[Howto] Get 3D desktop working after install

Compiz, KDE, Gnome, Fluxbox, etc...

Moderator: Moderators

[Howto] Get 3D desktop working after install

Postby wolfden » Wed Nov 28, 2007 13:32

So your 3D desktop is broke, but it worked just fine with the livecd/dvd

Well in theory what you see is what you get when you install sabayon linux, so if 3D desktop was working with the livecd/dvd it should follow through and work when you boot into your fresh new install. Well, we all know how a theory can be tho, it just don't work for everyone. So what can you do, you ask us a million times a day in irc, well not a million, but one of the most overly asked questions.

First thing you are gonna want to do:
make sure you md5sum is good after you download your .iso file, I can't stress that enough.
make sure you have burnt the cd as slow as possible with burn verfiy.

You will be asked those two questions every time, so please do this so we don't have to waste bandwidth reasking. It may seem petty to you about checking the md5sum, but without knowing you're starting out with a good iso file it's pointless. We can spend weeks troubleshooting and if your md5sum was bad, holy smokes we just wasted a lot of time and caused a lot of frustration. With a bad md5sum you can still get a bootable working desktop, but may have issues else where. So keep in mind, just cause it boots, doesn't mean the iso is good. How do I check the md5sum and disk you ask? Well lucky for you:
http://wiki.sabayonlinux.org/index.php? ... or_LiveDVD

Ok, so you made sure the md5sum was good and you burnt the disk at a nice slow speed with burn verify enabled. Now we can start looking at other things. Do you have the latest and correct video driver? That will be first thing to know.

Nvidia card owners, the following link will save you hours of frustration. Yes, certain cards require certain drivers:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_nVidia_Dri ... he_drivers
If masking gives you hives wondering what it is, than please read more here:
http://gentoo-wiki.com/Masked

Our wiki also has howto get nvidia and ati cards working too, use the relevant information:
http://wiki.sabayonlinux.org/index.php? ... in_Sabayon

How to get AIGLX working with ATI:
viewtopic.php?f=53&t=12438

Ok, so you doubled checked your video card and you have the proper driver installed and you have restarted X. How do you restart X you ask?? Well, a simple key stroke combination of ctrl+alt+backspace or open konsole or terminal and type su - than your root password than /etc/init.d/xdm restart --- either method works. If all else fails, reboot the computer.

Now you're back in the desktop, time to run Acceleration Manager, this can be done several ways. It can be found in the Kmenu, click the kmenu icon and it's there some place. I prefer the terminal myself so I will explain that.

open konsole or terminal
type su
enter root password
eselect opengl list << make sure your driver has the * - if not run eselect opengl set drivername, example eselect opengl set nvidia
restart X
run - accel-manager << make your selection
restart X
Most people forget to restart X after this process. It should be working, if you don't have the blue square fusion-icon in your task bar than simple hit alt+F2 and type in fusion-icon to start the 3D world.

The above method will work for most people, but you will find that maybe it didn't work for you. Why? I don't know. A little bit of research into /etc/X11/xorg.conf can usually resolve the remaining few that have problems. The following links are full of information for AIGLX and XGL, again, only use the information that is relevant. You will want to pay attention to the xorg.conf settings they have on those pages and compare it to your xorg.conf so it matches.
howto AIGLX
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_AIGLX
howto XGL
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_XGL

Still having problems? Buy a new video card!

If you want to post your special sauce to how you got it working - please do. Mine just works all the time so I don't have such problems.
wolfden
Sharecropper
 
Posts: 9050
Joined: Sat Jan 14, 2006 0:55
Location: Midwest USA

Re: [Howto] Get 3D desktop working after install

Postby mrtabac » Fri Dec 07, 2007 23:07

Hi.
Im my Sabayon, all 3D resource works, exception to Metisse, but Metisse is not supported by may athlon, architeture AMD64 ( i see this in a Metisse documentation).. But, when i switch, for ex, from Compiz to |Metacity, and use metacity for minutes or hours, or days, when i try cmpiz again, the configutared accleration aiglx ou glx was loosed! no more 3 Ds effects...
When i try to relood Compiz, now, this is more bad! No more 3D, soemtime metacity works with only plane 2D screens, or sometimes, only a black or with screen, and i cannot more open graphical sessions that uses some rsources of memory, as KDE or GNOME. I only opned ney sessions in smaller graphical requirements,as Fluxbox!
The 3 D, acceleration or Compiz, never returned and Sabayon should be re-inetalled!
emerge --sync, emerge Compiz Fusion etc... resuming emerging does not solved the problem.
The most strange is that all these blank white or black screens are cannot solved by reseting the X_server, because the X-serve not replies! Only rebooting the computer, as in windows! also, after rebbooting, the problems returning...
Only s"solved" for a few days, or minutes, using the rescue resource of the Sabayon DVD, or the re-installation (cleaned by delete all sabayon partitions!
I'm still using, a not good "solution" for the problem. I run installed sabayon,only in metacity sessions,
and if i want some 3D resource, i run from the LIVE DVD.
My system etc...:
Athlon, 3500, 2 giga ram, 64 bits, windows Vista double boot with sabayon, videoboard: NVIDIA FX 5200, 128 mega ram
motherboard ASUS A8V-X (?), the Sabayon is 3.4f release, 64 bits, Live-install DVD version
mrtabac
Baby Hen
 
Posts: 13
Joined: Thu Nov 22, 2007 6:35

Re: [Howto] Get 3D desktop working after install

Postby wolfden » Sat Dec 08, 2007 0:39

No idea why anyone would want to use Metisse. Did you re-run the accel-manager? I guess all pointless now that you reinstalled.
wolfden
Sharecropper
 
Posts: 9050
Joined: Sat Jan 14, 2006 0:55
Location: Midwest USA


Return to 3D Desktops and Window Managers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron