 33
>> (34) [auto:False] file: 34
>> (35) [auto:False] file: 35
>> @@ Unique files that would be update:        35
>> @@ Unique files that would be automerged:      0
De typische n00b-vraag ligt hier voor de hand: geeft 'equo conf info' niet alleen informatie, zonder verder iets aan te passen? Ik zie namelijk één file ge-automerged (wat 'n Nederlands weer!) worden...
En dé n00b-vraag van de week: 'equo conf update': doen of niet doen? :p

Zo, tijd om 'n fakkel te bouwen, die heb ik wel weer verdiend :mrgreen:
Handtekening? Zeg...ik ga niet op m'n monitor schrijven!

sjieke
Technological Hen
Posts: 321
Joined: Thu Mar 01, 2007 10:46
Location: Maldegem, Belgium

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by sjieke » Wed Mar 18, 2009 8:39

ReemZ wrote: Gaat er nu eindelijk 'n muziekje spelen tijdens boot?
Voor zover ik weet heb je alleen een muziekje bij de liveDVD. Eens geinstalleerd is dit niet meer.

Gnokii is een command-line progje waarmee je kan communiceren met je telefoon. Je kan al je contacten opvragen, smsjes verzenden vanop je pc via je gsm, enz. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar meer info kun je misschien vinden op google en op de Gnokii website.

Over die collisions zou ik mij geen zorgen maken. Wat ze precies betekenen weet ik niet 100% zeker, maar mijn vermoeden is dat hij files van een oude versie probeert op te kuisen, maar dit lukt niet doordat ze gebruikt worden door het systeem of de nieuwe versie deze files ook nog nodig heeft.

Als het nodig is om grub opnieuw te installen in je MBR komt er voor zover ik al gezien heb een melding hier op het forum. Bij overgang van 3.5 naar 4.0 was dit nodig, maar voor deze update dus niet.

Als je een NVidia kaart hebt moet je je geen zorgen maken over het lijntje

Code: Select all

>>  ## Reconfiguring OpenGL ...
Switching to xorg-x11 OpenGL interface...ln: creating symbolic link `./libGL.so': File exists
!!! Error: Failed to create //usr//lib/libGL.so
Een beetje later staat er namelijk

Code: Select all

>>  ## Reconfiguring OpenGL ...
Switching to nvidia OpenGL interface... done
Dus je opengl setting staat terug op nvidia. Hier kan je weer 'eselect opengl' gebruiken om te controleren en corrigeren indien nodig.

Voor de virtual-box drivers moet je je ook geen zorgen maken. Deze worden alleen gebruikt als je installeert in een virtuele omgeving van virtual-box.

Voor het updaten van de configfiles gebruik ik altijd 'Spritz' ipv 'equo'. Daar heb je de mogelijkheid om te zien wat er gewijzigd is. Ik controleer meestal alleen de files van programma's die ik gebruik, want soms geraak je anders je custom instellingen kwijt bij een auto-merge. Ook opletten voor configuratie files zoals 'localhost', 'hwclock', 'hosts'.
Best altijd eens kijken wat hij veranderd. Als er files zijn waarvan je het origneel wil houden verwijder je de versie die je in 'Spritz' ziet door daar de delete knop te gebruiken. De rest kan je laten auto-mergen. Als ik eens vluchtig over je files kijk denk ik niet dat er bij zitten die je wilt houden. Best zelf ook eens controleren natuurlijk.

ReemZ
Old Dear Hen
Posts: 701
Joined: Mon Oct 27, 2008 10:50
Location: Here! No, here! Over heeeeeeere!

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by ReemZ » Wed Mar 18, 2009 12:01

sjieke wrote:Voor zover ik weet heb je alleen een muziekje bij de liveDVD. Eens geinstalleerd is dit niet meer.
Hmm...jammer =)
Tijdens boot van live-dvd deedtie 't ook niet, trouwens...
sjieke wrote:Gnokii is een command-line progje waarmee je kan communiceren met je telefoon. Je kan al je contacten opvragen, smsjes verzenden vanop je pc via je gsm, enz. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar meer info kun je misschien vinden op google en op de Gnokii website.
Shit...N95 not supported :scratch:
sjieke wrote: (...) je opengl setting staat terug op nvidia. Hier kan je weer 'eselect opengl' gebruiken om te controleren en corrigeren indien nodig.
Hmm...'eselect opengl list' stond keurig op nvidia, 'eselect kernel list' (gelijk maar gechecked, als je tóch bezig bent...) stond op .27 =)
Teruggezet op .28 uiteraard...
sjieke wrote:Voor het updaten van de configfiles gebruik ik altijd 'Spritz' ipv 'equo'. Daar heb je de mogelijkheid om te zien wat er gewijzigd is. Ik controleer meestal alleen de files van programma's die ik gebruik, want soms geraak je anders je custom instellingen kwijt bij een auto-merge. Ook opletten voor configuratie files zoals 'localhost', 'hwclock', 'hosts'.
Best altijd eens kijken wat hij veranderd. Als er files zijn waarvan je het origneel wil houden verwijder je de versie die je in 'Spritz' ziet door daar de delete knop te gebruiken. De rest kan je laten auto-mergen. Als ik eens vluchtig over je files kijk denk ik niet dat er bij zitten die je wilt houden. Best zelf ook eens controleren natuurlijk.
Ik was ff vergeten dat 'equo conf update' ook keurig de mogelijkheid geeft per conffile de verschillen te bekijken =)

Inmiddels is 't gebeurd, ben 's benieuwd!Sjieke, enorm bedankt! Moest er nog eens iemand zeggen dat Belgen dom zijn, "corrigeer" ik 'm :mrgreen:
Handtekening? Zeg...ik ga niet op m'n monitor schrijven!

ReemZ
Old Dear Hen
Posts: 701
Joined: Mon Oct 27, 2008 10:50
Location: Here! No, here! Over heeeeeeere!

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by ReemZ » Thu Mar 19, 2009 17:53

OK, na nog wat spieken in 'equo --help' vond ik nog deptest en libtest, met het volgende resultaat: http://www.sabayonlinux.org/pastie/784
Ik zie 'n lijstje "Not matched" staan, is 't nu de bedoeling dat ik die libs zelf (her)installeer ('equo install'???) of heeft libtest dat al voor me opgelost?
Handtekening? Zeg...ik ga niet op m'n monitor schrijven!

sjieke
Technological Hen
Posts: 321
Joined: Thu Mar 01, 2007 10:46
Location: Maldegem, Belgium

Re: Package Managers en andere mysteries...

Post by sjieke » Thu Mar 19, 2009 18:53

Als ik het mij goed herinner meen ik ergens op het forum eens gelezen te hebben dat dit normaal is. Wat het verschil is tussen 'Matched' en 'Not matched' weet ik ook niet goed. Ik vermoed dat dit libraries zijn die hij niet kan 'matchen' op een pakket dat met equo geinstalleerd wordt. Ik heb dit ook op mijn systeem en dit zorgt voor geen problemen. Als je zekerheid wilt zou ik het eens vragen op het engelse forum...

Post Reply