GeForce 6150SE doesn't work with nvidia-drivers [Solved]

Issues Related to Hardware (Sound, Video, Printers, Scanners, Webcams, Touchpads, Keyboards, Sensors, Drives, GRUB, etc.)

Moderator: Moderators

GeForce 6150SE doesn't work with nvidia-drivers [Solved]

Postby Gyges » Sun Apr 21, 2013 21:37

Hi there!
I'm running kernel 3.8.0 and my GeForce 6150SE nForce 430 doesn't work with nvidia-drivers 304.84#3.8.0-sabayon though it should, doesn't it (I'm not quite sure, but X.org 1.13 is supported by 304.84 and 304.xx is the right driver for this device according to nvidia website)?
X-Server won't start saying "Fatal server error: no screens found".
Two things seem strange to me:
1. When installing nvidia-drivers 304.84 version 313.18 is also being installed.
2. hwinfo --gfxcard shows "nVidia GeForce 6100 nForce 430" instead of "6150SE nForce 430" while the Device-ID (0x03d0) is right.
The nv-driver works, nouveau seems not to.
I'm grateful for every little clue how to fix that. Thanks!
Last edited by Gyges on Wed Apr 24, 2013 15:01, edited 1 time in total.
Gyges
Baby Hen
 
Posts: 6
Joined: Thu Jul 05, 2012 20:42

Re: GeForce 6150SE nForce 430 doesn't work with nvidia-drive

Postby anomaly65 » Mon Apr 22, 2013 3:57

One very kind sabayon user has created a "FROZEN" repository for sabayon v10 and v11. Google search for "sabayon frozen" or the forum search for "frozen" might be of use. It's useful for those with older hardware.

Alternatively, it's likely as complicated, but you can mask upgrades to xorg and nvidia-drivers to not go above the versions that support your hardware. There are MANY perfectly good systems with the 6150 nvidia onboard video which would work well with either solution. if the nv driver works, that's good too, but it doesn't have the 3d capabilities of the nvidia proprietary driver.

Good luck!!
andy
--
Use handrails on stairs. A nasty fall face first changes your point of view quickly, and mine permanently :-)
anomaly65
Technological Hen
 
Posts: 302
Joined: Sat Nov 17, 2007 15:37

Re: GeForce 6150SE nForce 430 doesn't work with nvidia-drive

Postby Gyges » Mon Apr 22, 2013 12:20

Hi Andy,

thanks for your comment!
However, since the 304.xx driver series is supported till 2017 I would rather try and avoid theses measures.
Gyges
Baby Hen
 
Posts: 6
Joined: Thu Jul 05, 2012 20:42

Re: GeForce 6150SE nForce 430 doesn't work with nvidia-drive

Postby anomaly65 » Wed Apr 24, 2013 6:49

Hi Gyges,

Yes, I see the 304.xx drivers still in repository, which should install just fine.

If you're running the 3.8.x kernel, this should do the trick:-)

as root:

Code: Select all
  equo install =x11-drivers/nvidia-drivers-304.84#3.8.0-sabayon


Good luck!!
andy
--
Use handrails on stairs. A nasty fall face first changes your point of view quickly, and mine permanently :-)
anomaly65
Technological Hen
 
Posts: 302
Joined: Sat Nov 17, 2007 15:37

Re: GeForce 6150SE nForce 430 doesn't work with nvidia-drive

Postby Gyges » Wed Apr 24, 2013 14:47

Hello again!

As mentioned here

https://wiki.gentoo.org/wiki/NVidia/nvi ... ny_screens

I just had to log in at the console (press Ctrl+Alt+F2) and type:

Code: Select all
nvidia-xconfig


In addition, I added myself to the video group

Code: Select all
# usermod -a -G video username


in order to enjoy 3D acceleration.

Finally, I masked the newer version of nvidia-drivers:

Code: Select all
# equo mask nvidia-drivers-313.18#3.8.0-sabayon nvidia-userspace-313.18


Now everything is fine.
Marked as solved.
Gyges
Baby Hen
 
Posts: 6
Joined: Thu Jul 05, 2012 20:42

Re: GeForce 6150SE doesn't work with nvidia-drivers [Solved]

Postby pupupu » Thu May 30, 2013 17:53

Code: Select all
equo install =x11-drivers/nvidia-drivers-304.88#3.9.0-sabayon


worked fine for me :)
pupupu
Baby Hen
 
Posts: 2
Joined: Thu May 30, 2013 16:09


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests