Pb with grub-mkconfig

Discussions Regarding Software

Moderator: Moderators

Post Reply
manifesto
Growing Hen
Posts: 192
Joined: Mon Jul 19, 2010 22:21

Pb with grub-mkconfig

Post by manifesto » Sun Oct 07, 2012 21:10

Hi,
grub-mkconfig is not working properley since some time.
Actually it is not setting root= or real_root= on linux line.
So on boot it is stopping after initramfs boot asking for root device. I enter it (/dev/sda9) and it's going ok.
I could add it manually in grub.cfg but it is annoying me.
I have several distro and it is working for non sabayon one.

Code: Select all

sabayon ~ # grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub.cfg ...
Found background: /boot/grub/default-splash.png
Found linux image: /boot/kernel-genkernel-x86_64-3.5.0-sabayon
Found initrd image: /boot/initramfs-genkernel-x86_64-3.5.0-sabayon
Found linux image: /boot/kernel-genkernel-x86_64-3.3.0-sabayon
Found initrd image: /boot/initramfs-genkernel-x86_64-3.3.0-sabayon
Found Arch on /dev/sda10
Found Debian GNU/Linux (wheezy/sid) on /dev/sda7
Found Ubuntu 12.04.1 LTS (12.04) on /dev/sda8
done
For exemple result is :

Code: Select all

sabayon ~ # egrep -w linux /boot/grub/grub.cfg  | grep /boot | grep -v menu
linux   /boot/kernel-genkernel-x86_64-3.5.0-sabayon ro pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 resume=/dev/sda6 
linux   /boot/kernel-genkernel-x86_64-3.3.0-sabayon ro pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 resume=/dev/sda6 
linux /boot/vmlinuz-linux root=/dev/sda10
linux /boot/vmlinuz-3.6-0.towo-siduction-amd64 root=UUID=012cd020-c11c-4728-8945-5a2f837927b7 ro quiet
linux /boot/vmlinuz-3.2.0-31-generic root=/dev/sda8 ro quiet splash $vt_handoff
The 2 first line are sabayon (without root arg which fail to boot) and others (in order arch/siduction/ubuntu) which have the root=... that boot ok.

Result is :

Code: Select all

menuentry 'Sabayon GNU/Linux, with Linux x86_64-3.5.0-sabayon' --class sabayon --class gnu-linux --class gnu --class os {
        load_video
        insmod gzio
        insmod part_msdos
        insmod ext2
        set root='hd0,msdos9'
        if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
          search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos9 --hint-efi=hd0,msdos9 --hint-baremetal=ahci0,msdos9 --hint='hd0,msdos9'  2d8fd1f1-27b0-4a48-a4ff-fc9ce87c31bc
        else
          search --no-floppy --fs-uuid --set=root 2d8fd1f1-27b0-4a48-a4ff-fc9ce87c31bc
        fi
        echo    'Loading Linux x86_64-3.5.0-sabayon ...'
        linux   /boot/kernel-genkernel-x86_64-3.5.0-sabayon ro pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 resume=/dev/sda6
        echo    'Loading initial ramdisk ...'
        initrd  /boot/initramfs-genkernel-x86_64-3.5.0-sabayon
}
I did custom this line from /etc/default/grub :

Code: Select all

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 resume=$(swapon -s | grep '/dev/sd.[0-9]' -o)"
As it finds the boot device (mdos9 above) why doesnt it add the root line ??

Fitzcarraldo
Sagely Hen
Posts: 8218
Joined: Sat Mar 10, 2007 5:40
Location: United Kingdom
Contact:

Re: Pb with grub-mkconfig

Post by Fitzcarraldo » Fri Oct 12, 2012 8:25

I suggest you file a bug report. To do that, click on the link 'Bugs' at the top right of this page.

paddlaren
Baby Hen
Posts: 8
Joined: Sun Aug 28, 2011 7:30

Re: Pb with grub-mkconfig

Post by paddlaren » Wed Nov 21, 2012 13:12

Hi!

I have the same problem on one of my machines. It is a Acer eeePc.

This is also the only machine adopted for Window 7 (i.e. the only machine not home made) with UEFI or EFI boot. It cannot boot on a standard ISO Linux so I had to install sabayon the Gentoo way (and I liked it). There where some initial problems but after a full reinstall and I had to make a replay (Sabayonish emerge --empty-tree).

The entire system but the linux-args in grub.cnf is working properly as it seems.

@manifesto, Did you file a bug report for this?

Post Reply