2.6.39-r9 revision:1 fails to assemble raid (mdadm) [Solved]

Discussions Regarding Software

Moderator: Moderators

2.6.39-r9 revision:1 fails to assemble raid (mdadm) [Solved]

Postby LazyGentooGuy » Wed Jul 27, 2011 16:59

Opening this topic to get some more eyes on the problem; related bug has been opened: http://bugs.sabayon.org/show_bug.cgi?id=2573

Since updating to kernel 2.6.39-r9 revision:1 (also present in revision:2) Sabayon is failing to boot because it's not correctly auto-assembling the RAID device (mdadm). Last working config is kernel 2.6.39-r9 revision:0

I have run into the same problem on two different machines running /boot and / in software RAID-1.

Upon boot, it fails with:
Code: Select all
>> Mounting root...
>> Using mount -t auto -o ro
mount: mounting /dev/md1 on /newroot failed: No such file or directory
!! Could not mount specified ROOT, try again
!! Could not find the root block device in .
   Please specify another value or: press Enter for the same, type "shell" for
a shell, or "q" to skip...
root block device() ::


When I drop to the busybox shell, I am able to manually assemble the devices:
Code: Select all
# cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4] [multipath] [faulty]   
unused devices: <none>
# mdadm --examine --scan
# mdadm --examine --scan > /etc/mdadm.conf
# mdadm --assemble --scan
# cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4] [multipath] [faulty]
md4 : active raid0 sda7[0] sdb7[1]
      173034496 blocks 512k chunks
     
md3 : active raid1 sda6[0] sdb6[1]
      536870848 blocks [2/2] [UU]
     
md2 : active raid1 sda5[0] sdb5[1]
      16777152 blocks [2/2] [UU]
     
md1 : active raid1 sda3[0] sdb3[1]
      67108800 blocks [2/2] [UU]
     
md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[1]
      1048512 blocks [2/2] [UU]
     
unused devices: <none>
# exit
root block device() :: /dev/md1
... now normal bootup starts and completes successfully ...


Curiously, if I don't do mdadm --examine --scan > /etc/mdadm.conf first and just try mdadm --assemble --scan I get a whole bunch of strangely named devices that shouldn't exist, and with the incorrect member devices:
Code: Select all
mdadm: WARNING /dev/sdb7 and /dev/sdb appear to have very similar superblocks.
      If they are really different, please --zero the superblock on one
      If they are the same or overlap, please remove one from the
      DEVICE list in mdadm.conf.
mdadm: /dev/md/3_0 has been started with 1 drive (out of 2).
mdadm: /dev/md/2_0 has been started with 1 drive (out of 2).
mdadm: /dev/md/1_0 has been started with 1 drive (out of 2).
mdadm: /dev/md/0_0 has been started with 1 drive (out of 2).
mdadm: /dev/md/4_0 exists - ignoring
mdadm: /dev/md123 has been started with 2 drives


Has anyone else run into this issue? Any ideas?
Last edited by LazyGentooGuy on Sun Aug 07, 2011 5:29, edited 1 time in total.
LazyGentooGuy
Baby Hen
 
Posts: 10
Joined: Fri Dec 17, 2010 9:09
Location: Austin, TX

Re: 2.6.39-r9 revision:1 fails to auto-assemble sw raid (mda

Postby mik6 » Thu Jul 28, 2011 13:30

I had what maybe the same problem.
I have a Software Raid installed.Created by the the Sabayon installer (Ananconda).
Monday nite, I did the updates which included the new revision of 2.6.39 r9. Tuesday morning I get the message:
Cannot find the boot device.
Since I don't have the knowledge of command line. I booted the live dvd Downloaded the last daily Iso and reinstallled.
Did the upgrade and now running kernel 3.0r4
mik6
Baby Hen
 
Posts: 14
Joined: Tue Mar 20, 2007 0:29
Location: Canada

Re: 2.6.39-r9 revision:1 fails to auto-assemble sw raid (mda

Postby LazyGentooGuy » Thu Aug 04, 2011 10:08

FYI - revision:3 for 2.6.39-r9 resolved the issue; once I updated to that kernel release I was able to boot successfully from my RAID-1 volume
LazyGentooGuy
Baby Hen
 
Posts: 10
Joined: Fri Dec 17, 2010 9:09
Location: Austin, TX

Re: 2.6.39-r9 revision:1 fails to auto-assemble sw raid (mda

Postby lxnay » Sat Aug 06, 2011 17:07

Then mark it as [Solved]
Image
Join us on IRC (chat.freenode.net #sabayon or WebChat)
Submit bugs to our Bug Tracker
Follow me on Twitter
Add me on Facebook
Add me on Google+
lxnay
Land Owner
 
Posts: 3595
Joined: Thu Oct 13, 2005 23:16
Location: Italy

Re: 2.6.39-r9 revision:1 fails to assemble raid (mdadm) [Sol

Postby LazyGentooGuy » Sun Aug 07, 2011 5:30

Word - now [Solved]
LazyGentooGuy
Baby Hen
 
Posts: 10
Joined: Fri Dec 17, 2010 9:09
Location: Austin, TX


Return to Software in General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest