In my tests, Kernels 3.9.2... not works on ATI [Solved]

Issues Related to Hardware (Sound, Video, Printers, Scanners, Webcams, Touchpads, Keyboards, Sensors, Drives, GRUB, etc.)

Moderator: Moderators

In my tests, Kernels 3.9.2... not works on ATI [Solved]

Postby albfneto » Tue May 21, 2013 23:43

See this post:

https://forum.sabayon.org/viewtopic.php?f=56&t=28808

It solves the problem of the Drivers ATI in Sabayon, but, in the last upgrades, Kernel is changed to 3.9.3...
Drivers ATI no more work, even when re-installed and reconfigured.

In my comp, a Phenon 8 cores, it was necessary to return, downgrade to kernel 3.8, then mask the new kernels.

If you is using the drivers ATI Catalyst, not upgrade the Kernel.
Last edited by albfneto on Mon May 27, 2013 23:05, edited 1 time in total.
ALBERTO FEDERMAN NETO
albfneto
[email protected]
Favorite Distros: Sabayon, Gentoo, Mageia and OpenSUSE
User avatar
albfneto
Sagely Hen
 
Posts: 1711
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:15
Location: Ribeirão Preto City, São Paulo State, Brazil

Re: In my tests, Kernels 3.9.2 and 3.9.3 not works on ATI.

Postby lxnay » Tue May 21, 2013 23:46

What do you mean with "not works"? What is the error?
Image
Join us on IRC (chat.freenode.net #sabayon or WebChat)
Submit bugs to our Bug Tracker
Follow me on Twitter
Add me on Facebook
Add me on Google+
lxnay
Land Owner
 
Posts: 3595
Joined: Thu Oct 13, 2005 23:16
Location: Italy

Re: In my tests, Kernels 3.9.2 and 3.9.3 not works on ATI.

Postby albfneto » Wed May 22, 2013 0:03

Ciao, Fabio!

in the boot, begin of the boot, verbose, message said "firmware r600-HD-4000" not found.

after boot and login screen, KDM, normal... Logged, Kde opens... then

3D effects all disabled, 3D acceleration also disabled, resolution turned to very low.... re-install drivers not solve.

the unique message is graphical, below, since X not "closed", X works, but without acceleration.

When try to reactivate the kwin effects: all effects disabled due to a not clearly detected hardware error

re-install drivers and reconfigure then as in the Post cited, not solve.
In the Post itself, is there a message that the drivers not works in kernels more recent than 3.8.
this is confirmed by me.
dowgrade to kernel 3.8, reinstall drivers, and drivers working good...
Last edited by albfneto on Wed May 22, 2013 0:08, edited 1 time in total.
ALBERTO FEDERMAN NETO
albfneto
[email protected]
Favorite Distros: Sabayon, Gentoo, Mageia and OpenSUSE
User avatar
albfneto
Sagely Hen
 
Posts: 1711
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:15
Location: Ribeirão Preto City, São Paulo State, Brazil

Re: In my tests, Kernels 3.9.2 and 3.9.3 not works on ATI.

Postby lxnay » Wed May 22, 2013 0:07

I need logs!
I am not interested in the effects, i want to see the cause!
Image
Join us on IRC (chat.freenode.net #sabayon or WebChat)
Submit bugs to our Bug Tracker
Follow me on Twitter
Add me on Facebook
Add me on Google+
lxnay
Land Owner
 
Posts: 3595
Joined: Thu Oct 13, 2005 23:16
Location: Italy

Re: In my tests, Kernels 3.9.2 and 3.9.3 not works on ATI.

Postby anomaly65 » Mon May 27, 2013 0:02

Hi albfneto,

Your message included ""firmware r600-HD-4000" not found" --
question, is your card an HD5000 or newer card? Older cards aren't supported by the current ati-drivers.

Second, I updated the post mentioned, as I did a fresh install of 13.04 and got the blinking cursor in the upper left corner error. Perhaps not the same error, but an interesting work around is now mentioned in the first post. It might help, it might not, but is simple and worth a try.

If you could provide info on your card, it might help us help you 8)

Code: Select all
lspci |grep VGA
should return good info on the exact chip/model of the ati card your using. Care to share?

Thanks and good luck!!
andy
--
Use handrails on stairs. A nasty fall face first changes your point of view quickly, and mine permanently :-)
anomaly65
Advanced Hen
 
Posts: 298
Joined: Sat Nov 17, 2007 15:37

Re: In my tests, Kernels 3.9.2 and 3.9.3 not works on ATI.

Postby joost » Mon May 27, 2013 8:18

To me it looks like the nomodeset kernel parameter gets ignored.

I still didn't have time to properly test this.
joost
Sagely Hen
 
Posts: 2574
Joined: Fri Nov 17, 2006 12:11
Location: The Netherlands

Re: In my tests, Kernels 3.9.2 and 3.9.3 not works on ATI.

Postby joost » Mon May 27, 2013 18:05

Problem resolved with kernel 3.9.4
joost
Sagely Hen
 
Posts: 2574
Joined: Fri Nov 17, 2006 12:11
Location: The Netherlands

Re: In my tests, Kernels 3.9.2 and 3.9.3 not works on ATI.

Postby albfneto » Mon May 27, 2013 23:03

Joost

Yes, solved and working. Good! Thanks!

Anomaly

These my ATIs, one onboard and other offboard, both are ATI:

Code: Select all
[email protected] ~ $ sudo lspci | grep VGA
Senha:
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS880 [Radeon HD 4250]
02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350 Series]


Main Video Board is an ATI Radeon 5450
ALBERTO FEDERMAN NETO
albfneto
[email protected]
Favorite Distros: Sabayon, Gentoo, Mageia and OpenSUSE
User avatar
albfneto
Sagely Hen
 
Posts: 1711
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:15
Location: Ribeirão Preto City, São Paulo State, Brazil


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest