Page 6 of 6

Re: Sound pops and cracks

Posted: Fri Jul 26, 2019 10:24
by msdobrescu
Hello, any news on the matter?
Stupot, does it happen to have some USB bridge cards in some disk enclosure connected to the PC and powered on when the pops occur?
I have two, on a different controller than the soundcard, but playing from the two bridge cards.
The cards are based on JMicron chips, that had an old firmware, I call those "first generation firmware".
They had an issue I've found lately - could not support larger than 4TB disks unless the firmware was upgraded to a "second generation firmware".
After this, the pops disappeared.

Off topic, being JMS539 chips, have a sleep timer, that render the devices in an unrecoverable state, until the power down and on again, but I was lucky enough to solve the problem with the cards manufacturer (Lycom) that worked side by side with me and insisted to JMicron to get a "sleepless" firmware, despite the chips end of life was declared 4 years ago by JMicron.
I've seen a lot of trouble with these chips, and newer, regarding this sleep policy (probably due to the new environmental laws, but incorrectly applied technically speaking, IMHO). I hope you'll have the same chance with yours too, if it's the case.
For an idea, look here:
https://www.smartmontools.org/wiki/Supp ... SB-Devices
https://www.smartmontools.org/ticket/552

Re: Sound pops and cracks

Posted: Tue Aug 13, 2019 14:38
by Stupot
I happened across this article today and I'm hopeful, because it matches my system specs (AMD, Ryzen, X370). Not sure if you'll fall into the same boat. https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... t-Audio-WA

Re: Sound pops and cracks

Posted: Sun Sep 15, 2019 10:49
by msdobrescu
I didn't have any issues lately, seems that it is fixed.

Re: Sound pops and cracks

Posted: Thu Oct 03, 2019 17:01
by msdobrescu
Wrong! It's back!
Stupot, can you confirm?
I did not change any hardware, I've only updated the system.

Re: Sound pops and cracks

Posted: Fri Oct 25, 2019 18:57
by msdobrescu
The pops are now unbearable. It does not matter the volume, the pops are at maximum!
What fixed them for a while? Why are they back? Is it a regression?

Re: Sound pops and cracks

Posted: Fri Oct 25, 2019 20:15
by Stupot
Interesting. I actually haven't heard any for a while. But it's hard to even recall if I made a tweak that helped or not. I was trying lots of random things and it's been a while....

Mine could have been fixed by the article I mentioned previously. The timing lines up, but I can't say for sure.

Re: Sound pops and cracks

Posted: Fri Oct 25, 2019 20:22
by msdobrescu
Yeah, the same, I don't remember what fixed it. I've tried lots and seemed to work out of the blue. And so came back. Possibly some upgrade overwrote some file... I wish I could reset the setup somehow. As freshly installed. But I don't even know what packages are involved. Or what driver, if there's any. It's a pain.

Re: Sound pops and cracks

Posted: Sat Nov 02, 2019 20:33
by msdobrescu
Stupot, could you please share some settings?

Re: Sound pops and cracks

Posted: Wed Nov 06, 2019 0:23
by Stupot
I just looked, and I don't have any special settings in /etc/pulse/daemon.conf like I had previously tried. I never attempted to change any kernel parameters or compiling anything special. I think my issue was most likely addressed with the workaround implemented for AMD Ryzen systems that I linked in the phoronix article, and nothing that I ever did.

Re: Sound pops and cracks

Posted: Wed Nov 06, 2019 18:03
by msdobrescu
Thanks. I don't have an AMD, but it seems to be less aggressive lately.
I'm baffled.