64-bit or 32-bit confusion

Discussion in general that pertains to Sabayon Linux - Must Pertain to Sabayon Linux

Moderator: Moderators

Post Reply
ThrnClwn
Young Hen
Posts: 37
Joined: Sun Oct 15, 2006 14:01
Location: Earth

64-bit or 32-bit confusion

Post by ThrnClwn » Mon Oct 16, 2006 14:24

I downloaded SL from the SL homepage. I am very sure I did not download the 64-bit version, but still in my control center it says so-- x86_64. And I don't think my motherboard supports 64-bit -- well, maybe, it says something about being optimized for both.

But if the case is so, that I am using the 64-bit version, is it possible to upgrade (or downgrade) to 32-bit?

kolsyra
Young Hen
Posts: 36
Joined: Sun Oct 08, 2006 14:31
Location: Sweden

Post by kolsyra » Mon Oct 16, 2006 17:35

64bit won't boot if you have a 32bit processor so you will definatly notice.

ThrnClwn
Young Hen
Posts: 37
Joined: Sun Oct 15, 2006 14:01
Location: Earth

Post by ThrnClwn » Mon Oct 16, 2006 17:55

I just read my mother boards manual, it says it has support for 64-bit.

Godt å se at det flere personer fra skandinavia her! :)

Dark_MaGe
Your Farmer
Posts: 1699
Joined: Thu Jun 29, 2006 8:19
Location: Catania Italy
Contact:

Post by Dark_MaGe » Mon Oct 16, 2006 20:19

actually you have to check the CPU...not the motherboard...

wolfden
Sharecropper
Posts: 9051
Joined: Sat Jan 14, 2006 0:55
Location: Midwest USA
Contact:

Post by wolfden » Mon Oct 16, 2006 20:55

ThrnClwn wrote:I just read my mother boards manual, it says it has support for 64-bit.

Godt å se at det flere personer fra skandinavia her! :)
try running this command

# uname -a

that should spit out some really nice info for ya - post the output

ThrnClwn
Young Hen
Posts: 37
Joined: Sun Oct 15, 2006 14:01
Location: Earth

Post by ThrnClwn » Mon Oct 16, 2006 21:48

Code: Select all

Linux theroom 2.6.18-gentoo #1 SMP Tue Sep 26 11:34:30 UTC 2006 x86_64 Intel(R) Celeron(R) CPU 2.80GHz GenuineIntel GNU/Linux

SteveyDevey
Baby Hen
Posts: 8
Joined: Thu Nov 30, 2006 3:54

Post by SteveyDevey » Thu Nov 30, 2006 4:30

ThrnClwn wrote:

Code: Select all

Linux theroom 2.6.18-gentoo #1 SMP Tue Sep 26 11:34:30 UTC 2006 x86_64 Intel(R) Celeron(R) CPU 2.80GHz GenuineIntel GNU/Linux
It looks like your chip is a 64bit chip, and the control center may just be reporting that. You may certainly have the 32bit version of the operating system, but that isn't a problem, since it will run on a 64bit chip.

Post Reply